用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... ...
樓主: chlohong
go

囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... [複製鏈接]

回復 BKVIP 的帖子

你說得對。

各位,
因工作很忙, 己很久沒有上此網站. 祝各位中秋節快樂.

我仔的抽筋仍未能按制好, 即使每日食3次X3種藥, 仍時常發生.

我仔己3歲多, 仍只有約9個月BB的能力...
己很努力做訓練, 但... 好倦了

chlohong 的帖子

加油,我是路過的,但仍感受到你的困難。加油

回覆:囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉.....

咁多位媽咪,我地要加油!bb係最需要我地支持,鼓勵!
我醫生冇比病名我,凈係話我知係腦癎,其實我估佢係因出世時焗親,事源因仔仔已是第三胎,所以我自己𧗾量作動之痛,因我好忍得痛,但忍緊時突然穿水,同時阿仔亦要衝出黎,即刻 㩒鐘,跟住姑娘已推住我用左一分鐘時間跑去產房!入到去,助產護叫我忍住,因未準備好,仲用塊布㩒住!但果下阿仔已頂緊出黎!但出世時,冇乜事,所以我冇追究!
跟住阿仔大概四個月間中有抽搐,我不為意,因阿仔好大食,我就以為佢只係食滯!跟住大概七個月去健康院,姑娘就話,點解阿仔只腳冇力?我就同佢講阿仔有抽搐,跟住比埋健康院醫生睇到佢抽,跟住即刻寫紙轉上東區醫院,上到東區醫院,醫生檢查完後,要阿仔即刻留院!做所有檢查一個月,但所有醫生比我感覺係佢地對阿仔朿束手無策!每次巡房都一大班學生!一齊研究阿仔!醫生話阿仔呢種腦癎係最難控制的一種!跟住轉左一兩種葯,醫生見冇乜好轉,所以建議比佢食類固純!只係食一星期,食完真係冇抽筋,可能因冇抽筋,所有野發展神速,一連出幾隻牙,腳開始有力!但大概兩個月後慢慢又有抽!不停咁轉藥!我之前因要工作,一向都係工人姐姐照顧我三個小朋友!我工人我倆公婆好信佢,因佢好鍚我d仔女!到啱啱八月,工人滿約唔做,已搵左新姐姐!咁我唸住同工人FB 聯絡,點之佢當晩add我後,我見到有幾張相我小朋友冇人理,佢自己換晒衫,化妝影相!好過份!當時我亦唔應怪佢,責任永遠係我度,我太自私,只顧想有私人時間,所以倚頼工人!都冇好好照顧佢地,所以同老公商量之下!取消新工人!由自己照顧返佢地!之前工人照顧,阿仔唔係有任何反應比你,只會成日扭計,唔會搵人,去做治療不停扭,所以冇進步!依家自己照顧,佢識得去搵人玩,識伸手遞腳著衫,少左扭計,肯聽少少指令!但治療師話佢仲未追到一歲,佢依家兩歲八個月!佢仲未識講野!

大家要加油!希望在明天!

回覆:囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉.....

咁多位媽咪!不如我地攪d聚會!一齊出黎分享下!互相鼓勵丫!我一直想同一些家長交流心情!

回覆:盈璇謙 的帖子

大家加油吖

不如你試吓針灸,我見好多小朋友由唔識行直到識行都來此間針灸醫務所搞好咗,總好過成世食藥。當然我唔係買廣告,我個囝都係自閉才來針。但我囝無咁嚴重(唔識行),我只是見好多小朋友針完可以識行咋,如果你想要針灸醫務所資料,請pm我,我再回覆你啦!

我地要互相支持,雖然係咁,我地做母親仍然要努力,唔好咁快氣餒呀!

我仔都有做針灸, 係公立醫院, 真係有進步, 但亦引發抽筋, 所以每隔幾星期就要加藥, 再慢慢減返

回覆:chlohong 的帖子

唉…大家嘅bb都有唔同問題,但知道果下真係好難頂,不過已成過去,大家要加油呀!希望各位bb比心機呀!

回復 chlohong 的帖子

針灸完引發抽筋.要加藥.但同時又有進步..聽落好難取捨。睇見小朋友抽筋.好心痛。

引用:我本身性格較"灰",+其實我到現在仍然未完全

原帖由 chlohong 於 11-12-07 發表
我本身性格較"灰", 其實我到現在仍然未完全接受. 我只有一個仔, 怕若果我與丈夫都不在世時沒有人照顧佢, 怕 ...
我都有相同諗法呀,大家好
我個仔4歲喇,係cp我每次一同人講阿仔就忍唔住喊架喇,我地好想幫佢地但係無能為力架感覺真係好差,4歲宜家番緊耀能喇番學學到好多野,學緊行要用腳拓,講野慢,自己坐冇野i可以坐15-20分鐘左右啦,安慰架說話聽到太多人改變唔到事情
事情改變了我們,無限架感嘆,講唔晒架唔開心,問一世都冇架答案

回復 ngcheukhin 的帖子

ngcheukhin , 我以前都是CP家長,  你Google 找CP_letter.pdf就知什麼事, 如家境每月都剛剛好, 請容許我給你小孩五百元買奶粉嗎? 當為我兒積福,  下世不要受苦了, hsbc transfer或不喜歡,  現金  KCR or  MTR比 都可. 寄比你都得.

回覆:諾諾爸爸 的帖子

多謝你架愛呀諾諾爸爸,不過我家庭都尚算可以請留給其他更加有需要架家長啦.
我覺得你已經好叻,諾諾一定會係另一個地方好好過活,我都好想似你咁堅強,不過我未做到我自從知道左個仔有病我諗野就好極端好灰成日轉入牛角尖我都好想釋放不過我唔想將自己架唔開心分享比人同埋唔想人地同我一樣唔開心同擔心我

回復 ngcheukhin 的帖子

我完全明白你改不到的事實既感覺, 多多擁抱是我比你的唯一意見, 我其實到現每兩三日都會流淚 , 不是那麼堅強, 無野可以慘得過在醫院對著冷冷的BB身體獨自流淚說話, 他/她可能什麽也不能, 什麽也唔叻, 但他她擁有的, 是你分出來獨特體溫, 無任何其他野可代替, 這是他她無條件給你.又喊了

回覆:諾諾爸爸 的帖子

睇到你咁好人捐錢不如捐俾慈善機構 你有冇信仰 我信觀音菩薩 當初我小朋友早產到出院照顧我人都嬲 曰曰念佛 得閒去放生 希望菩薩幫我小朋友 我相信感動到菩薩俾左個人幫我個仔念經 真係開始慢慢好 愈來愈易照顧 一黎又長大左  做好心會有好報架 好信

回復 波蘿包1 的帖子

唔同, 我一定唔會比慈善機構, 因送$100, 未必$100 到佢手,分分鐘去到連魚蛋也買不到,  而我咁送$100, $100全數一定落在有需要的人上, 中間無任何loss, 冇信仰架,而且我比咁小$, 只是微不足道, 亦唔知慈善機構佢地比乜野人, 我對象只有腦傷家長. 自己亦可揸主意.

我也有個兒子4歲了,也只有6個月的能力,但他連眼也看不到。。大家努力。。

各位 CP 家長,我路過的,我囝囝係A 仔,感恩現在進步中,我好明白你地心情,因為到最近我先真正睇開,唔再去問個天點解會咁,只知道我要珍惜我同小朋友的時間,明白佢感受,賞罰分明,幫助佢進步。我經驗係平常心,盡量做,但又唔好俾太大壓力自己。

‹ 上一主題|下一主題