用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(九龍城區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: Pearlma
go

06 年仔女入讀 K1 的(九龍城區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(九龍城區)媽咪,大家入黎傾下!

Hi longlongmum,

我平時同亞囝出街,會成日同佢講街上面既嘢... ie.. 紅綠燈,斑馬線,馬路上既交通工具...油站.. 店舖.. 每樣事物對小朋友來講都好新奇有趣.. 不防同佢講多d,等佢主動留意身邊既事物... 對 interview 可能有幫助架...      

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(九龍城區)媽咪,大家入黎傾下!

Hi bbmummmy,

想囡囡入到瑪利諾,您可以報埋約克... 佢網上面有講明一般升學都可以升到瑪利諾架喎 !  

hello各位好~我囡囡今年都要讀幼稚園了,暫時只報了崇真幼稚園,遲d會幫佢報埋根德園,st.cath,創價,因為想囡囡第時升德望小學,所以要儘量幫佢入間出名d既幼稚園,但考出名幼稚園實在太多人競爭,有d擔心,希望大家可以係度交流下~
Stephanie

Hi little_hiway ,

我都會幫囝囝報創價架 ! 咁你會唔會報埋浸幼呀 ?
我想亞仔入官立小學呀  

Hi 盛盛媽咪,

Do you have information of York, e.g. is it a traditional school or activity?  Does all subjects conducts by Native English teachers?  Does  the homeworks heavy?

Thanks

Hello bbmummmy,

我都有報約克架..我睇Y28Kids個網址&睇書,佢哋話係用中文、英文、普通話&活動教學來教D小朋友, 又有6-7位外籍老師..一般可以升到 : 瑪利諾、喇沙、拔萃、聖瑪利、德望.. 又有直屬小學 (約克英文小學)..至於功課多唔多就唔係好清楚... 

hihi......各位媽咪
我個囡就黎兩歲
情況同pearlma十分相同
唔係好肯講

就算識得講

Hi 各位媽媽,
我女都係下年讀K1, 我有幾間心儀既kinders, 唔知有冇人既choices 同我既一樣呢?

九龍塘宣道
根德園
九龍靈糧堂

我都未去過佢地既校舍參觀, 請問有冇人知九龍塘宣道同
根德園既websites 呢?

Thanks

Aklamy
根德園無WEBSITE架.但校舍都OK架.我仔仔今年讀緊KENT ROAD果間,我都幾滿意.
ARGUSMUM   

約克小學已經停辨左啦.
盛盛媽咪 寫道:
Hello bbmummmy,

我都有報約克架..我睇Y28Kids個網址&睇書,佢哋話係用中文、英文、普通話&活動教學來教D小朋友, 又有6-7位外籍老師..一般可以升到 : 瑪利諾、喇沙、拔萃、聖瑪利、德望.. 又有直屬小學 (約克英文小學)..至於功課多唔多就唔係好清楚... 

ArgusMum
請問你停辨既意思係......
冇開06年既k1,定係將會唔存在呀?

宣道已可以寄信取報名表

約克N1-U3仲有收生架,但小學部就停辦了,現只得幼稚園,我仔是現在05年N1的   

盛盛媽咪 寫道:
Hi bbmummmy,

想囡囡入到瑪利諾,您可以報埋約克... 佢網上面有講明一般升學都可以升到瑪利諾架喎 !  

Such interpretation of its publication of the web-site is erroneous.

Maryknoll Convent School (Primary Section) is a government subsidized school.  The admission critera of P.1 students are set by the Education and Manpower Bureau, that is to say, by points system in the first round and by 'lucky draw' in the second round.  It has, accordingly, nothing to do with from which kindergarten the student comes from.

水玲瓏
我上年唸住報幼稚園時,問埋佢係咪有小學直升,但d staff同我講,話小學部已經停辨左,即係話,約克只有幼稚園,無小學.
argusmum
水玲瓏 寫道:
ArgusMum
請問你停辨既意思係......
冇開06年既k1,定係將會唔存在呀?

請問各位媽咪:

你哋會幫小朋友報幾多間幼稚園? 知唔知牧愛堂幼稚園好唔好呢?

hsyhk......
靈糧堂可以在網上報名,或者dl都得,我已經print

哦.....原來係咁
不過唔知約克派完表未呢?
‹ 上一主題|下一主題