用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會呂明才紀念小學 11網 聖公會呂明才小學升中好唔好?
樓主: 牛奶朱古力
go

11網 聖公會呂明才小學升中好唔好?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

朋友case (唔講邊年,近年啦)
英二、仔,級名次十左右上落。有拎過獎學金但不是長勝。英文拔尖(屋企kind of富x代父母都係外國回流)
佢父母又真係完全無唸直資,中小學都係,最緊要近。一間都無考,當mock interview都無
自行、甲乙一kc,落空;中乙二某男津(因為近!)

Charlotte_mom 發表於 17-10-8 10:10
朋友case (唔講邊年,近年啦)
英二、仔,級名次十左右上落。有拎過獎學金但不是長勝。英文拔尖(屋企kind ...

我都好矛盾,近的確係非常大優勢。定係遠小小搏心目中較喜歡的。如果近,每日來回多一小時,用來休息温書都可能有助成績。

醒目開學勳章 王國長老

牛奶朱古力 發表於 17-10-8 10:19
我都好矛盾,近的確係非常大優勢。定係遠小小搏心目中較喜歡的。如果近,每日來回多一小時,用來休息温書 ...

來回一小時對我黎講叫近
就算學校同區,行路都未必到啦!我唔會以「步行距離」決定選校囉

(如果政府例係以近黎派位,我就發囉

Charlotte_mom 發表於 17-10-8 10:41
來回一小時對我黎講叫近
就算學校同區,行路都未必到啦!我唔會以「步行距離」決定 ...

我朋友住加惠民,行去呂小一分鐘都吾洗,來回當3分鐘。但選左北角冇校車,唔近地鐵,冇私家車,來回可能個半鐘。揾小學真係各花有各眼。

牛奶朱古力 發表於 17-10-8 11:29
我朋友住加惠民,行去呂小一分鐘都吾洗,來回當3分鐘。但選左北角冇校車,唔近地鐵,冇私家車,來回可能個 ...
搵嚟辛苦

IloveJJ 發表於 17-10-8 11:23
你上次又話嗰個HK school report攞唔到Pre S1成績既?咁你又攞到?
係黃龍報有?

IloveJJ 發表於 17-10-8 12:42
咁KC又攞到咩?
年報、School Profile、校訊都應該知得好多。如果有時間,睇埋幾年出一次既學聲,了解下啲學生既語言能力。

IloveJJ 發表於 17-10-8 11:23
你上次又話嗰個HK school report攞唔到Pre S1成績既?咁你又攞到?

你似乎唔明白我上次個問題

你自己去睇吓各校既資料,就知到底有幾多/邊D學校會有公佈Pre-S1成績。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-10-8 15:31
咁點解上次個帖,又話人哋攞唔到呢啲資料呢?
我唔打算研究得咁深入,只係好奇咁問對我來說,有其他比成績 ...

似乎你仲未睇學校既校務報告。

如果唔睇校務報告,只靠上網搵料同聽簡介會,好易中伏。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-10-8 16:32
即係pre S1既數據係有,响啲中學自己度,而QC同KC有公佈,所以你知呢兩間。但嗰個報告就寫晒全港既學校, ...

該機構一早被學校投訴無問佢地攞資料就胡亂評分,所以好難相信佢有問過人。

如果有問,人地亦未必會理佢;如果有俾資料佢,我幾肯定排名一定唔會係咁亂嚟。

IloveJJ 發表於 17-10-8 16:33
無睇,第一唔識睇。第二,唔到我揀,我只係需要响自己區揀乙部點排,咁呢區得幾間,好易排啫。
...
唔識睇?其實好容易,KC 年報 23 頁(Performance of Students),有 Pre-S1 同 DSE 成績既資料。
‹ 上一主題|下一主題