用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Delete
樓主: ustvct
go

[美國] Delete [複製鏈接]

ustvct 發表於 23-3-22 16:35
回覆 beastiebistro 的帖子

一個都無係米收得皮。。。以上係適用於Top 10/20 Uni? 定係Top 50都係甘玩啊。 ...

冇得加分啫,唔代表一定收皮嘅。到時想報咪即管試,但係收得嗰3%學生(國際生可能得1%唔夠添)...
全香港夾埋一年都唔知有冇5個人入到Harvard,一間Andover一年就入十零個,你知點解哋位咁崇高啦...

咁都唔係冇人入到啲好大學嘅,呢度都有家長啲小朋友入到top50以內嘅大學。

beastiebistro 發表於 23-3-22 16:44
冇得加分啫,唔代表一定收皮嘅。到時想報咪即管試,但係收得嗰3%學生(國際生可能得1%唔夠添)...
全香港 ...

以下係一些大概參考

https://www.hk-schools.com/amp/uniplacement-2022

醒目開學勳章 貢獻勳章

sp3014 發表於 23-3-22 11:24
想請教PS取消後聽聞好似會有6條standard questions要答,咁其實同PS係唔係都只係換湯唔換藥,我地都要預備 ...
我都聽聞係有d野搞,但未有demo 睇到... 唔知會唔會一樣可能請槍
恐龍家

beastiebistro 發表於 23-3-22 11:31
應該就未出詳細改革資料,我睇過有報導話啲問題要變multiple choice添。睇定啲係咪真係轉,點轉法先啦。 ...

唔係multiple choice, 可能由written test 轉成multi media

https://toptieradmissions.com/ucas-to-eliminate-personal-statement-2024/#:~:text=There%20are%20big%20changes%20coming,as%20part%20of%20their%20application

其實那6條問題, 同寫PS內容差不多

poonseelai 發表於 23-3-22 19:14

唔係multiple choice, 可能由written test 轉成multi me ...

唔係我話㗎,我睇到報導咋
我暫時搵唔返篇文,但係可以大約講吓佢個邏輯。
其實而家scrap PS都係一個左膠行動,因為覺得有錢啲嘅學生有resource可以請coach幫佢執靚仔個PS(唔係淨係文筆,仲有一啲額外可以做嘅活動之類)。
咁個邏輯發展到最極致就係根本所有問題都係multiple choice,冇人可以憑個PS特出佢(可能因為有條件)而得返嚟嘅優勢。

我就傾向佢仲會改,未出爐都未知係咪咁做。

呢個我個人睇法啫。

‹ 上一主題|下一主題