用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 外國讀醫,暑假有冇咩要做?
發新帖回覆
go

[英國] 外國讀醫,暑假有冇咩要做? [複製鏈接]

放3個幾月假,返嚟香港,佢話想搵啲有用嘅嘢做,但係又唔知做啲咩,又唔知邊度搵,請賜教!
   2    0    0    0

broadband 發表於 24-4-30 11:35
放3個幾月假,返嚟香港,佢話想搵啲有用嘅嘢做,但係又唔知做啲咩,又唔知邊度搵,請賜教!
...

有冇人知香港啲醫科生暑假通常會做咩?

回覆樓主:

我女兒也是在英國讀醫科,不過暑假就不回香港。
她上年在英國做了差不多兩個月暑期工,帶領世界各地來英國的青少年遊學團,忙到甩碌,不過人工算唔錯。
還有第一年就走咗去做照顧MR 仔的health care day centre 做part time幾個禮拜。當然一早在二、三、四月左右已經send email去搵暑期工作啦!
Sorry !香港我就真係唔知啦!

angelleungyp 發表於 24-5-1 04:17
我女兒也是在英國讀醫科,不過暑假就不回香港。
她上年在英國做了差不多兩個月暑期工,帶領世界各地來英國 ...
請問暑期工可以在那裡找. 有沒有網頁可以推介一下. 我都想阿女Y12時暑假在英國找暑期工, 唔想浪費時間.
謝謝!

bb1225 發表於 24-5-8 12:29
請問暑期工可以在那裡找. 有沒有網頁可以推介一下. 我都想阿女Y12時暑假在英國找暑期工, 唔想浪費時間.
謝 ...

英國很大,地區城市不同。你們可以在住地區街道找找,都有大把慈善機構的商店會請學生 part time,可以直接走入去問。
又或者你叫阿女在 google search 打 “ part time jobs near me “ or “ summer jobs for students near me “,真係大把。不過就要不停 send email 問囉,真係要有耐性。另外如果做health care ,有某些機構是要取uk 良民證才能做,如果嗰個機構請你,他們會教你點樣做。
我再睇清楚你的回覆,我原本看headline post 以為是在uk 讀medicine 的大學生,原來你女兒是 Y12。如果只是想吸取工作經驗,可以去做義工,也是在 google search 打 “ volunteer job / work for students near me “去找,真係大把呀!
我女兒當年一開始已經在 y 12 做Heath care /醫院/診所的義工or 工作打工去吸取經驗,直至做到考 A level 前。
還有你女兒是否是 student visa?如果係,你們要睇清楚個 visa 有冇寫是否可以在uk working呀!

angelleungyp 發表於 24-5-8 15:44

英國很大,地區城市不同。你們可以在住地區街道找找, ...
唔該晒你. 好詳盡, 清楚. 阿女個VISA說明16歲可以work 15 hrs / week.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊