用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 actuarial science Vs risk management Vs qfinl
樓主: qqmeow
go

actuarial science Vs risk management Vs qfinl [複製鏈接]

ANChan59 發表於 24-4-28 18:24
你兒子做過大大小小的不同intern,他會较清楚香港金融市場工作嘅生態,對畢業選擇工作會更清楚,減少將來 ...
我剛在路上去展覽.忽然想起佈局...

又突然想起:
如果有機會給你把關經濟佈局....
你可有咩想法?

stillgood20 發表於 24-4-29 09:16
我剛在路上去展覽.忽然想起佈局...

又突然想起:

Million dollar question ,我冇乜這樣想過,搭不上嘴。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

liverpool2023 發表於 24-4-28 18:45
請問一下,
1. 你仔仔是香港畢業的嗎?是邊間大學和學科呢?
2. 你認為仔仔有咁多實習機會,而朋友在英國畢業的沒 ...是因為在不同大學畢業的緣故嗎?
3. 我有聽過一些人認為金融/ibank會喜歡聘請海外大學畢業生

1. 仔仔仍未畢業。在香港讀書。

2. 因為香港工作真係靠 人事/Reference 的,我仔第一份實習/Yr1,當時因為疫情,好多機構都減人手,
    好難得就係那間公司係我仔自中學做義工機構的商界合作夥伴。
    有第一間實習機構的Reference,就好容易搵第二份實習。
    因為佢有提到他工作的行業,好流行洗牌,好多時就有上一份工的 Reference letter,去下一份工,
    所以就算來自不同公司,本來就認識/舊同事/舊同學/師兄弟。

3. 同意喜歡請外國大學生,因為仔仔在某間公司工作時,好像聯合國,同事根本就來自不同國家。

所以,就算係外國名牌大學生,如沒有人事/Reference,無經驗的話,都唔容易搵第一份工。

焯媽媽 發表於 24-4-29 12:49
1. 仔仔仍未畢業。在香港讀書。

2. 因為香港工作真係靠 人事/Reference 的,我仔第一份實習/Yr1,當時因 ...

明白
那麼其實有沒有internship 的機會,似乎與人脈關係較大
而不在於在哪裡讀大學?

ElaiUKStudy 發表於 24-4-28 22:55

Yr1 要讀大學/ 書院通識的,亦要上體育課,又要玩大莊細莊,如果無時間無興趣的話,真係搞唔掂的。

QFin 對數學要求非常高。

https://www.qfin.cuhk.edu.hk/site/assets/files/1024/qfin_curriculum_2023-24.pdf

你可以參考下課程內容,希望能解答到你。

liverpool2023 發表於 24-4-29 12:54
明白
那麼其實有沒有internship 的機會,似乎與人脈關係較大
而不在於在哪裡讀大學?
人脈關係/人際關係/ 高GPA / 名牌大學/ CV / 解難能力
真係缺一不可。

焯媽媽 發表於 24-4-29 13:45
1. 我同仔仔講,你要擦亮你的CV, 你可能要做 好多份爛Intern,才能做到一份好的實習。

2. 我通過體驗, ...
睇完個course list 原來讀咁多CS 同Math course.

你仔DSE 有無讀ICT 同M1/2? 應付到嗎?

cafeva 發表於 24-4-29 14:11
睇完個course list 原來讀咁多CS 同Math course.

我仔DSE修 M2/  物理/  Econ。
我見佢應付到的,但我無問佢副修科目,如果電腦唔夠好的話,可以只讀 課程要求的科目/Requirement Subject/ Faculty package 亦可以。

cafeva    發表於 24-4-29 15:18

焯媽媽 發表於 24-4-29 13:53
人脈關係/人際關係/ 高GPA / 名牌大學/ CV / 解難能力
真係缺一不可。

謝謝

ANChan59 發表於 24-4-29 09:30
Million dollar question ,我冇乜這樣想過,搭不上嘴。
Thanks!
其實,好多答案(事實)是從由選擇問題出發.

cafeva 發表於 24-4-29 14:11

在QFin生存有兩條路,一條係攻數學及電腦,另一條專攻Finance,兩瓣都掂係少數,係可以避重就輕,專攻一路都可以畢業,但出嚟做嘢,專攻數學及電腦較有利。

QFin 在中大的數學課程係跟讀純數的一齊讀及比較,係較難拿到好成績。QFin電腦課程跟純粹讀電腦有差距,就算係minor 都係好少少。

如果去到真正Quantitative ,係考數學及編程,所以不一定需要first class,但不能單靠Finance 成績。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 24-4-30 07:53
Thanks!
其實,好多答案(事實)是從由選擇問題出發.

可以咁講。

我唔敢答係我只專注於自己的生意,行業前景及相關國際形勢,好窄。跟香港經濟關連性不大,反而海外經濟狀況更大。

我選擇行業時,經營地區,已經作出取捨,也不一定是事實,因為有不少是基於assumptions,好conditional。

ANChan59 發表於 24-4-30 14:02
在QFin生存有兩條路,一條係攻數學及電腦,另一條專攻Finance,兩瓣都掂係少數,係可以避重就輕,專攻一路 ...

Thanks.

大學成績重要嗎? (我個年代一D都唔重要, 有就得.)

另外M1/2 應該點揀好? 佢數OK, 只係好多careless mistakes.

cafeva 發表於 24-4-30 14:23
Thanks.

大學成績重要嗎? (我個年代一D都唔重要, 有就得.)

香港的HR最易啲做法在揀現屆畢業生,就係揀「名牌」大學,「神科」,first class。如果不是這樣揀,萬一有什麼閃失如何解釋。 之後自然睇track record 及師承,公司規模。兒子特別選擇一些公司先考Aptitude tests嘅,他們對first class 及大學冇咁敏感。

兒子當年叫兩飛NSS加IB,NSS跟焯媽媽兒子差唔多,Chem, Bio, Econ, M2, 後來在IB轉Bio 去Physics。

兒子都會有careless mistakes,都可以有好成績,M2 5** 也不需要perfect score。他最後的改善方法係slow down,careless mistakes 大幅減少。

點解我括住「名牌」,因為有個笑話係有HR認為港大工程勁過ICL工程。

想請問中大Qfrm跟中大Qfin既分別只在多讀risk mgt科目,其他課程是一樣的?

ANChan59 發表於 24-4-30 14:02
在QFin生存有兩條路,一條係攻數學及電腦,另一條專攻Finance,兩瓣都掂係少數,係可以避重就輕,專攻一路 ...

原來數學是要加上電腦?那麼只有數學而電腦不好的,是否不適合QFin了?

liverpool2023 發表於 24-4-30 23:23
原來數學是要加上電腦?那麼只有數學而電腦不好的,是否不適合QFin了?
...

我上面都講咗,Finance 之外,數學加電腦係最好,但係又不用太擔心。

兒子讀嘅時候未有Al,Fintech這些,他只係讀多啲programming。新科技都係一路做一路學。

他在中學冇讀ICT,只係玩下編程,但相對那些有天份數學及電腦嘅同學,係追唔到嘅,好在他們不是讀QFin  major。

兒子英國老細係數學博士及精通編程,他點學都比唔上佢,但在Finance 夠強,數學電腦中上已經夠殺。

以上係我問兒子的情況,他給我們的評價及睇法。

請問讀AI,Fintech科目時是多計數定programming?QF畢業可否適合做data science或data engineering的工作?

ANChan59 發表於 24-5-1 10:06
我上面都講咗,Finance 之外,數學加電腦係最好,但係又不用太擔心。

兒子讀嘅時候未有Al,Fintech這些, ...

謝謝你詳細的分享

Ving 發表於 24-4-30 22:24
想請問中大Qfrm跟中大Qfin既分別只在多讀risk mgt科目,其他課程是一樣的?
有好大差別的。

我在 8樓# 有講過,請移玉步。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊