用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會主愛小學 入來傾下 - 頭一個星期感受.
go

入來傾下 - 頭一個星期感受. [複製鏈接]

0    0    0    0

原文章由 VANESSAT 於 07-9-8 11:02 硐表
開波一個星期, 好刺激! 上午囝囝可以每朝6:30 起床, 7:00 出門口, 上星期搭了一次"的士"- 因為等了好耐無車.至於學校, 真係仲係適應期,但真係唔係好明兩件事:1) 昨日欠帶普通話書, 我在手冊上看見頭次紅筆. 話明跟時 ...

那麼快寫紅筆……
開學那天派了一張通告,是這兩個星期的上課時間表啊,好像只是縮短了每堂的時間,但堂數是一樣的。所以要跟每天上課時間表執好書包啊。還有最好要每天上網check學校的功課,否則孩子miss了便會做漏功課的。

莫說你孩子是新生,我家兩位舊生少爺,上週都乘了一趟的士,原因是太遲出門,miss了校車!

學校活動,我們從來沒有參加過!因為沒人帶,所以唯有自己付$$$出去學。每月花費不菲耶,不過時間可以flexible一點。

我女女返左1個星期學...仲未識到新朋友仔呀...擔心!!!

頭兩星期好似每日要上8堂呀,所以都要帶好多書...女女星期五話"書包好重呀"

我比較好d,住o係禮石,每日大約7點叫女女起身,食完早餐大約7點50分出門口~

VANESSAT~咁你有冇報到邊樣課外活動呀??我幫個女報左英文戲劇(星期五個班),我係1點15分左右見到有幾個人排,我跟住就排隊喇,學校見到落好大雨,所以比我地入去雨天操場排隊,但都係2點先比人開始報名ga,不過o係操場排隊有好多家長都唔守規律,有d一個人排變左5個人,跟住一到兩點學校明明話跟返排頭位既行先,點知操場入面好多家長就衝左去報名處...總之就超亂la....

學校既課外活動如果次次都係咁樣報名法,我諗我出年都唔會幫個女報喇

[ 本文章最後由 欣欣軒軒媽 於 07-9-8 17:54 編輯 ]

VANESSAT,
我都會比我女女學跆拳,但我打算遲d比佢o係石蔭東間小童群益會學ar,因為我哥哥o係果度做part time教練呀^^
乒乓波我諗住自己教算la,反正識唔識都冇咩所謂,反而我想比女女學小提琴,因為佢話過佢想學ga,不過就唔到時間,冇得學lu~
其實我都唔太明點解藍球排球要高年班先參加得
我女女之前話想學排球架~
不過就算而家底年班可以參加都唔啦,始終好似你咁講經驗同高度都差好遠,我女女又怕羞,都係等佢大個d先好d~

bnene:
上星期日joyful表演你有冇去呀??
你今年join左d咩course呀??
我就同jenny講左遲半個月先幫女女報名,因為好怕d時間就唔到呀~

原文章由 欣欣軒軒媽 於 07-9-8 20:42 硐表
VANESSAT,
我都會比我女女學跆拳,但我打算遲d比佢o係石蔭東間小童群益會學ar,因為我哥哥o係果度做part time教練呀^^
乒乓波我諗住自己教算la,反正識唔識都冇咩所謂,反而我想比女女學小提琴,因為佢話過佢想學ga,不過就唔到 ...

欣欣軒軒媽:
其實主愛的乒乓球隊很厲害的,聽說教練不錯,
有一個六年級的女孩子是新界學界冠軍來的,
去年新界學界男單冠軍好像是主愛包辦冠、亞軍的。
所以乒乓球可以放心在學校學,而且費用便宜。

籃、排球一直都是高年級的活動,因為體力要球較高嘛,的確是四年級過外才玩較好,多等兩三年呢。至於小提琴,學校好像是請青苖來教的,價錢比自行去青苖學抵好多的,所以也值得去。學好根基之後,便於明年考音統試試,價格還要便宜,而且音統教樂理又便宜又好。

Joyful的Talent Show我沒有去呢,因為沒有時間帶他們回去練習,所以沒有參加,也沒有去看呢。我大兒子還在唸Cambridge Movers,因為讀得不理想,Mr. Ray不準他考試,要他們幾個操好papers才去考,我打算他考完試以後報Grammar & Writing CClass。小兒子還在讀Oxford Reading Tree,這個月升了Stage 5了。

原文章由 VANESSAT 於 07-9-8 19:47 硐表
bnene:
真係初來報告重新學習, 看返果張通告, 只是時間. 我以為跟足手冊已可以. 因為這張只寫1-8節及時間,無詳細寫埋上的堂,想得簡單了,  終於明白了. 但一開始用紅筆寫在手冊上, 好似"嚴重"了一點.
謝謝你提點.

我小兒子去年的笑料還要多呢……

1. 去完洗手間忘了束好恤衫便跑出去了;
2. 小息時一個人在班房睡著了;
3. 常常出入醫療室,因為被人撞跌流血,
  這個星期都有。
4. 每天六時便彈起床要上學(其實我自已都未起床。)
5. 常常被老師叫住,所以很緊張(原因是老師想問他是不是大不良的弟弟。)
6. 入錯女廁...

請緊記一年級要孩子們回家休息一會後便要趕快做好功課,因為三年級的功課實在太多了。

by the way,大家的孩子由誰來當班主任呢??

原文章由 bnene 於 07-9-8 21:41 硐表

欣欣軒軒媽:
其實主愛的乒乓球隊很厲害的,聽說教練不錯,
有一個六年級的女孩子是新界學界冠軍來的,
去年新界學界男單冠軍好像是主愛包辦冠、亞軍的。
所以乒乓球可以放心在學校學,而且費用便宜。

籃、排球一直都是高年 ...

咁勁~~~

不過我又冇諗過女女要學,我覺得只要識就可以,唔好話連乒乓波都唔知點打,或者出年時間可以既都比女女學下^^

小提琴...時間唔得呀,女女之前既興趣班轉晒星期六朝早,小提琴都係星期六朝早呀...所以又係要出年睇睇d時間就唔就到~

你細仔仔讀Oxford Reading Tree讀左幾耐先升Stage 5呀??

我女女做功課既速度好慢,一定要我o係側邊佢先會好d,一行開佢又發呆....

我女女班主任係藍小萍老師,佢教女女英文、普通話同視覺藝術ar~

我兩個孩子都沒有怎樣參加體育活動的,反而音樂、繪畫就有!不過甚麼樣的活動也好,最重要是他們喜歡。

小提琴如果間遷就不了,便自己出去學,拿一個基礎,然後明年考音統吧,我姪女學過,及跟音統的樂理班,很平的但效果很好,今年好像還考了五級小提琴(考音統時都學了三年鋼琴,鋼琴打算明年考八級了!),

Joyful ORT,我小兒子是由Stage 4開始的,妳可以問問Jenny叫她幫你找一個teacher做評估(free的!),然後再決定囡囡可以由那一個Stage開始,小Fritz都是剛開始唸Stage 5,但真的很有幫助,他對於英語會話、發音及串字都有很好的進步。如果妳女兒可以上Stage 5,便有機會和小Fritz一班了。

功課一定要令孩子自動自覺做,因為日後功課多時,便會不夠時間用。對她們來說,連休息時間都不夠,是很慘的。

原文章由 VANESSAT 於 07-9-10 10:03 硐表
我囝囝班主任係袁愛寶

我湊佢放學時都係"衣衫不整"
第二日放學係學校買零食都知不妙,有老師企係度唔出聲,叫阿仔醒水
囝囝寫字勁慢, 手冊寫唔切,為了一個字放棄其他字,要返去上網睇返

至於興趣班, 平平地兼接放學時 ...

Hi Vanessat:

我囡囡這幾天袁老師都有幫佢寫手冊,我問佢點解,佢話有些字唔識寫,所以話比老師聽,所以叫你仔仔有什麼都要同老師講

最初我都驚囡囡唔習慣,因她幼稚園在長沙灣讀,沒有同學仔一齊,但坐校車的第一天,好快就識到新朋友,仲有一個讀同一班(1E),佢話返到學校都識到好多新同學,小息時仲一齊玩,你有沒有問你仔仔小息時同那幾位同學仔一齊玩

你知唔知道是否每個小息都落地下操場,我問囡囡佢話大小息先落去玩,細小息唔落,在課室門口玩,我都唔明白什麼叫大小息

Hi,

想問下開學有什麼費用要交,例如書薄費,飯錢........
Thx.

原文章由 VANESSAT 於 07-9-10 16:57 硐表
書簿費應該交晒,等下學期. 而飯錢應該段月計,對嗎? 好多什費,好似今日咁,旅行費用, 我好似記得上次家長會話學生免費,家長要俾錢嗎 ?

飯錢係每個月比ga~

我又唔記得有冇講過學生免費wor~

你地會唔會同小朋友一齊去呀??

我而家仲考慮緊,因為細仔放學放12:30,我諗緊一係就幫細仔請假,但又唔知學校比唔比我帶埋仔仔,一係就要我老公請假,咁我地是旦一個陪女女去,另一個就湊仔仔~

我女女本身幼稚園o係深水po,升上黎有一個同學仔(佢係後來考入ga),女女每日小息都去搵e個同學仔,但就一個新朋友都未識到ar~

[ 本文章最後由 欣欣軒軒媽 於 07-9-10 17:28 編輯 ]

原文章由 VANESSAT 於 07-9-10 17:06 硐表
cecilia媽:

我個囝應該有出聲, 但係由於時間關係,寫唔切,老師叫佢返去叫媽咪上網看及寫返.

我都係担心佢, 佢都係入來無相熟同學, 只得佢一個. 佢話識得一個同學,叫陳x一x, 4個字, 係第一日識,跟住就無啦.

至於大 ...

VANESSAT:

等我今晚返去問吓囡囡先,因我放工放6:00pm,而你仔仔識個同學仔係咪叫x本一郎,因上學校website有全班同學的名字

原文章由 sumdawn 於 07-9-10 15:11 硐表
Hi,

想問下開學有什麼費用要交,例如書薄費,飯錢........
Thx.

各位:

開學一向都是較多費用要交的。牙科保健、保險、校車、書簿費、飯錢、補充練習,還有稍後的冬季校服費。今年還多加了一件jacket,所以會較多支出的。十月後只是每月交飯錢及校車費便OK了。

以往學校旅行,都是校方付車資的,今年卻要自己付,真慘!
不過一年級的話,家長最好陪他們一起去。去年我陪小不良去旅行,他大部份的同學都有家長陪,只要幾個沒有,看上去好像很可憐似的,其實他們都很想自己爸媽陪他們一起去旅行的。小不良回家還跟我說:「媽媽,幸好你有和我一起去旅行,XXX同學的家人沒有跟他去,他們整天要跟著老師,好可憐啊!」

至於寫手冊,我小兒子在K3時,已在幼稚園學寫了一個學期的手冊,才勉強應付到。但回家記緊檢查他們有沒有寫錯及寫漏,可以的話,叫他們識到朋友仔後,跟一、兩個交換下電話,可以互相幫助啊。

原文章由 VANESSAT 於 07-9-11 14:57 硐表
我用login name 及 password 好似入唔到學校網頁, 你們是否入到 ? 怎樣可以看到班房同學名呀 ?

Vanessat:

Click入  http://intranet.chuoi.edu.hk/templates/
然後打以下資料可入到
login name  :  出世紙No  (e.g. A123456(1) 打A1234561)
Password    :  12345
‹ 上一主題|下一主題