用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

Joeymama,

真的很累呢!

[size=x-small]我都認同以上所講,還有我們要多比普通人更有耐力及受別人眼光的怪責,所以我們身心方面有時都很累 :cry:
:cry:  :cry:

wewangwang  , kmwun

講真昨日呀仔有中文94分我真唔記得讚佢喎.當你們提醒我要讚佢時,佢已訓著左,(不過我諗佢都唔在乎) 佢對外間事情都未有感興趣 至於 班主任多些溝通,其實我都想,但班主任比我感覺只限於一問一答,傾得不暢快,好似好難同佢詳盡咁,攪到自己都唔知同佢係邊度講起好~~~~

kmwun 寫道:
joey媽媽

但都好值得為小朋友,當然重有joey媽媽嘅努力     

[quote]
wewangwang 寫道:

joey媽媽,

94分都好叻呀,一樣還一樣.rachelmum講得啱(唯有同仔仔道理就照講, 同班主任多些溝通讓她明白我們小朋友有很多限制也有很多優點)

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

rachaelmum
  你比我支持好大,已你過來人經驗話返比我聽你囡囡都曾有此經歷,令我個心都舒服起來,因為你比我知道我仔不是事情去到那麼壞,可能我都要同校方再溝通下情況點先.
其實我都未可以同仔仔班同學家長有聯絡,因佢地同我好似兩邊人咁,好難接近呢?個個好似起捍咁,我都唔敢去主動認識佢地,所以暫時我呢邊仔仔學校生活都未有好嘅理想,點都好,我會繼續努力
rachaelmum 寫道:
Joeymama,

唔開心一陣間就好喇, 明天瞓醒又是美好的一天。

當天中午融合主任給我電話, 說問過當值的風紀原來是囡囡取同學仔的鉛筆時互相搶來搶去時, 錯手用筆尖劃了女同學大腿上。同學的爸爸打電話到學校向訓導主任投訴, 又話要報警, 又話班裏有一位攻擊性的同學非常擔心要轉校云云。 當時我都好唔開心, 我記得我哭著同融合組的主任講不如我們轉校好了, 因為我唔知囡囡將來會否有意或無意弄傷別人, 如果下次再弄傷這位同學, 又話要找警察拉人,這種壓力我真是承受不起。

Joeymama 你的心情我好明白的, 唯有同仔仔道理就照講, 同班主任多些溝通讓她明白我們小朋友有很多限制也有很多優點! 大家加油!
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

各位:

經過作日仔仔事情,我決定考慮參選委員或當家長義工,原先我都未遞表,但我細心想清楚,我只能用呢個方法先可更清楚我仔仔學校的情況,因我多參予學校活動或提出意見,學校比我的透明度先可再多d,因呢間學校今年先開辦第5年,而我仔亦是係第一個A仔及唯一一個,所以學校關注了解仔仔情況不多,何況大家係溝通方面未見得全面,我諗我都要勇敢地主動地辛苦地作出主動,我相信我自己入了家教會才可以認識多些家長,這樣做法我先可以比更多家長了解仔仔情況,以免日後大家對仔仔誤會更深.
唉~~~!我呢個決定真作出好大勇氣及要諗如何面對之後??所以~~我都希望得到大家日後的支持,我呢個突然的決定希望無錯啦
:cry:  

Joeymama,

您已經做得好好啦! 小朋友在學校的問題真是層出不窮的, 說得俗一些是"鑊鑊新鮮, 鑊鑊金", 我們每天就是過著拆炸彈的日子, 不過, 我們經歷的人和事雖然比一般人多一些, 行的路也崎嶇一些, 但您會發覺經過這些磨鍊自己會愈來愈堅強和"硬淨"的。

您所做的百份之百是為了仔仔, 如此一位無限付出的母親又何來有錯呢! 我會衷心支持您!     

joey媽媽

放開d,其實發生嘅事係可能發生喺所有的小朋友身上,當然我地要教好小朋友,但俾太多壓力自己唔會幫到手。不過仔仔下星期一至三都測驗,我都有d緊張。

stellacl

我仔仔前晚都開始有d燒,尋日睇咗醫生,好彩無咩事尋日請咗日假,今日都返到學。

joey媽媽 寫道:
stellacl
你仔仔無事MA,睇左醫生未呀!近來真要小心D細路身體,流感高峯小心D,我個仔都有幾聲咳
你聽到TEL個心即呆呆地,但我今日都唔係好你好多

各位:
我今日接個仔放學時,班主任同我講我個仔打人打到額頭腫了,那位同學是班長,佢叫我仔關電腦點知比我個仔唔鍾意班長叫佢咁做就動手打人,老師話果位小朋友腫了額頭,當時我心情都不知怎樣,只係問老師有否叫我仔仔向人
SAY SORRY,同埋叫我仔應承老師唔好打人,所以我今日心情都唔係咁好,話晒我地呢邊D家長唔係好接受我仔呢類兒童,比著你地你會點處理呀!
仲有今日呀仔中文測驗卷派回來有94分,但我都無咁開心,因為佢係學校與人相處未得,佢比幾多分我都無用:cry:

[quote]
stellacl 寫道:
今日到仔仔病倒了, 學校剛才午飯時候打電話來, 手機一響顯示為學校, 立即呆了2秒鐘...心想一定唔係好野...第一次有這種接收來電時神經兮兮的感覺...
[/quote]
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

joey媽媽

既然你覺得為左仔你仔仔要決定去 參選委員或當家長義工,就豁出去,義無反顧,一於去做,盡力去做,免得將來因為當初想做而沒有做而後悔,我支持你.

不過你想做委員or當家長義工,好似後者簡單D.冇咁政治化喎

joey媽媽 寫道:
各位:

經過作日仔仔事情,我決定考慮參選委員或當家長義工,原先我都未遞表,但我細心想清楚,我只能用呢個方法先可更清楚我仔仔學校的情況,因我多參予學校活動或提出意見,學校比我的透明度先可再多d,因呢間學校今年先開辦第5年,而我仔亦是係第一個A仔及唯一一個,所以學校關注了解仔仔情況不多,何況大家係溝通方面未見得全面,我諗我都要勇敢地主動地辛苦地作出主動,我相信我自己入了家教會才可以認識多些家長,這樣做法我先可以比更多家長了解仔仔情況,以免日後大家對仔仔誤會更深.
唉~~~!我呢個決定真作出好大勇氣及要諗如何面對之後??所以~~我都希望得到大家日後的支持,我呢個突然的決定希望無錯啦
:cry:  

各位
   我剛剛放工喇! 多謝你們的支持
其實問心講句我真唔想做咩野委員,至於家長義工就無謂,但我會點去揀兩者呢?就係由全校投票結果,如果全校家長都有份推選我去做家教會委員,咁我未要去頂硬上囉!如果d家長唔投票選我,咁我未可以只係做家長義工幫下手囉
 我老公話鬼我:話學校d家長都唔係好識我,想人家投我票都難 所以我應該都做唔到委員 我都諗過假若我真不好彩當選了,我諗我會已小朋友為出發點比d意見,大家兩方面取平衡,不會攪對抗呢
點都好啦!就此順其自然吧!為個仔我再辛苦少少都得嘅 ;-不過都要日後大家比d意見分析我,繼續陪我行埋呢條辛苦路ga  你知啦,你地係我心目中都好重要ga ma  

rachaelmum
除了磨鍊自己會愈來愈堅強和"硬淨之外,我都覺處理事情上都睇化好多.

rachaelmum 寫道:
Joeymama,

我們經歷的人和事雖然比一般人多一些, 行的路也崎嶇一些, 但您會發覺經過這些磨鍊自己會愈來愈堅強和"硬淨"的。

各位媽媽﹐
請問個位有無幫仔女打流感針﹖

WEWANGWANG﹐

肝醬晶蛋 - 我只是用罐頭三花個隻 - 用三分一壓爛加落D蛋道晶﹐晶出來個樣很美﹐中間玉色﹐週圍黃色。

昨天又發覺用蜜糖撈奇異果好好吃﹐個仔肯吃﹐可增加維他命C。

我學校都有派英文故事書﹐一星期三本﹐分淺中深程度﹐但你學校有無要求﹐例如要麥或有無相關工作紙﹐或要小朋友在學校讀出來﹐因為有時看了之後好像學不到甚麼﹖

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Stellac,

請check pm. Tks!

簽名被屏蔽

Stellacl,

Please check pm. Bye Bye :  :

簽名被屏蔽

stellacl

仔仔話佢同媽咪都有"想法圈圈"架,佢睇到喎!

stellacl 寫道:

kmwun,
想起蕊展 x太 (好惡個位) 同我地一班家長講, 要搵出小朋友的死穴, 佢地惡, 你要仲惡過佢, 要佢地又驚你又錫你...哈哈...仔仔啱晒 !! 另外, 我開始覺得蕊展果套幾好用, 尤其係"想法圈圈"同埋"聰明做法", 阿仔次次無理取鬧果陣我就用呢招 !
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Stellacl,

對不起! 之前給您的email address有錯, 請您再check pm
及send一次資料, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題