用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇K2,K3轉校建議- 讀緊腐化左既聖三一中心幼稚園, 好 ...
go

有冇K2,K3轉校建議- 讀緊腐化左既聖三一中心幼稚園, 好失望 [複製鏈接]

本身仔女讀緊九龍城間聖三一中心幼稚園, 間學校出哂名係happy school, 以學生為本, 之前成日上雜誌, 個image好好
不過今年轉左個新校長, 本身佢轉黎之前間學校都好細, 仲要上網搵到佢俾之前間學校D老師投訴到飛起.
開學個陣都有D擔心, 點知真係出事。
學校D活動CUT哂不得止, 僅有既活動都加哂價, 仲要時間縮左一大半。

呢間學校本身好多家長都有2-3個小朋友, 有D小朋友都畢哂業讀緊小學喇.
佢地個個都話學校變哂, 以前唔係咁架.
仲有家長話, 個校長同佢個女講, 想唔想住大屋? 要俾心機讀書先可以好似我D朋友咁做醫生, 住半山
細細個就教到佢咁勢利, 同間學校個理念會唔會有出入呀. .
另一單就個小朋友番去同阿爸阿媽講, 校長今日一入課室就話佢坐得衰, 又話佢寫字核突, 叫佢擦哂去再寫.
變左unhappy school喇.
之後安心出行個排, 都目擊過佢同家長係學校門口鬧哂交咁 = w = 都幾無言. .  .

本身揀呢間係因為多元學習, 依家咩都冇哂. .仲要個阿頭仲好似咁冇愛心,  好似唔係好值得留。
請問家長有冇附近有幼稚園推介 驚唔夠時間搞轉校

2    0    0    0

crayon822 發表於 23-6-24 12:20
可以考慮聖馬可堂白普理幼稚園
都係聖公會學校,有全日班
校長係前聖三一中心校長,所以兩間學校有好多相似 ...
我3個小朋友都係讀聖馬可白普理幼稚園,梁校長,各位主任同老師對教學好有熱誠,一年比一年進步,對小朋友好關愛,硬件又不斷更新,又樂意同家長分享,聽取意見。

CYY123YY 發表於 23-6-23 15:04
本身仔女讀緊九龍城間聖三一中心幼稚園, 間學校出哂名係happy school, 以學生為本, 之前成日上雜誌, 個imag ...
聖三一請緊校長

現有校長做埋今個學期,  24/25 學年會換校長

聖三一高層們,請你哋真係細心留意吓各位家長寫嘅嘢啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
請你哋正視吓而家聖三一中心幼稚園嘅問題啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Emilycc8 發表於 23-6-24 14:14
其實我哋家長已經好不滿,220個家長聯署簽名寫左封信去俾香港聖公會,東九龍教區,西九龍教區,聖三一座堂 ...
上東張西望更有力

開學到琴日已又走左6個老師,代課老師又不停請假,番下又唔番下,毫無責任感。依家學校入面讀緊K3嘅希望快啲畢業,讀K2 K1 同N嘅盡辦法走得就走。

但見到D人話take 聖三一新offer, 真係覺得佢地好慘好似蒙在鼓裏咁。好多人仲以為聖三一係一間好好嘅學校,絕對冇錯,以前係,一直係好好嘅學校幾十年,不過今時今日嘅聖三一真係已經變到無一可取,希望有興趣入學嘅真係要從多D方面去了解下依家嘅聖三一!

heidya    發表於 24-1-7 10:56

暑假時4個主任加一半資深老師辭職。開學呢三個月,再走左3個資深老師(emoji)

十二月又有個超資深老師走左,
D TA 新請番黎又走左,啲代課老師三五七日又請假,明明每班要有2個班主任,點知班主任辭職,變代課頂,代課又唔番,變TA頂,TA都請假,最後得一個班主任

n班唔平嘛, 所以對n班家長最好笑容最呵護, 期間限定黎, 升班後就好難講。同佢反映意見就唔耐煩,左望右望,同行過啲人打招呼都唔專心聽下你講咩。
把口就話知道知道,但被聆聽者完全感到不被尊重。
擺門唔錯,實質有幾多斤兩,一聽佢講嘢就知係背書,問多少少都答唔到。
帶領到班下屬雞飛狗走,只能衷心希望佢快啲轉行, 留番僅有嘅口碑俾學校。

MrsFanCkm 發表於 23-11-17 09:30
回覆 eleung123 的帖子

個日去openday 感覺係OK GE...

如果有心想了解多D, 可以返學時段比較下隔壁曾肇添同中心幼2間既氣氛, 你就會即刻發現中心幼上上下下有幾死氣沉沉, 個個主任隻眼係生額頭上。
聽返用家話依家好多處理手法都係跟返行政白紙黑字, 就連家長日都出通告寫明唔可以帶小朋友返去, 唔會幫你湊小朋友, 要家長再私下嘈完先口頭話可以帶小朋友。依類大大小小事其實仲有好多, 所以如果你想要一間真正關愛小朋友, 以小朋友為出發點, 其實可以直接考慮其他幼園。如果你追求project approach, 相信依間唔會係你首選。

回覆 eleung123 的帖子

個日去openday 感覺係OK GE...
個校長都有好nice甘同我地打招呼...

不過都岩, interview左先算... :D

回覆 MrsFanCkm 的帖子

interview去feel下

報左來年N班, 睇到有D擔心tim...

Littleangel222 發表於 23-11-1 23:18
上年走左十幾個都仲未完。。今個學期開始緊先2個月又走多幾個,。
走親都係做左好耐既老師,
似頂唔順校長 ...

同埋每朝見佢係門口笑容都十分牽強虛偽,無親切感,不過佢記得我女名有做下功課

Littleangel222 發表於 23-11-1 23:18
上年走左十幾個都仲未完。。今個學期開始緊先2個月又走多幾個,。
似頂唔順校長 ...

上星期pn 家長日,見到有個新主任入嚟課室自我介紹, 我都估應該有主任走左嚟個新
但我女女讀個班兩位老師都好好,睇得出其中一個老師係聖三一應該做左好耐

似頂唔順校長啦。。
今年聽啲家長講佢做野同態度仲衰過新入職個陣
家長搵親佢問野都係hea應 只會話係家長過份擔心,同埋話家長你咩都唔知。
學校透明度咁低,行政又亂,學校啲教職員走左又唔出聲。家長點會唔擔心。
開學無耐班主任走左無正式同家長交代過,
家長要三催四請日日問
最後先求其用荒廢左既eClass send張通告話搵個代課代一年就完左件事,
佢咁搞法會唔會好快全校得番fresh grad同代課老師。。
定係呢個係佢既任務黎?出生率唔夠要殺多間學校😂
佢兩年前先完成左個任務咋喎 😂

回覆 Mama12345678 的帖子

個校長仲係到,俾人保住。學校的資深主任及老師,加埋十幾位職員就一次過走哂。
一踏入校門好似去左另一間學校咁,
收的學生都睇得出同以前有不同。

回覆 Emilycc8 的帖子

你地講個位,係之前個區出哂名,自從佢上任,已極少第2代返去讀,你明啦…最後間學校都88啦…

請問個位王校長仲有冇做?

回覆 cherry271 的帖子

想問個位校長仲係唔係到做?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊