用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

優才書院家長分享站

各位準優才家長:
你好!我昨日收到優才通知取錄了小兒在將軍澳校舍入讀小一,今天會到優才交學費、訂校服、訂書簿等....因小兒是後補取錄,所以錯過了3/6的小一新生講座,請問那天除了訂校服書簿等,還有其他事項要注意嗎?校長有什麼講呢?請指教!

[size=medium]優才書院家長名單(update on 11/10/2006)

TKO-G1: (1)CTCM--1A (2)跳跳虎 (3)ChunMaMa--1B (4)Farm--1B  (5)beesbees--1B(6)lkiiki--1B(7)積仔--1A (8)jojo2000--1A (9)yk1225

MK-G1: (1)印第安公主--1B (2)cktl--1A (3)RAD2000 (4) 軍魁星 (5)hcma05 (6)AI&TYC--1B (7)sonma--1B (8)rositajjariel (9)corliss_yu (10)LBMom (11)吉祥三寶--1A (12)playfamily (13)kykyma--1B (14)hui1206 (15)Lusita--1B

G2 : (1)希希媽媽 (2)winchehk (3)Mami_King (3)siu-keung

G3 : (1)twl (2)YiuYiu777 (3)chunhei (4)sillycara (5)ying1999ying (6) tony_chan--3C

G4 : (1)meimeilam--4C (2)cktl--4D

G5 : (1)gitmee

G7 : (1)winchehk--7B (2)EricHau--7A

G8 : (1)dabbycheung--8A (2)Tangmama--8C

Re: 今年9月入讀優才書院小一的家長請入來分享!

跳跳虎 ,

恭喜你,多年來在BK內得知你對優才的儒慕,終於得償所願,希望你的寶寶能愉快地享受一個美滿的童年!

Alan B

[url=http//www.johnny.datayard.com]https//www.johnny.datayard.com[/url]

AlanB,
多謝!我等了很久終於等到了,我都希望他在優才有個愉快的小學生活。
順道多謝駿顯的優才意向書!

Re: 優才書院家長分享站

跳跳虎,

Congratulations!

跳跳虎:

Congratulations!
聽到你呢個好消息,好替你高興,歡迎你加入優才呢個大家庭。
另外請check PM.

醒目開學勳章

首先歡迎今年九月入讀優才嘅小朋友!

雖然我唔係今年九月入讀嘅小一家長, 但我想同你地分享一吓。 我嘅小朋友現讀小三, 由他入讀優才開始起的那一天, 我從來冇聽過佢唔鐘意返學, 佢非常喜歡學校嘅生活, 每一日都能夠開開心心咁返學, 功課又唔多, 但我又覺得佢學到野喎。

有一點值得一提嘅就係 D 老師非常關心每一位同學, 試過二年班有次佢個班主任見到我個仔好唔開心, (因為本身我個仔係好開朗, 不知愁滋味), 老師不停咁追問夠竟發生什麼事, 還幫佢解決問題, 氹翻佢開心, 事後佢個班主任仲打電話比我話翻比我聽呢件事。仲有就係尋日我個仔同我講, 佢個班主任覺得佢近來好似有 D 唔開心, 仲專登係 lunch 時間同佢一齊單對單食飯傾心事。

係優才讀嘅小朋友, 大部份都係活潑開朗及充滿自信。我曾經聽一D 家長講, 佢地嘅小朋友以前唔多說話及比較內向, 但入讀之後改變不少。

最後, 我衷心希望每一位小朋友有個愉快嘅學校生活。

歡迎各位加入優才大家庭,這裡不單止小朋友開心,家長如果投入參與,都會得益不少,我就在這裡識到一班好朋友。

For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

我都好期望我個仔仔可以在優才讀得開心.  希望九月之後我都可以係度同大家分享感受.  
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

跳跳虎:

恭喜恭喜!

8月26日下午在TKO會有小一新生迎新日.
9月2日上午會有開課預備日暨家長會.

到時見啦.
Farm

meimeilam

真係聽到都開心.

6月3日我已買了校服(2套)和一件白色外套, 另外亦訂了書, 聯絡了校車公司, 正在等張先生回覆9月開學時確實的上落車位置, 另外, 我準備讓阿仔在學校食飯盒.

這個暑假, 我會帶阿仔去買開學用品, 讓他一同參與, 以下是我想到要買的, 可否給些意見?

1. 書包 (那個牌子好呢, 要留意甚麼呢? 有轆好唔好呀?)
2. 水壺 (阿仔已有一個columbia的水壺, OK嗎? 我見學校有水機, 他可裝半樽水回校, 飲完再添, 咁就唔洗咁重啦)
3. 筆袋 (6月3日楊老師說筆袋較筆盒方便)
4. 鉛筆, 擦膠, 間尺 (是否需要帶鉛筆刨, 如課室有就唔洗帶, 因為D鉛筆碎會令筆袋好dirty) (是否需要帶紅色和藍色原子筆)
5. 美術堂用的木顏色筆, crayon, 水彩等是否待開學時收到老師指引才買.
6. 6月3日黎主任說如果訂飯盒, 供應商第一次會送一套餐具及餐墊, 咁即係唔洗自己再準備啦.
7. 到文具店訂做一些洗水嘜label縫在阿仔的校服衣領上, 和防水label, 貼在文具上, 咁就唔怕攪亂啦 (不過我家附近做這些label的店搬了, 現時還未找到)
8. 雨衣 (如果搭校車是否需要)
9. 功課袋 (方便阿仔將功課歸納, 亦方便我check功課)

很多問題 , 希望抽空回答, 其他GT家長亦請給予意見或補充.

謝謝
Farm

嘩! 我都無唸到咁detail, 等我print左你個list出來跟住做先.

多謝! 多謝!

Farm 寫道:
meimeilam

真係聽到都開心.

6月3日我已買了校服(2套)和一件白色外套, 另外亦訂了書, 聯絡了校車公司, 正在等張先生回覆9月開學時確實的上落車位置, 另外, 我準備讓阿仔在學校食飯盒.

這個暑假, 我會帶阿仔去買開學用品, 讓他一同參與, 以下是我想到要買的, 可否給些意見?

1. 書包 (那個牌子好呢, 要留意甚麼呢? 有轆好唔好呀?)
2. 水壺 (阿仔已有一個columbia的水壺, OK嗎? 我見學校有水機, 他可裝半樽水回校, 飲完再添, 咁就唔洗咁重啦)
3. 筆袋 (6月3日楊老師說筆袋較筆盒方便)
4. 鉛筆, 擦膠, 間尺 (是否需要帶鉛筆刨, 如課室有就唔洗帶, 因為D鉛筆碎會令筆袋好dirty) (是否需要帶紅色和藍色原子筆)
5. 美術堂用的木顏色筆, crayon, 水彩等是否待開學時收到老師指引才買.
6. 6月3日黎主任說如果訂飯盒, 供應商第一次會送一套餐具及餐墊, 咁即係唔洗自己再準備啦.
7. 到文具店訂做一些洗水嘜label縫在阿仔的校服衣領上, 和防水label, 貼在文具上, 咁就唔怕攪亂啦 (不過我家附近做這些label的店搬了, 現時還未找到)
8. 雨衣 (如果搭校車是否需要)
9. 功課袋 (方便阿仔將功課歸納, 亦方便我check功課)

很多問題 , 希望抽空回答, 其他GT家長亦請給予意見或補充.

謝謝
Farm

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

醒目開學勳章

1. 書包問題其實都幾頭痛, 我個仔用緊SPI, 但個書包本身未裝書已經都幾重, 四年班會同佢轉過第二款, 但都唔知轉乜款好。我就唔讚成用有轆嘅, 因為佢地一年班要上一樓上堂, 要佢地就咁攞上去都幾吃力。

2. 部水機最近停用左, 亞仔話近排流感嚴重, 驚傳染唔衛生, 攪到亞仔要帶兩樽水返學, 個書包勁重, 冇辦法啦, 鬼叫亞仔鐘意飲水咩。

3. 我就用筆袋, 可能裝多D 野。(楊老師係亞仔二年班個班主任, 佢好好架, 亞仔好鐘意佢)

4. 鉛筆刨我就比一個佢放係學校, 等佢可以攞嚟用, 唔駛咁麻煩。

5. 係呀! 到時學校會話比你知。

6. 唔需要再買, 餐墊係布嚟嘅, 小朋友會日日帶返屋企, 如果唔見左, 就要比 $15 係學校買。

7. 我就冇用洗水嘜label, 如果係衣服通常就咁直接寫係個嘜頭度,文具就咁用普通 Label 貼住, 然後再貼上透明膠紙。

8. 我冇比雨褸佢, 通常都係遮佢上校車, 校車會駛到入學校裡面。

9. 功課袋最好買用布做, 因為透明膠個D 好容易 Broken.

希望以上解答都能夠幫到你。
該用戶已被刪除

跳跳虎 寫道:
各位準優才家長:
你好!我昨日收到優才通知取錄了小兒在將軍澳校舍入讀小一,今天會到優才交學費、訂校服、訂書簿等....因小兒是後補取錄,所以錯過了3/6的小一新生講座,請問那天除了訂校服書簿等,還有其他事項要注意嗎?校長有什麼講呢?請指教!

恭喜你達成心願,亦感受到你收到通知後的喜悅和興奮,期待在小一迎新會與你見面。至於在小一新生講座裡,除了陳校長致歡迎詞外、兩位小一家長分享他們小朋友升小一的担心和喜悅,還有兩位老師和兩位小一學生,以發問形式講解在學校生活的情況。而老師亦建議我們在暑假裡,和小朋友一起去選購文具和用品,為免令小朋友上課分心及影响他人,切記不要買太花巧和鐵的筆盒。餘下來,就是辦入學手續、買校服、買課本和登記校車事宜。

平均每日三四樣功課,約1小時至1.5小時內可完成。測驗上下學期各一次,默書每星期一次,這星期默中文,下星期便默英文。

優才(志潔)分校在旺角洗衣街,2006年9月開兩班小一,他們會讀至小三,到了小四會返回將軍澳校舍上課。

[quote]
lam's-mother 寫道:
gitmee & 各位,

唔該我想問
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)
該用戶已被刪除

meimeilam

多謝你咁詳細回答.

1. 飲水 - 我會讓他拿一樽滿滿的水回校, 如果他上學後發覺唔夠飲一日, 我會再買一個大的, 或兩個小的放書包兩邊, 可以 balance 些.

2. 筆刨 - 我都買一個先, 叫阿仔放在學校.  不過我覺得座台式那種刨筆會好些, 無咁易斷, 唔知課室有無呢?

3. 功課袋 - 係邊度買到布袋?

謝謝
Farm

GT has briefing session this Sat.  I suggest you attend it.  You will find many useful information and you can ask questions too.

Farm

lam's-mother,

旺角校舍比較細,無法容納所有小學學生,不過全靠呢個校舍,優才先可以在2005年9月開辦中學咋!下一步當然希望爭取到獨立中學校舍啦,不過我始終覺得軟件重要過硬件,優才有好老師、好課程,地方迫少少無所謂啦!

[quote]
lam's-mother 寫道:
gitmee,

thanks! 咁都幾好喎, 因我唔想間學校太free 或太谷!

點解小四要返將軍澳校舍上課?  過多幾年, 希望小一至小六都可以在旺角上課就好了 [quote]

跳跳虎,

Congratulation!     

sonma
‹ 上一主題|下一主題