用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-8-20 17:46
真道2023年三人升讀港大MBBS
其中一人最佳六科只有32分
其實你之前已提供今年兩間大學入醫的數據,

清楚說明今年 HKU 最低的收分是 40.5(加乘) or 35 (不加乘)

2023年
醫科 聯招 + 非聯招^ = 學額(%)
----------------------------------------------------------
港大 132(45%) + 163(55%) = 295
中大 207(70%) + 88(30%) = 295
----------------------------------------------------------
合計 339(57%) + 251(43%) = 590

^ 非聯招 = 學額 - 聯招

最佳六科^^ | 港大^^^ + 中大 = 合計(%)
51 | 8(47%)+ 9(53%) = 17
49.5 | 6(33%) + 12(67%)= 18
48 | 10(20%) + 41(80%) = 51
46.5 | 18(30%) + 42(70%) = 60
45 | 22(43%) + 29(57%) = 51
43.5 | 30(45%) + 37(55%) = 67
42 | 31(49%) + 32(51%) = 63
40.5 | 7(58%) + 5(42%) = 12
聯招 132(39%) + 207(61%) = 339

最佳七科^^ | 港大^^^ + 中大 = 合計(%)
46-49 | 16 + 30(65%) = 46
44-45.5 | 16 + 53(77%) = 69
42-43.5 [30或31]+65(68%)=[95或96]
40-41.5 [52或53]+59(53%)=[111或112]
40以下 | [16至18] + 0(0%) = [16至18]
聯招 132(39%) + 207(61%) = 339

^^ 最佳六科 5**/5*/5 = 8.5/7/5.5分
^^ 最佳七科 5**/5*/5 = 7/6/5分

^^^ 港大數字據中大公布推算

小鹿揀學校 發表於 23-8-23 09:02

清楚說明今年 HKU 最低的收分是 40.5(加乘) or 35 (不加乘) : ...

以上為聯招收生分數
30/7已知獲取錄是否有CO在手?

chingyu 發表於 23-8-22 18:32
EK 謠言滿天飛,有唔確定自行問清楚。所以,想報醫科嘅同學,自己參加 Info Day, 了解清楚詳細情況。你又可 ...

有趣!去到依一刻,我只能想到以下可能。首先有人講大話:

1. chingyu所提供的是假的。但我偏向相信chingyu

2. 真道講大話。但人家連名都出埋。風險很大,可以被投訴教育局的。假如真道講真

話,這樣就是

3. HKU admission講大話。不過同樣地他們要面對公衆,這大話的風險一樣大。

如果人人都講真話,這只能是玩弄文字。這樣就是

4. MBBS 沒有以JUPAS SNDAS 這兩個辦法收了DSE best 6 取32分的陳奕齊。咁係咩其他 途徑???

Poyau 發表於 23-8-23 09:17
以上為聯招收生分數
30/7已知獲取錄是否有CO在手?

都可能嘅,但要個 CO 是 32分囉!

但其實可能係 SNDAS 機會大d囉, HKU 比個吹大咗的 predicted grades xx 咗!

小鹿揀學校 發表於 23-8-23 09:02

清楚說明今年 HKU 最低的收分是 40.5(加乘) or 35 (不加乘) : ...
留意最後一句: ^^^ 港大數字據中大公布推算

ok_ko 發表於 23-8-23 09:18
有趣!去到依一刻,我只能想到以下可能。首先有人講大話: 1. chingyu所提供的是假的。但我偏向相信chingy ...
有幾個可能性:

1. 真道講的 32分 其實是 best 5 29分 + 中文3 + 通識3 = best 6 32分
    港大收呢位同學 是根據 best 5 29分 + M2 7分 = best 6. 36分,
    雙方對 M2 的擺位不一樣

2. 真道搞錯咗

3. 今年 牙醫有收 best 6 33分的運動員,呢度 EK 話牙醫個收分高過西醫,咁西醫收 32分都好合情合理嘅

再唔係 報東張
等 tbb 幫手查個水落石出

ok_ko 發表於 23-8-23 09:18
有趣!去到依一刻,我只能想到以下可能。首先有人講大話: 1. chingyu所提供的是假的。但我偏向相信chingy ...

我已再出電郵問 MBBS,並建議跟真道學校查究清楚,看他們怎樣回覆。

ok_ko    發表於 23-8-23 10:01

小鹿揀學校 發表於 23-8-23 09:32
有幾個可能性:

1. 真道講的 32分 其實是 best 5 29分 + 中文3 + 通識3 = best 6 32分

你講嘅也有可能。不過要點先會導致大家計算不同?主要是coreM

真道計 best 5 - 29core math - 3 => best 6 = 32

HKU best 5 - 29 M2 - 7    => best 6 = 36

在這情況這位同學M2 考得5**,但core只有3。同樣古怪!而且硬要說真道看不見M2考得5**的事實。這家學校可以在JUPAS派位前就先公佈多位學生的派位情況。有得威(M2- 5**)唔講,唔計!?

可能唔駛揾tbb,這裏自會有人做嘢!

ok_ko 發表於 23-8-23 09:59

在這情況這位同學M2 考得5**,但core只有3。同樣古怪..

core math 係包入 best 5 29分度,所以唔洗 3 㗎,可以係任何 grade

只要 中文3 + 通識 2 or 3,個假設就成立鳥

ok_ko 發表於 23-8-23 09:59
你講嘅也有可能。不過要點先會導致大家計算不同?主要是core同M。真道計 best 5 - 29;core math - 3 => b ...

無考生 數學 Core 3 於 數延 M1/2 摘星

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE23_PressRelease_E_Full.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE23_11_Additional_Information.pdf

小鹿揀學校 發表於 23-8-23 10:10
core math 係包入 best 5 29分度,所以唔洗 3 㗎,可以係任何 grade

只要 中文3 + 通識 2 or 3,個假設就 ...

係!

點都係糊塗帳。

Poyau 發表於 23-8-23 10:16
無考生 數學 Core 3 於 數延 M1/2 摘星

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE23_PressRelea ...
BK 有你真好。

小鹿揀學校 發表於 23-8-23 09:32
有幾個可能性:

如果係1,真道都可以玩數字遊戲,公佈呢位同學best 6 36分(M2或M1 取7),好聽過32分,又唔可以話佢錯。                                                                                                                  我贊成報東張等 tbb 幫手查,除此之外,冇邊個部門或人士會去查出MBBS收生真相(包括不限於呢單32分既)。

因高官/醫生/大學教職員/有關利益人士等等,仔女會考DSE既少之又少。

我再睇返真道書院7月30日嗰篇報道,有關考IB嘅同學,寫明周芷喬同學及何樂邦同學會去倫敦帝國學院機械工程「碩士學位」,冇可能碩士吧,呢篇報道主編要打pat pat啦。

陳奕齊同學的32分,會否寫錯?

ericjil 發表於 23-8-23 11:46
我再睇返真道書院7月30日嗰篇報道,有關考IB嘅同學,寫明周芷喬同學及何樂邦同學會去倫敦帝國學院機械工程 ...

UK 3-year course: 學士
UK 4-year course: 碩士

所以倫敦帝國學院機械工程「碩士學位」(4-year)是沒錯

https://www.imperial.ac.uk/study/courses/undergraduate/mechanical-engineering/

ericjil 發表於 23-8-23 11:46
我再睇返真道書院7月30日嗰篇報道,有關考IB嘅同學,寫明周芷喬同學及何樂邦同學會去倫敦帝國學院機械工程 ...

IC 機械工程係要讀四年master, 冇Bachelor

多謝指正

回覆樓主:

我有一個疑問,上面有人講學校推薦只有1個名額,校長推薦最多3個,
真道靠這些途徑入咗三個MBBS,佔的比例其實都好大,因為 band 1 中學其實大大話話好似都有成100 間,淨計 band 1A/1B 應該都有成50 間,而呢d靠推薦位的名額好少,如果真道真係有3 個學生靠推薦位入MBBS,咁咪佔咗好大比例?
還是我誤會咗意思?有錯請更正

cclemon2009 發表於 23-8-23 19:36
我有一個疑問,上面有人講學校推薦只有1個名額,校長推薦最多3個,
真道靠這些途徑入咗三個MBBS,佔的比例其 ...

其他中學未必用額推學生入mbbs,好多會幫邊緣學生入心愛的學系,雪中送炭,增加入3大比例。 band 1叻嘅自己夠分入啦,無必要錦上添花。

學校自主呢1+3配額亦唔寫包單成功,無可評論為大唔大比例。
但值得留意這個報導已講到38分係今屆最高的成績,次為.... 咁估到學生dse個分都咁抆水,幫一幫都可理解。我諗其他band 1 dse大把人夠分讀。

最後,2大醫學院的生源都好集中某幾間大戶學校,次之幾間名津。呢度唔講喇。就算真道先入得3幾個都唔係整體大比例。

見最近幾個回覆,大家似還是傾向搵"答案" ,就focus返呢樣坐等消息!

收到電郵回覆如下。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊