用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Tasmania/Adelaide/Perth中學生ATAR成績是否有額外分加 ...
發新帖回覆
go

[澳紐] Tasmania/Adelaide/Perth中學生ATAR成績是否有額外分加? [複製鏈接]

大家好。諗住送阿仔去澳洲讀Year 10。啲Agent話偏遠啲states嘅學生ATAR成績會有分加。請問是否這樣?
我上網搵過,但都搵唔到確實/詳細資料。謝謝。
   0    0    0    0

回覆 西瓜頭 的帖子

係UAC嘅網站搵到, 唔知係咪你agent講嘅資料,不過應該係apply to Citizen/PR only
https://www.uac.edu.au/future-applicants/admission-criteria/university-selection-rank-adjustments

Perth & Adelaide 都唔係咩偏遠地區,都有好多學生去。UAC所謂加分偏遠地區都係好偏如農業區,要上佢官網打個學校Post code睇下係咪先。其實加分無乜“著數”,多學生入到八大既學校,都係勁玩政府學校,private schools, selective schools, 有更多資源,去到山旮旯讀,有得揀唔會因為“有得加分”而揀,人地好既學校學生既競爭力,唔洗加分都贏幾條街。出國讀書亦唔止為升大學,係整個人生體驗同學習。Yr10都係需要識一班朋友。我覺得除非英文唔好或成繢唔夠,但Adelaide 同Perth都真係一啲唔算偏遠,研究下間學校升八大率好過諗會唔會加分。

當年亞仔,由tasmania 去adelaide u as international student 有分加, 不過melbourne 就冇得加。不過由於每個省要求不同,讀的科,例如英文及數學都有特別要求,即要讀深啲過科,要入tasmania u 就冇要求咁高,都唔係好著數。學校亦可能唔俾讀。不過加分好似年年唔同,要讀落先知。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊