用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中迷思
樓主: jiljill
go

升中迷思   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-4-24 15:54
呢啲嘢,有需就有求啫,明買明賣,入咗,讀唔讀得成?!就閣下自理喇 ...
而家呢個年代大把升學途徑, 而且大學亦都鍾意收運動叻嘅學生, 就算讀得唔好, 只要達到minimum requirement都已經有得上大學, 唔難嘅

不過我自己覺得呢樣反而對香港運動發展有好大影響, 因為好多由細操到大, 好有潛質嘅學生運動員去到最後都係收到offer就揀讀大學放棄做運動員

0030 發表於 24-4-25 11:23
回覆 jiljill 的帖子

我昨天系post講左了,運動的好處是鍛煉身體

一定要喺學校鍛鍊?

所有同學一齊鍛鍊?

自己鍛鍊得唔得?

無論做何種職業,都需要健康的體魄,就如醫生,都要有好的體力,比如開刀/做手術站10個小時,體力不好都頂不順,多運動,身體好,始終一身/生收益

天外之人    發表於 24-4-25 12:33

Dybala 發表於 24-4-25 11:25
而家呢個年代大把升學途徑, 而且大學亦都鍾意收運動叻嘅學生, 就算讀得唔好, 只要達到minimum requirement ...
呢D咪旁門左道走捷徑囉

玩運動呢班垃圾唔應該浪費左個大學學位, 大學應該100%以學業成績做入學條件, 一個位都不能少

#曲

jiljill 發表於 24-4-25 10:05
吓,係我表達能力有問題,定係你理解能力有問題?

講表達能力有問題我可能比你更勁呱,不過我咁都可以教好小朋友就已經唔怕那些人講我什麼,

jiljill 發表於 24-4-25 11:10
老實講,我就係重成績多於一切嘅人。

咁樣唔代表我唔鍾意運動,只係對教育局/學校應該放幾多時間係體育課 ...

夠真, 我就屬於孩子重品行健康開心成長多於一切,可能我同老公都衹係一般能力既家長,當然都係鐘意睇書既人,所以冇期望會要求孩子突出,亦可能因咁既心態,做就出孩子更加突出, 我係好支持體育堂天天都要有,香港教育太唔著重體育,佢既好處其實好多家長忽略,所以孩子放學後我都一定陪佢去公園一起玩一輪先回家,就算考試日都一樣(除了天氣壞).

而家呢個年代大把升學途徑, 而且大學亦都鍾意收運動叻嘅學生, 就算讀得唔好, 只要達到minimum requirement ...
我反而覺得應該係由小學中學階段已經令呢啲有湣質既學生運動員失去晒發光機會,特別香港重文多於體藝(所以點解jiljill家長咁突出講張生少講那位何小姐),特別上了中學更容易捨棄了.

0030 發表於 24-4-25 11:23

我昨天系post講左了,運動的好處是鍛煉身體
唔止鍛煉身體,亦是快樂泉源,一個人不論學什麼,"快樂"冇壓力永遠係最容易上手.

hkhk8888 發表於 24-4-25 11:45
呢D咪旁門左道走捷徑囉

玩運動呢班垃圾唔應該浪費左個大學學位, 大學應該100%以學業成績做入學條件, 一個 ...
大學學位都有關於體育方面既學術,呢啲就係比體育生去入,唔係比頭腦好運動白痴既人入.

都想請教, B3學生適合什麼學校? B3學校適合什麼學生?個個唔係讀SPCS就個個都要好恨讀SPCS??
如果個家長係去抵毀SPCS, (可能未fact check就話SPCS的家長都short既, 成日抵毀D體藝生, 自己無本事有技能, 就唔抵得人地有技能 etc.) 我會覺得係問題; 佢去揀返一間合乎自己banding既學校, 覺得較合適, 有乜野問題??
其實我好多個問號你都避而不答, 只會懶玄咁問返人地已答你既問題

開飯係最現實~

都冇壞既,識左既終身受用,幾時拎返出黎再玩過都得,只係未必以運動員身份~

jiljill 發表於 24-4-25 11:28
一定要喺學校鍛鍊?

所有同學一齊鍛鍊?

其實你有冇睇po先回㗎?~   

傻太 發表於 24-4-25 13:13

都想請教, B3學生適合什麼學校? B3學校適合什麼學生?個個唔係讀SPCS就個個都要好恨讀 ...

以我認識嘅SPCS家長都好好~
希望唔好為一個,唔知係唔係SPCS嘅家長,而影響倒大家對SPCS嘅觀感……

自己都好讚嘆運動/音樂特異嘅學生,因為付出嘅時間、血汗,真係唔講得笑~

jiljill 發表於 24-4-23 16:19
講事實不等於針對

我是不為意 SPCC/SPCS 有什麼 music audition / sports tests 等入學前測試啦,如果有 ...

SPCC 好似有條隊叫young tenant,一月就interview 。SPCS 都有提早call人去in,咁啱我識一個係運動有early offer, 一月已經收Offer,其他人三月 in ,我識好多人讀SPCS 都係有宗教背景呢?咁咪又係另一條隊,仲簡單,信教就得,幼稚園/小學已經搞掂。幾十年前到而家都係咁,我朋友當年係MaMa識教會人士入,到我女考小學都有家長同我講奶奶識人女一定有Offer,但佢將個位讓咗俾表妹。一個人可以有一個Offer,當然我相信佢奶奶係教會中堅份子

0030 發表於 24-4-25 11:34

無論做何種職業,都需要健康的體魄,就如醫生,都要有好的體力,比如開刀/做手術站10 ...

體能一定要體育堂先至鍛鍊到?

hkhk8888 發表於 24-4-25 11:45
呢D咪旁門左道走捷徑囉

玩運動呢班垃圾唔應該浪費左個大學學位, 大學應該100%以學業成績做入學條件, 一個 ...

你故意將問題極端化?

天外之人 發表於 24-4-25 12:08
講表達能力有問題我可能比你更勁呱,不過我咁都可以教好小朋友就已經唔怕那些人講我什麼, ...

針要拮到肉先會痛,我哋呢啲上曬岸嘅,基本上百毒不侵刀槍不入。

天外之人 發表於 24-4-25 12:21
夠真, 我就屬於孩子重品行健康開心成長多於一切,可能我同老公都衹係一般能力既家長,當然都係鐘意睇書既人, ...

我自己每日都會抽時間出嚟運動,但係鍾意運動一係一回事,課堂應該留幾多畀體育又係另外一回事。

我以前讀書嗰陣都係放學後先去打波遊水,唔覺得有問題。太多體育堂只會令到想讀書嘅人,少咗時間學習。

天外之人 發表於 24-4-25 12:27
我反而覺得應該係由小學中學階段已經令呢啲有湣質既學生運動員失去晒發光機會,特別香港重文多於體藝(所以點 ...

因為何小姐讀書勁,間學校都勉強稱得上係名校囉。讀書勁嘅人讀好學校,資源分配冇問題喎,有乜好講?

mcl233 發表於 24-4-25 13:22
其實你有冇睇po先回㗎?~

老實講,太無聊嗰啲冇認真去睇。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊