用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8]

Hi~~~Dear all mami:

[size=medium]新年快樂
[size=medium]萬事勝意
Share party photos~~
Click here

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8]

Dear Joy_E,

Thank you very much for the photo that you took for my kid.  Sky looks very smart.  

HuiTung:

Morning
唔使客氣!!
張相返學時會比你囝囝
本來想叫你囝囝出去一齊影
但去到佢課室見佢好專注玩玩具
所以冇同佢出去
佢真係好乖
我一叫佢
佢就行出黎同sky影相   

Dear all,

do you know when will their holiday finish?
what's the first day at school after the Chinese Lunar New Year Holiday?

do you know when will their holiday finish?
what's the first day at school after the Chinese Lunar New Year Holiday?

Lunar New Year Holiday :
  26 Jan 2006 (Thu) - 4 Feb 2006 (Sat)

so, the first day of school after the Lunar New Year holiday is 6 Feb 2006 (Mon).
prettywife 寫道:
Dear all,

各位媽咪

首先同大家拜個年(雖然遲d, 因家無上網), 現在上班無心情做野

大家青春常注!
同人身體健康!
個個賺多d$!
仔女入名校!

小b維維
多謝相片, 日後再玩過!

:idea:

pelie

終於有人上bk喇, 你今天要不要上班?

我現在在公司好悶, 好唔開心, 因仔仔時常偷朱古力吃

, 年初一, 一早已偷一粒 (因我對他說要問大人才可吃), 但ba ba無罵他, 只是用說話教訓他, 但初一好似放監咁, 吃了十多粒朱古力, crisy牛肉乾, mango乾

初二開始咳, 只吃了一支波板糖及2粒金沙, 咳已嚴重

初三(我生日)全日禁止吃糖, 到晚上在街時因他吃晚飯乖, 便獎他吃一塊朱古力, 但晚上回家發覺房有2張朱古力糖紙, 問他為何?他說自己偷吃, 在我早上去toilet時偷偷入房吃, 我便用沙滕打他, 一路打一路cry(我自己cry), 因我以為ba ba初一時用說話訓導他後, 他會知錯但結果又偷吃, ba ba昨晚說如他再偷吃要趕他出街

sadly, 今天剛打電話回家(ba ba不用上班) ba ba把聲沙灑我問他?事, 他說仔仔又在他sleep時偷吃朱古力, 現在已把他趕出門外罰企   

我不知怎樣教他好?因他時常咳, 平日不會比糖他吃, 但因新年放縱他便攪成咁, 點算?     

Sarah1,
早晨呀!!我今日自己請左假一日,明天就要返工啦 首先祝你生日快樂,心想事成,年年都咁靚

你唔好咁唔開心啦,小朋友在新年期間常食朱古力同糖都在所難免架啦,柏霖佢日日都食好多,罵同打佢又都冇用,現在又係咳 我覺得想佢地唔食唯一架方法就係唔好比佢地見到有糖果,如比佢地一見到就會心思思架啦。

新一年要開開心心,唔好再因這些事而令到你地大家都唔開心。過左年先至慢慢同佢講道埋啦。

Sarah1:
不要 啦,阿ma打仔真係雙方都傷,我都打過Cyrus,真係會好難過。
btw,你仔仔怕吃藥嗎?用吃完糖會咳、要吃藥,嚇佢啦!Cyrus好怕吃藥,有次吃了2塊朱古力就咳,又流鼻血(同我朋友吃緊飯),連我朋友都叫佢要少吃餅、朱古力,佢一想吃,我又提佢只可吃2塊,否則我又浪費$$$帶佢睇E生,咁我就要日日返工揾$$...佢就會收斂。
有人返tim,走鬼先

pelie

多謝祝福及安慰

我只想train 仔仔自律, 可能他真的未知我們罵他甚麼?, 我仔仔今天也要再次看doctor, 糖好貴呀!!吃了糖又要吃藥,

我agree你的意見, 收起他就唔使心cc, 以前我擺在高地方他是不會去偷吃,  學校派糖他也會帶給我擺入box, 自己說等好番先吃, 可能新年我比左個signal 佢, 佢以為可以吃, 點知

Sarah1,
我都可能要同柏霖去睇醫生呀   你今日有冇得放早呀

Cyrus

多謝關心我仔仔由細到大都吃藥, 已麻木, 我昨晚睡時也同他說吃完糖後咳要入院, 爸媽不會陪他, 他自己一人, 因他上次入院時我陪他, ba ba走時他非常傷心地哭,  我會"客"他如他再咳入院就要自己, 不過都無用

最新消息ba ba剛罰完佢企在門外一個多小時現正去看醫生, 因醫生1點close, 如果唔係看doctor 我想有排企

cryus:
你有甚麼心得?, 我發覺同佢講道理都唔明, 可能吃糖d吸引力大過一切

Sarah1,
你真係罰佢企在門外一個多小時呀 咁佢咪 到飛起 你地記住罵完佢之後要好好同佢講番道理呀!!

pelie

sorry, no

我昨天想去假日農莊, 可惜5時閉門, 我1時才吃lunch, 所以無去, 有無機攪去一次, hk$50/人入場 mucheng都話幾好玩, 我真的好想去!

一起團拜併遊玩!

Sarah1,
我地都會攪去“假日農莊”架,但就要睇下邊D日子攪。我諗多數都會在復活節假期

sarah1:
試下同佢講:
1.你吃糖、咳,自己辛唔辛丫?咁唔食糖咪唔洗咳咁辛苦law。
2.你唔聽話,mami會唔開心ga 你想5想mami開心丫,你鍚5鍚mami丫?咁就唔好...
3.你咳,mami就要成日返工揾$$比e生,冇得同你玩ga lar.
又或者,找代替品,如不食1糖日,mami多講1個故事;
又或加重罰則,但要罰佢最着緊的,如一吃糖,就收哂d玩具,我試過在Cyrus面,把玩具由閘隙涉出門外,話等垃圾姨姨執走它,由佢喊,自己關埋房門唔理,由hb同佢講道理,Cyrus最怕我唔睬佢,你都可一試,佢要交足戲

cryus, pelie

lunch time, see you in the afternoon!

祝大家:
開工大吉
青春常駐!
身體健康!
賺多d$!
仔女精乖伶俐!

mcheung,

Thank you!

mcheung 寫道:
Lunar New Year Holiday :
  26 Jan 2006 (Thu) - 4 Feb 2006 (Sat)

so, the first day of school after the Lunar New Year holiday is 6 Feb 2006 (Mon).
[quote]
prettywife 寫道:
Dear all,

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題