用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

Augesttime 發表於 23-9-15 16:28
cu的clinical program都有類似complain,因為張form有填父母是否(醫)舊生。 唔好駁無見過,2年前都仲寫住的。好多年來,年年同學去報,多數入到的都是舊生子女(唔系全部,總有外人的,但有piority亦係寫到實)。我都聽唔少咁。

以前我唔知,但近呢幾年 CU 的 Clinical Attachment Program 係行學校推薦制,

CU 比每間學校若干 quota ,例如3位同學,咁學校就推薦3位同學去參加呢個 program ,雖然每位同學仍然要寫 PS ,但我覺得只是例行公事,比得 quota 學校,學校推薦得的學生都一定收!

小鹿揀學校 發表於 23-9-15 18:39
以前我唔知,但近呢幾年 CU 的 Clinical Attachment Program 係行學校推薦制,

唔奇,2樣都可以有。因為我講的係international school student 申請。你講的係local school stream,做法唔同唔奇啊。

中大就算interview workshop都有俾quota俾某些特定 international schools。2邊醫學院,點講都實有心中preference,non-jupas就係咁,行駛收生自主的權利。每個人觀察唔同,無謂爭拗邊間邊間讀就著數,現實係咁。就算考小一考中一,都会講喜歡收邊間的畢業生。

去到講前途錢途的醫科學位,有些人就會更緊張個餅點分,都無可口非。但都有真心喜愛呢科的年輕人的。

有時d人講到揀邊間係因為獎學金,其實都太輕率,或者以己度人。
一來d錢我地唔會知對呢個學生有幾需要,可能真係雪中送炭唔奇,幸福非必然。
二來如果只係感覺良好,覺得出得多就等同一份認同,亦有見膚淺;
三來如果作爲家長身份,覺得攞幾萬蚊就好大件事,為呢幾皮嘢去揀大學(多數見你地話揀hku因為hku用錢搶人)而去嘈,亦不見得落落大方。假如當別人也可以咁講: 揀中大有得讀少一年,慳一年錢不特止,仲曉早d出來搵錢,貪搵多呢百幾萬,口講唔稀罕hku呢d獎學金! 中大生或者中大醫科家長又係咪100%肯定當中無呢嗰原因而揀中大呢? 又再拗唔係唔係呢?

大家都唔係知悉所有人揀算學校那把尺點量,點計,又何必成日為講邊間好過邊間,去勞氣拗贏/說服他人。 年年都講,起碼幾年前2019已經講到2023,都唔會有咩結論。

回覆樓主:

我有感而法姐。

好老實,有人會講中大收生課程上係有優勢,叻的有選擇權去“絕對”讀少一年,賺青春賺人工賺優越感,好可能對某些家庭/學生有好大誘因,唔會無人睇唔到或者講出來? 呢d係人之常情嘛!

但倒返帶去看看,局外局內人就話揀讀hku mbbs就係貪獎學金,銀彈金磚掟人,就顯得看似失言而不自知了。甚至似100步笑返50步!

相嗌唔好口。出到來都係同事,增取入學機會,無可口非,但唔好矮化別人是美德。
大家討論都可有進步空間,而非要將空間收窄,如覺得有所冒犯,請包涵。

Augesttime 發表於 23-9-15 21:43
我有感而法姐。

好老實,有人會講中大收生課程上係有優勢,叻的有選擇權去“絕對”讀少一年,賺青春賺人工 ...
都未入醫科,咁快就諗畢業後賺幾多幾多,我覺得你諗得太長遠了。況且咁樣諗嘢的人並不適合讀醫科!

nhi 發表於 23-9-15 21:53
都未入醫科,咁快就諗畢業後賺幾多幾多,我覺得你諗得太長遠了。況且咁樣諗嘢的人並不適合讀醫科! ...

我無講我自己咁諗,而係聽過人咁講去揀中大。

我只系想表達既然咁諗唔好,又點解要話揀對家係為錢為獎學金呢?

唔系要爭拗,你寫的。已閱。

Augesttime 發表於 23-9-15 21:43
我有感而法姐。

好老實,有人會講中大收生課程上係有優勢,叻的有選擇權去“絕對”讀少一年,賺青春賺人工 ...

似乎,你都係睇下我既說法係源自边個話題開始先啦,冇謂又似其他人仕睇D唔睇D,去得出你偏信既結論~

起點係呀狀元,榜眠,探花既去向。我既說法係 既非當事人,如何可以以第一身去為當事人代言呢?你認為冇問題?港大出船搶尖子,說法係有偏差,亦之後話左有偏差,而事實既可能獲得既船亦補上連結,去證明我記錯少少,但亦係正確存在。我亦無用到貪字,亦用上可達,已經清楚表明唔係人人會有,更冇用上MBBS。唔好用呢類說詞加諸於別人口中,要對自己既行為負責會好D~

50係其他人講既,並非出自我把口。你似乎都頗中意用第一身去發言,去代言一D你既睇法,或許50,300-500對你來說係雞毛式數字啦~

我從冇講過一D對HKU MBBS生不敬既留言,亦無去肯定過狀元榜眼探花係為錢作選擇,只係提出其中一個可能性。若果船係冇實質作用去吸納尖子,咁HKU就似乎好心做壞事了,毫無用處既獎勵~

回覆樓主:

人係鍾意活在自己既圈子和思維,怪怪的~

早陣先係EK見有人問單學位和雙學位既問題,結論係讀多一年又對自己將來冇用,早一年畢業揾錢好過,一年幾拾萬~

莫非,我地又適宜用第一身去否定當事人既結論 。每個人都可以有自己既認為和作出既決定。第三者只係一個路人甲,又唔知當事人既背景,去代言?~

mcl233 發表於 23-9-15 22:20
似乎,你都係睇下我既說法係源自边個話題開始先啦,冇謂又似其他人仕睇D唔睇D,去得出你偏信既結論~

起 ...

我真系冇講係你,亦唔會針對。你係咁用“我我我我”點點點,都打左個突。但清晰,原来你以為我講你。

有時就係講咗就有人推多兩推,講下去,我泛指是這個互傷和氣的氛圍。

我就討論為前提再講,你啱啱所講的也看完,幾好,你指出講嘢要比d責任。這是個好的温馨提示。

Augesttime 發表於 23-9-15 22:32
我真系冇講係你,亦唔會針對。你係咁用“我我我我”點點點,都打左個突。但清晰,原来你以為我講你。

有 ...

咁唔好意思了~

當比個機會我利申下,避免其他人誤會我意思,再sorry多一次~

Augesttime 發表於 23-9-15 21:59
我無講我自己咁諗,而係聽過人咁講去揀中大。

我只系想表達既然咁諗唔好,又點解要話揀對家係為錢為獎學 ...

我從來沒有講過揀hku係為錢,唔好屈我,或者你的理解力有問題。
事實上今時今日有辦法用non jupas 入醫科的家庭唔會為區區二萬大元而選一間大學!可能有少部份受影響也說不定。

我只是覺得某校對自己缺乏一些信心,唔看ums出CO, 更甚是唔看ums出scholarship, 希望早早抓住考生的心!這樣變成低ums的4A*入讀,並且拿取scholarship, 更高ums的而沒有CO的,莫講scholarship, 甚至入讀的機會也未必有。

要入的,沒有scholarship 也會入,無心入的,區區$21500是留唔住他們的。可以講那些錢是白花了!
而事實上,根據The Student Room的comments, 有好幾個AL考生連CO的condition 也達唔到,這也令人質疑其他scholarship receivers 接受scholarship 的資格性!

但我唔反對scholarship 比真正top students, 包括academic, sports and music.

nhi 發表於 23-9-15 23:13
我從來沒有講過揀hku係為錢,唔好屈我,或者你的理解力有問題。
事實上今時今日有辦法用non jupas 入醫科 ...

我亦無針對你。

你第二段講出co,我都真心認同。面對咁嘅情況,當然值得討論。亦引申到,一邊廂有人話Alevel走精面,另一邊廂考Alevel又話自己都唔公平,無奈但亦無助。無理由話讀咩自己揀嘅,仆親唔好怨。我係支持你這個講法的。我甚至希望唔睇ums的co可以盡量減少,出得co就俾個ums數字,做得透明公道d。有關機構唔改咁點?做到咪就係討論下講吓。個個都有努力讀,唯有更努力讀,多d準備。若有高見能再分享,我亦希望能有見識見識的一份兒。

scholarship係一份鼓勵,給予有significant achievement in any aspects的學生,絕對值得。我也同意你的看法的。

有船無船,hk讀書,無錢都仲有grant同loan,係hk讀書幸福之處。難得這些和你想法相近,就寄望制度更完備的一天。

講真,所講的合資格jupas學生就得咁多,去A多,自然去B就變少。既然2邊都無話必收幾多成,見之前的回覆爭辯下去都難得結論。多咗位都唔一定係降分係唯一solution,機構嘅決定邊有得左右。

不過,講開,曾見回覆(唔係講你,只系這類有關回覆)講A123 甚麼派派派,也因為我唔熟而覺得有趣想知多些。討論區自有價值的。

做香港父母真的難,日後睇醫生家長們睇水牌搵返自己支持既醫學院畢業醫生。

b3410    發表於 23-9-21 14:57

nhi 發表於 23-9-15 23:13
事實上今時今日有辦法用non jupas 入醫科 ...

再者,反而我很樂見你所講的
“瘦弱的狼入羊群”的比喻。很好啊!

是否遠勝公羊,大家當然唔知係咪100%,往日所見的就話比大家知唔系無可能。
亦有人講dse淺過hkal,我就咁睇,試係淺了,但可能個人嘅某些學科學識滿滿超班呢!我唔會諗矮化任何應考的學生,天外有天。
我會傾向而今的co ums設個高些底線要求都係一個可行做法,配合“擇優而錄”先得。

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 09:54
DGS DBS LSC PC 有冇確實數據?

DGS 有 26個入 CU medic ,仲未計有d 想入但唔夠分惟有揀 hku

聽朋友講,今年DGS 有37個DSE醫科生,HKU11個 CU26個
A Level 今年5個醫科生,1個牙醫

想知SPCC今年如何?IB,DSE入2間醫學院情況,呢度好似有幾個用家,是否有講?

唔係睇到呢句「夠分就收」成班護航衝出嚟我都廢事講,

咩叫夠分36?37?38?今年hku收左3x個36分有一半冇收,

班係今年既被騙苦主高分入低科,你話唔係冇位,錯!

hku隻係收左45%既然有位而又有心既點解唔收55%60%?大

家都係36點解收d唔收d收生標準係咩?人地修biochamphy

仲要有**你唔收,收D文科地理之類大家同36分。所以一係

冇心收36二係冇位 ,比dse位就係得咁多勒。D位已經一早比晒non-

Jupas。36分好難考架!大家醒未!

劉xx2022年8月講「會盡量做到之前梁xx承諾收75%」2023

年8月話「時代唔同左冇可能一直不變」,大家醒未!

mcl233 發表於 23-9-14 12:05
用某一年做例子:
37以上有460人, 咁可以解釋到點解HKU唔肯降要求而出現收生不足
34-36多左650人, 36分當佢 ...
34還34,36還36 唔好捞埋一齊講你識唔識架?有冇考過dse

nhi 發表於 23-9-14 13:13
CU從來沒有承諾收70%jupas, 只係多人揀所以收多!2017年或之前少人揀所以只收55%左右。

HKU無話36分必收 ...
You are right 對dse考生非常不公平

mcl233 發表於 23-9-14 15:13
大學改制, 係方便佢增加客源, 冇話符合36/37/40係必收, 咪出現左34/36分就算變成新制40, 大學都大條道理唔 ...
既然D大學咁善變咁醒目既人會識簡

Leezsey13 發表於 23-9-17 04:15
You are right 對dse考生非常不公平

那班36分很可憐,如果收晒,低分段考生又會多另外一間好多,admission grade很難睇,所以犧牲了。其實ALUms 92-93%大概等於dse32-33分……..講難度。

36分其實已經好艱難....你睇bans 1A學校有幾多個6科有36分....辛辛學子!

Leezsey13 發表於 23-9-17 02:29
唔係睇到呢句「夠分就收」成班護航衝出嚟我都廢事講,
咩叫夠分36?37?38?今年hku收左3x個36分有一半冇收 ...
大學只會基於自己利益來收生,邊緣分數確是比較危險,37分可能都唔一定必收,所以我咪話supply demand 唔完全適用於大學收生囉。正常來講,地理經濟呢d科確是同醫科冇咩相關,因呢d科夠分而收確是對pcb夠分既人唔公平。你唯一可以做既是,你小朋友要非常top,考38分以上會穩陣d.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊