用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 收集 DSE 成績學校資料
樓主: miriam
go

2023 收集 DSE 成績學校資料   [複製鏈接]

喇叭茶 發表於 23-7-19 23:29
「只要轉直資,收學費,連貫12年辦學,升小時揀仔入,不停收插班,升中收外面一半人地嘅叻仔,專注學術, ...

管理層是部分因素吧。學生DSE成績唔係話睇今年收成得唔得,其實學校管理層通過學生平時測驗是可預測既。

當年SPC有一條龍學生出嚟時已經唔是band1 C。

我覺得主要因素反而係我前述既幾點,結構性問題,每樣都難解決。

「只要轉直資,收學費,連貫12年辦學,升小時揀仔入,不停收插班,升中收外面一半人地嘅叻仔,專注學術, ...

認同㗎,「管理層」發揮得淋漓盡致!但不忘,成績係學生跑出嚟,又要家長願意俾小朋友讀呢所學校,所以最叻係小朋友及家長,管理層只係發揮催化劑嘅作用,如果「管理層」能夠將一所band 3學校變哂band 1,咁就話「管理層」叻喇!

Sing13 發表於 23-7-19 23:38

管理層是部分因素吧。
如果試下高主教又可以變直資,洗咩俾人搶咗咁多仔?咁耐都係得1B1C成績,仲要俾小學部家長嫌三嫌四?

PTL_L 發表於 23-7-19 23:43
如果試下高主教又可以變直資,洗咩俾人搶咗咁多仔?咁耐都係得1B1C成績,仲要俾小學部家長嫌三嫌四? ...

高主教有自己既問題,
私小接津中,培正,真光,民生成績都唔錯。

Sing13 發表於 23-7-19 23:47
高主教有自己既問題,
私小接津中,培正,真光,民生成績都唔錯。
了解下人地地區位置,男女比例,及中小學班數先!

有咩特別呢?高主教和真光係灣仔,培正和民生係九龍城,都係強區,幾間都有收band2學生,高主教又唔係會收晒小學部學生。
最大分別應該係另外三間叻既學生會想上返直屬中學。高主教就未必了。
中學部要拿剩余既牌打出成績,依個唔係必然得。

Sing13 發表於 23-7-20 00:23
有咩特別呢?高主教和真光係灣仔,培正和民生係九龍城,都係強區,幾間都有收band2學生,高主教又唔係會收 ...

有冇人知道今年高記DSE成績如何?

Sing13 發表於 23-7-20 00:23
有咩特別呢?高主教和真光係灣仔,培正和民生係九龍城,都係強區,幾間都有收band2學生,高主教又唔係會收 ...

分別已經在於,你攞一近男校同一間近女校比?85% vs 25%直屬同聯繫,不過高小外闖力強勁,級算一般尾,九龍男校自行後補都收,你知唔知列強瓜分咗幾多高小生?你估高記唔想收哂?人地叻,基本上就無咩能力阻人發達!另外兩間,咪講咗囉,了解下人地中小學學生數字先!提多樣,你知唔知圍住高記有幾多間列強呀?

蛋白超人 發表於 23-7-20 00:36
有冇人知道今年高記DSE成績如何?
佢唔會知㗎喎

Yanamami 發表於 23-7-19 22:48
你講到好似比卡超講野咁既流動人口。

呢幾年嚟趨勢已經係咁,時代變咗。你可能囡大咗唔知近年香港學校情況,真係好多學生隨時飛的。

PTL_L 發表於 23-7-20 00:36
分別已經在於,你攞一近男校同一間近女校比?85% vs 25%直屬同聯繫,不過高小外闖力強勁,級算一般尾,九 ...

培正是收返八成幾九成,民生去到小六其實班數都唔多,民生六七年前亦都唔是好強。
一句到尾,高記做唔到band1 B,吸引唔到小學部學生。相反做到既話,小學最多都是走二十幾個左右。

PTL_L 發表於 23-7-20 00:37
佢唔會知㗎喎

大家都係等學校公佈,斷估四級以上百分比五十尾至六十中。
(都有可能過埋st joe)

Sing13 發表於 23-7-20 01:05
咁又無所謂喎,百花齊放,幾好呀,我好鍾意高記㗎,好有愛嘅學校

Sing13 發表於 23-7-20 01:02
培正是收返八成幾九成,民生去到小六其實班數都唔多,民生六七年前亦都唔是好強。
一句到尾,高記做唔到ba ...
培正,民生,你都係冇了解到人地同高記既差異,唔講喇,網上大把資訊可以睇到既,你唔想睇唔搵,我無辦法!

請問知唔知今年沙田崇真、呂明才中學DSE邊間好?

PTL_L 發表於 23-7-20 01:11
咁又無所謂喎,百花齊放,幾好呀,我好鍾意高記㗎,好有愛嘅學校

作為今年高小升中過來人家長,或者我都分享下,高記小學真係幾有愛嘅學校,作風低調,校長十分親民,好得學生喜愛。不過唔知點解,啲男同學升中比較鍾意讀男校(包括我仔,佢話男校好玩啲)。而事實上,灣仔區附近又實在好多吸引嘅男校同女校,所以級前嘅男仔就好多去左皇仁,SPC, St Joe, 而女仔就好多去咗附近女校或者SPCC。

其實今年小學部升中結果應該十分唔錯,所以相信中學部收嘅77人當中,已經包括絕大部份嘅小學部band 2學生,total只有個位數學生(包括band 3生)大抽獎時入唔返中學部,但聽聞當中大部份叩門中學部時已有second in, 所以我覺得高中已經十分關顧高小。

PTL_L    發表於 23-7-20 15:59

回覆 Sing13 的帖子

有没有這幾間的成績

請問有無英華男?

匯基(東九龍)

https://www.uccke.edu.hk/admission/public-exam-results/

https://www.uccke.edu.hk/wp-cont ... results_19-July.pdf

其實一直都有人話SPC 之前一直都係B1C一說, 我唔係好認同, 我睇返資料, SPC 係1999 同2001 年都仲出緊10A 狀元, 成績要走下坡都要時間, 唔會今日B1A, 明日就立即B1C既, 我估大概係轉DSE 學制之後不適應成績衰左幾年, 但之後就一直被人拿來講, 講成不入流既學校.

其實唔少傳統名男校, 係轉DSE 學制之後都水土不服而成績大跌, 但傳統名校始終有其優勢, 早晚會有機會返身成功.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊