用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 青少年適應嘅問題
發新帖回覆
go

[澳紐] 青少年適應嘅問題 [複製鏈接]

想知大家嘅仔女如果自己去澳洲讀書,大約幾耐先可真正投入到各方面嘅生活?我仔去讀Y10, 其實都同親戚一家住,大約過咗半年,但佢都好似麻麻投入,話識唔到朋友好悶,返學又好似太得閒(冇咩功課考試)話好掛住香港
   0    0    0    0

哈利媽 發表於 23-10-8 01:26
想知大家嘅仔女如果自己去澳洲讀書,大約幾耐先可真正投入到各方面嘅生活?我仔去讀Y10, 其實都同親戚一家 ...
你呀仔除咗返學有冇參加其他課外活動?學校應該好多野玩,亦係一個好嘅opportunity 同其他人interact; lunch可以鼓勵下佢同其他人一齊坐唔自己一個食,而家佢返咗學一排都應該observe到邊d人friendly d邊d cool d, 鼓勵下佢開口同人講介唔介意一齊食飯,澳洲大部份人都好nice,視乎佢自己肯唔肯open up
呀囡黎到時係year 9,佢玩音樂,學校同出面好多野玩和練,學校又有好多其他clubs and activities,所以一直都係好充實,school work其實year 10都開始忙喎,見呀囡次次term break 完又homework又大project 又exam排住隊咁黎

我女一黎澳係Year10,寄宿,有參加校內活動。佢一入宿舍就同鬼妹混熟了,無唔適應。我估好睇仔女性格,唔主動去結識朋友型、齋讀書唔玩活動型、衹群中國人型......全部好難融入當地。如樓上講,Yr10要揀科了,無乜理由會清閒。

stinkyrabbit111 發表於 23-10-8 05:50
你呀仔除咗返學有冇參加其他課外活動?學校應該好多野玩,亦係一個好嘅opportunity 同其他人interact; lunc ...

佢都有打籃球,但响學校佢應該都算靜,比較被動,佢話都有hi,,bye同學,但其餘就冇咩講,學業上佢話相比香港時係超得閒

Yanamami 發表於 23-10-8 08:00
我女一黎澳係Year10,寄宿,有參加校內活動。佢一入宿舍就同鬼妹混熟了,無唔適應。我估好睇仔女性格,唔主 ...

佢學校完全冇咩中國人,y10係要選科, 但應該都係y11先開始忙掛,希望下年佢可以投入啲啦

想知大家嘅仔女如果自己去澳洲讀書,大約幾耐先可真正投入到各方面嘅生活?我仔去讀Y10, 其實都同親戚一家 ...

我仔都係剛到澳洲,Year 10,可能佢係寄宿,所以第一個星期已經適應到。

除咗性格,跟親戚住會少咗跟新同學social同話題嘅機會

Yanamami    發表於 23-10-11 07:50

哈利媽 發表於 23-10-8 17:43
佢學校完全冇咩中國人,y10係要選科, 但應該都係y11先開始忙掛,希望下年佢可以投入啲啦
...
我女專登群鬼,唔同中國人埋堆的。無中國人無乜關係,反而住親戚家會少左幾會同同學social. 有辣有唔辣,內向男仔寄宿易俾人bully,住親戚度又少啲機會學壞,唯有參加多啲課外活動識人,但都要你仔主動啲先得。

其實這與孩子的性格有很大關係,如果孩子是外向和主動,無論去哪裡都沒有適應問題。如果孩子是比較內向和文靜的,可能就是在香港亦未必能結交很多朋友。況且交友,都要睇夾唔夾,大家的興趣和性格是否相同。最緊要孩子本身覺得現時這個情況有甚麼看法,如果覺得唔開心的話,自己就要主動多啲,唔好淨係覺得唔開心但又唔去做啲野改變情況。唔好計較係外國人定中國人,最緊要主動。但如果孩子覺得個情況都ok,可能未遇到相同興趣的同學,與各同學相處OK,只是沒有特別熟的,那就無問題。總的而言,問下孩子現今情況有何看法,覺得唔OK,就主動去改變,如果覺得OK,就繼續。我孩子最初來到的時候,都沒朋友,因為性格比較被動和怕羞。但今年已經結識到朋友。所以都係要自己面對。

哈利媽    發表於 23-10-12 17:15
MaMaHH    發表於 23-10-12 11:06

我都明, 都有鼓勵佢主動啲識人, 不過呢度都真係好多假期, 所以同學相處嘅時間真係比較少咗, 放學大家又各自返家, 冇咩交流機會, 希望過多一排會好啲啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊