用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-7-12 14:55
修正D咩? 雖然我都買佐敦
更買SP一校獨大中
中文科

cafeva 發表於 21-7-12 14:55
修正D咩? 雖然我都買佐敦
更買SP一校獨大
百花齊放好一些。
一枝獨秀容易不思進取。

回覆 hkpapa852 的帖子

可否分析埋灣仔區三間女校?

b3410 發表於 21-7-12 15:41
百花齊放好一些。
一枝獨秀容易不思進取。

再鬥埋邊隻花靚?~~~

pizza121 發表於 21-7-12 15:58

可否分析埋灣仔區三間女校?

灣仔係有6間女校的,當中5間係英中~~~

回覆 mcl203 的帖子

想知SFCS, MPS,同SPSS

hkpapa852 發表於 21-7-12 13:19
佢sell理念我唔會challenge 佢, 但講到話收生有 95% 係B1呢......
佢不如直接答我, 有冇計崇小直上個50個先 ...

95% B1?吹水唔抹嘴,點教好學生。

請問呢D數據可以喺邊度搵到?

mcl203 發表於 21-7-12 14:46
佐敦未來一兩年,已經係以子弟兵為主打,何文田會有收生優勢~~~
佐敦d子弟兵都好強好勁

HKPAPA852 請問上智同銘賢算唔算? 我見上智得英數強 日文都計埋落去全部4+ E D數應該點解讀?

我反而想知有冇傳統名校被吹到過大

pccw2017 發表於 21-7-12 16:32
佐敦d子弟兵都好強好勁

以中學增兵計嘛~~~

NT4: 基元
基元本身唔係差, 但成日俾區內人吹到係噓到話係B1中學, 個人覺得有點兒那過, 不如認真睇下基元DSE係咩水平再諗諗吧!

畢業年

2012 - 2013

2013 - 2014

2014 - 2015

2015 - 2016

2016 - 2017

2017 - 2018

2018 - 2019

2019 - 2020

3322率

56.61% (33222)

60.34%

58.13%

69.46%

63.57%

65.67%

63.41%

57.98%

本地學士課程比例

~25%

29.00%

28.00%

35.00%

36.00%

42.00%

42.00%

36.00%

人均5+數

0.84

估計整體5+比例

12.92%-14%

NT4: 中華基督教青年會中學

呢間又係頗善長公關既中學, 吹噓到係B2頭甚至B1尾水平. 不過我諗家長寧願佢放多D資願去教學方面囉!

畢業年度
2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
3322率39.33%29.65%~50%>=80% (22222)>70% (22222)>30%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

成績最top嗰幾間名校成績會點,未來幾年幾難估。

spcc、dbgs 等都多人走去外國,空缺學額又draw 其他學校人。
洗牌過後,整體成績都好難講了。

又,呢堆學校中,再拗邊間多幾個mbbs,又有幾大意義? 都唔同方針。拗嚟為sell 心水學校啫。

ccc803 發表於 21-7-12 16:41
HKPAPA852 請問上智同銘賢算唔算? 我見上智得英數強 日文都計埋落去全部4+ E D數應該點解讀? ...
我比較係用 主科4+ 計, 大家都要全民考主科, 無得呃
又好似迦密理科好勁, 但有幾多人考先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NT7: 沙田循道衞理
呢間B1中學本來無乜嘢, 但唔知點解呢兩年又俾人吹捧到好誇張 (成績直迫4大喎!), 仲話乙1都有人入唔到..... 但認真睇完成績, 可能又要認真諗諗:

畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
整體4+比例60.10%58.10%62.30%60.20%53.50%58.30%60.00%
主科4+率平均62.68%58.88%56.50%61.05%58.55%51.75%55.40%

NT7: 培僑書院

無可否認, 培僑近年DSE成績同入U率都高咗, 但係咪好似D人講到咁勁呢? 而且自從4+好咗之後, 反而唔再公佈3322率, 但JUPAS offer其實仍然維持係偏低水平 (6X%), 似乎係香島既翻版 (集中一批學生谷好4+, 但3322率就隨緣啦!)

畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
3322率52.10%46.20%94% (22222)
整體5+比例27.10%27.00%
整體4+比例38.90%36.50%56.00%54.00%61.20%64.00%66.00%59.00%

NT7: 王錦輝

呢間學校我一向覺得好有趣, 有很"理想"既教學理念, 但是否可以實行呢?
如果純以成績去睇, 仍然有極大改進空間, 至於好多粉絲話佢係已達到B1水平喎, 又睇睇:

3322率<=59.6%~75%<=73% (33222)

2015-2016年校務報告P.26有呢一句:
- This year, a total of 107 Grade 12 students participated in the DSE exam. Their overall performance was the best since 2012, with higher percentages of students attaining levels 2, 3, 4, 5, 5* and 5**, meeting the general university admission requirement (3322), and getting 22 points or above for the best five subjects with core subjects at 3322 or better, etc.

即係話, 2015-2016年既DSE成績, 係當時歷屆最好, 即係前幾年 3322率可能連 5字都未有

同年個一份Newsletter仲有以下一句:The percentage of A-School students attaining the general admission requirement for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate.

當年全港3322率係36.6%, 到底23% higher 係指: 36.6% + 23% 定係 36.6% x 123% 呢? (我上面用 36.6% + 23% 去計)

而且其實 general admission requirement for JUPAS programmes 有可能係指 22222.......

2019-2020年校務報告P.15有呢兩句:
- On the whole, the overall results remain higher than the HK averages, but dropped back to the level in 2017. The main reason is the mock assessment and the mentoring classes were severely interrupted by the sudden class suspension due to the epidemic.
- The proportion of students meeting the general admission requirement for JUPAS programmes (3322+2) remains higher than the Hong Kong average, but dropped compared with last year.

校務報告都話, 成績去返2017年既水平, 即係 3322率可能只係5X% - 6X%

hkpapa852 發表於 21-7-12 17:22
NT7: 沙田循道衞理
呢間B1中學本來無乜嘢, 但唔知點解呢兩年又俾人吹捧到好誇張 (成績直迫4大喎!), 仲話乙1 ...

見到WKF校內報告,又係最近有認為,3322同有幾多分有乜關係?~~~

mcl203 發表於 21-7-12 17:28
又係最近有認為,3322同有幾多分有乜關係?~~~
3322同幾多分有冇關係呢?
事實係冇直接關係, 不過唔達3322, 除非高好分, 否則都係無望入較好既大學課程

另外如果學校有提供更多資料, 如JUPAS offer, 整體4+等, 都可以估到其實唔達3322個班, 係本身整體能力都唔夠, 定係高分但炒主科

hkpapa852 發表於 21-7-12 17:32
3322同幾多分有冇關係呢?
事實係冇直接關係, 不過唔達3322, 除非高好分, 否則都係無望入較好既大學課程

咁點解3322 又走咗過22分或以上出嚟呢?~~~

hkpapa852 發表於 21-7-12 16:49
NT4: 基元
基元本身唔係差, 但成日俾區內人吹到係噓到話係B1中學, 個人覺得有點兒那過, 不如認真睇下基元DS ...
基元呢幾年嚟講增值緊,元朗區小學家長可以再留意着;至於青年會中學因為佢直資,標住英文中學,加上前幾年籃球隊打學界出晒名(可惜真正幾個打得勁嘅已經畢業幾年),誤導咗好多新手升中家長,事實上band別大約band2b~c!
‹ 上一主題|下一主題