用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2024
樓主: happyfamilybaby
go

[英國] UCAS 2024   [複製鏈接]

回覆 lovelycar 的帖子

No, as we yet to submit the cert. School exam office said the cert should be available in Nov.

大食媽咪 發表於 23-11-5 16:55
唔係商科,係理科。見學校既graduation rate都好高,真心唔明點可以畢到業。

佢地可能英文講听唔得,寫都可能一般般,但睇大都Ok的(佢地除時可以唔洗上lecture,只要有notes同边本書边個chapters,佢地可以張佢全部背晒入腦的),加上英式考試是精英制,最适合考试機器,只要考试時高分就成功了一大半,所以也不要太低估埋d同學仔呀!

(雖然考試叻唔代表做學问係叻定唔叻)

TTEE1819 發表於 23-11-5 22:43
同意,其中一個原因係跟學科有關,我孩子讀嘅科,無同學係國內同袍。
好奇係邊科無大陸學生,介唔介意分享吓?

大食媽咪 發表於 23-11-6 07:47
好奇係邊科無大陸學生,介唔介意分享吓?

冇乜大陸學生的科我估計嗰啲銜接唔倒嘅課程, 傳媒,宗教,考古學,之類吧

Guardian 發表於 23-11-6 03:15

No, as we yet to submit the cert. School exam office said the cert should be  ...

Ic thank you. We got the IAL cert few days ago and submitted yesterday.

TTEE1819 發表於 23-11-5 22:43
同意,其中一個原因係跟學科有關,我孩子讀嘅科,無同學係國內同袍。

我估是 Health Science subjects? 呢啲學科要面試, 上堂又要聽得明之外,又有模擬實習同出 placement。如果英文 讀寫聽說唔達標 ,就算入到都好難畢業, 所以比較少國內同胞入讀。

同商科理科比較,讀完呢啲科又搵唔到大錢, 搵工時候未必如商科理科,有人有關係就可以搵到工。

大學電郵,經常收到代做功課嘅廣告, 相信都係一門生意(emoji)

aeiou_drm 發表於 23-11-6 12:08
我估是 Health Science subjects? 呢啲學科要面試, 上堂又要聽得明之外,又有模擬實習同出 placement。 ...

對對對,我朋友孩子也是讀health science科,畢左業,佢同科同學有香港學生,又係見唔到國內同袍。

大食媽咪    發表於 23-11-6 18:03

[img=50,50]blob:https://www.edu-kingdom.com/d05605e6-03f5-4813-8b1e-67e6b7edb0c4[/img] Any news from UCL?

Guardian 發表於 23-11-6 19:47

Any news from UCL?

not yet.....
btw, the link is referring to which topic please? Sorry I cannot open...

Sorry, no link. Must have pressed wrong button

大食媽咪 發表於 23-11-5 07:05
其實我最近有啲疑惑。。。今年9月阿女入咗大學,佢話大約有半班都係中國大陸同胞,阿女話佢哋啲英文好差, ...

其實都有D好奇G5咩科有半班系大陸學生甘多?我仔ICL 全級160人佢話有30人系大陸學生,可能佢地起reading & writing度拉分啦,始終大陸學生人數多,當中無起英國或IS讀中學既聽同講就唔多掂,香港學生其實都一樣會有自閉既。上小組佢地唔會多過2個中國人,所以無見到上堂講中文。

yuyueng 發表於 23-11-7 08:48
其實都有D好奇G5咩科有半班系大陸學生甘多?我仔ICL 全級160人佢話有30人系大陸學生,可能佢地起reading &  ...
阿女讀brain science既科目,取錄又真係無interview
半班大陸同學我估都係佢目測既粗略估計。
都係架,我女話佢識到一個香港同學,話同學知佢會講廣東話之後就只同我女講廣東話,話始終都唔太慣講英文。而另外一個大陸同學仔知到阿女識普通話都堅持同佢講英文,仲話黎到英國仲淨係郡埋大陸人咁又使乜留學。所以好多時都係個人問題,任何國籍學生都會有比較開放同比較自閉,只係可能大陸人人數真係比較多。

大食媽咪 發表於 23-11-7 10:08
阿女讀brain science既科目,取錄又真係無interview。
半班大陸同學我估都係佢目測既粗略估計。
都 ...

以我仔既學校為例,對比起大陸學生,甘大多數香港人系比較積極講英文既,可能大部份唔系讀開IS就系Boarding school啦,我仔班度有一個香港過去既女仔,甚至揚言唔同香港人或大陸人交流添。

yuyueng 發表於 23-11-7 10:23
以我仔既學校為例,對比起大陸學生,甘大多數香港人系比較積極講英文既,可能大部份唔系讀開IS就系Boarding ...

都係,普遍見到大陸同學都係比較自成一角,圍內都係講返普通話。同埋我都同意讀開IS或Boarding school又真係唔同,我女識嗰個香港同學係dse學生,阿女話佢英文雖然係香港口音,但其實都唔差,始終唔慣講英文又真係會有影響。

大食媽咪 發表於 23-11-7 10:34
都係,普遍見到大陸同學都係比較自成一角,圍內都係講返普通話。同埋我都同意讀開IS或Boarding school又真係 ...

我好懷疑內地同胞有同一style, 就係圍埋都係大陸同胞自成一角,我仔喺boarding school, 佢話內地人係經常同內地人一堆,圍埋一齊講普通話,視其他人為無物,外國人亦自然唔理采佢地。

大食媽咪    發表於 23-11-8 07:12

sumikogurashi 發表於 23-11-7 19:43
我好懷疑內地同胞有同一style, 就係圍埋都係大陸同胞自成一角,我仔喺boarding school, 佢話內地人係經常 ...
"視其他人為無物"--------------------

回覆樓主:

sorry, 按错

TTEE1819 發表於 23-10-15 22:24
用predicted grade, 係出conditional offer乍,你講得無錯,A Level出左result先再出offer, 正式收學生。
...
我想請教下 ~
如果Predicted grade未達標收CO, 但A-Level成績達標, 咁之前報過既大學會唔會派offer呢?

謝謝!

JazzStyle 發表於 23-11-11 18:59
我想請教下 ~
如果Predicted grade未達標收CO, 但A-Level成績達標, 咁之前報過既大學會唔會派offer呢?

無CO即係唔收,要等之後Clearance 自己再申請。

SIYip 發表於 23-11-11 19:39
無CO即係唔收,要等之後Clearance 自己再申請。

原來係咁, 謝謝你的回覆!

但到 Clearance 應該機會都比較微.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊