用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8]

Argus媽, Cyrus媽,  Cheri and Elsamous,

家中的pc壞了, 不能上BK, 祇能在office的lunch time上網, 故未能即時回應, 請見諒。
相信你們所組的幼聯英語, 今次未必能參加。因為target想幫囝囝報一些以phonics為主的課程,如果報了幼聯playland, 後又再報phonics, 可能給husband    , 他時常說要留多些假日親子時間給他和囝囝。希望你們能湊夠人數, 儘早開班。

各位kv媽咪
在此祝你們的囝囝囡囡精靈活潑, 身體健康,學業進步。媽咪繼續青春美麗,年年有餘,心想事成

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 8]

Hi Cyrus媽,

我囝囝是Marco, 他好似說曾和Cyrus同組,

Sarah1
新年快樂    
攪咩呀    你仔仔新年都咳咳咁慘   
祝大家開開心心..
小朋友身體健康
無病無痛   
你琴日生日,補祝你生日快樂.仔仔聽晒你話...

你仔仔偷糖食,不如你唔好放糖係屋企啦..
小朋友見到鍾意食既野,點會受得住誘惑??
我地細個都係咁啦..咩都唔理,食左先算   

ArgusMum,
你係咪放埋這幾日呀 我明天就要返工啦

Hi Visa,

多謝你的分享, 我也是剛起步找phonics資料, 發覺很多辦英文課程的機構, 都有辦phonics,老實講, 都唔知那一間好。有些都沒有介紹用那一個phoncis programmes。如果YMCA(TST)'s Phonics courses 比較簡單 & suit for 小朋友, 可能都好。有時間會打去YMCA再問問是否用jolly phonics。另外 YMCA的phonics-1 and 2 好似可以(one parent or guardian is allowed to be in attendance)。

我也打算買些phonics VCD在家給他看看先, 看看他喜不喜歡才決定報,

謝謝.

Hi Comet,

我都想囡囡學phonics, 所以找了一些資料, 大家可以分享一下. 發覺很多幼稚園都會教小朋友學phonics, 但kv就沒有  , 它們大多採用的教材有:
1. jolly phonics (青衣宏福, Victoria Kindergarten)
- 比較簡單 & suit for 小朋友.

2. letterland (st.nicholas's, kingston)
- 每個字母都有自己的characters and stories. 用它們的特性及故事, 令小朋友易明白發音及blending

3. 林慕德學拼音(嘉諾撤聖心幼稚園,靈糧幼稚園, 聖三一中心 幼稚園)
- e個不大清楚  

如果要我選擇, 我會選jolly phonics or letterland兩個phoncis programmes. 現在我打算在家給她聽聽關於letterland的歌及看看letterland-abc book先, 看看她喜不喜歡, 也會找一些學letterland 的course來看看.

remark******YMCA(TST)'s Phonics courses, 小童群益會都好似用"Jolly Phonics"教小朋友, 我是聽回來的, 你check check 吧!  

Hi Comet
新年快樂   
唔緊要啦..我地組夠5個小朋友啦..   
我都明白同小朋友報興趣班好頭痛架..
又要問埋hb意見...
我hb都唔多想個仔咁快要學咁多野架..但係而家出面個個小朋友都學,自己個小朋友唔學,又好似唔知點咁..   
好緊張呀...好快派成績表啦..   
COMET 寫道:
Argus媽, Cyrus媽,  Cheri and Elsamous,

家中的pc壞了, 不能上BK, 祇能在office的lunch time上網, 故未能即時回應, 請見諒。
相信你們所組的幼聯英語, 今次未必能參加。因為target想幫囝囝報一些以phonics為主的課程,如果報了幼聯playland, 後又再報phonics, 可能給husband    , 他時常說要留多些假日親子時間給他和囝囝。希望你們能湊夠人數, 儘早開班。

各位kv媽咪
在此祝你們的囝囝囡囡精靈活潑, 身體健康,學業進步。媽咪繼續青春美麗,年年有餘,心想事成

Pelie
我放到下星期一先返工呀...

pelie 寫道:
ArgusMum,
你係咪放埋這幾日呀 我明天就要返工啦

Comet
你會買邊d phonic vcd呀??
我都想買呀..但又唔知邊d好   
我有上starfall個網比argus玩..佢都幾enjoy架..[quote]
COMET 寫道:
Hi Visa,

多謝你的分享, 我也是剛起步找phonics資料, 發覺很多辦英文課程的機構, 都有辦phonics,老實講, 都唔知那一間好。有些都沒有介紹用那一個phoncis programmes。如果YMCA(TST)'s Phonics courses 比較簡單 & suit for 小朋友, 可能都好。有時間會打去YMCA再問問是否用jolly phonics。另外 YMCA的phonics-1 and 2 好似可以(one parent or guardian is allowed to be in attendance)。

我也打算買些phonics VCD在家給他看看先, 看看他喜不喜歡才決定報,

謝謝.

Hi Arugus Mum,

很高興聽到你們湊夠人數, 你唔知這幾晚上唔到BK回應唔到你們,很不安, 怕擔誤了你們的schedule。

好啦, 要開功, 886!

ArgusMum 寫道:
Hi Comet
新年快樂   
唔緊要啦..我地組夠5個小朋友啦..   
我都明白同小朋友報興趣班好頭痛架..
又要問埋hb意見...
我hb都唔多想個仔咁快要學咁多野架..但係而家出面個個小朋友都學,自己個小朋友唔學,又好似唔知點咁..   
好緊張呀...好快派成績表啦..    [quote]
COMET 寫道:

各位kv媽咪
[/quote]

Argus mum,

我想我會買, phonics kids ,之前看過demo,覺得很簡單和直接, 容易接受, 畫面唔錯, 我相信會適合囝囝。

Pelie
hehe...好野.    又有得玩..
不過會唔會係星期日架   
我星期六已成功同argus報左12;15-1;30既英文班..下午就自由時間,唔使要學野咁困身..   
遲d我都想同佢學琴果邊都轉埋星期六or 平日呀....
pelie 寫道:
Sarah1,
我地都會攪去“假日農莊”架,但就要睇下邊D日子攪。我諗多數都會在復活節假期

Argusmum:
真係 見到你上線
激c我呀 昨晚hb個肥姑姐居然笑我肥左,阿嬸叫佢5好話人,佢仲話等我知要收掣...我真係想叫佢去c,你估我唔想fit咩
罪魁禍首係我hb掛住同表妹爹,漏低我孤身上路,Cyrus又比姑9夾走左... 搞到我要對住佢班口臭親戚,之前仲叫我生多個,唔好咁自私,short ge,關自私乜事...
我哦左hb幾句、又黑口黑面,仲話明出年唔去拜年
我知佢好尊敬佢姑姐,年年封大利是比佢,我講明佢再封比佢,就冇老婆,勢不兩立...崩口人忌崩口碗丫ma,仲喺甘多人面前話我.
終於佢話出年去旅行
返到屋企,我唔so佢,佢又叫我落街食糖水,我話好,一於肥c佢.

Cyrus Ma
   唔好嬲啦..你應該學下我...見到d唔鍾意既人同唔鍾意聽既野..就即時-------黑面兼寸番佢地..   
所以無人咁話我架..
不過你hb真係好鬼錫你...羨慕死人啦.
Cyrus123 寫道:
Argusmum:
真係 見到你上線
激c我呀 昨晚hb個肥姑姐居然笑我肥左,阿嬸叫佢5好話人,佢仲話等我知要收掣...我真係想叫佢去c,你估我唔想fit咩
罪魁禍首係我hb掛住同表妹爹,漏低我孤身上路,Cyrus又比姑9夾走左... 搞到我要對住佢班口臭親戚,之前仲叫我生多個,唔好咁自私,short ge,關自私乜事...
我哦左hb幾句、又黑口黑面,仲話明出年唔去拜年
我知佢好尊敬佢姑姐,年年封大利是比佢,我講明佢再封比佢,就冇老婆,勢不兩立...崩口人忌崩口碗丫ma,仲喺甘多人面前.
終於佢話出年去旅行
返到屋企,我唔so佢在,佢又叫我落街食糖水,我話好,一於肥c佢.

Cyrus Ma
你又返左學校做野呀   
我仲同argus玩緊呀..
難得可以一連10日陪住佢喎...就發揮下我既母愛lor.   

Argusmum:
係呀,返來warm up下.
今日要交case reports,寫到cc下,原來上半年已見過好多個案。
Argus 張新相好形仔wor   

Take a rest.

[size=x-large]Sarah1

[size=large]Belated Happy Birthday!!

Sarah1

請問有無幫我同亞囝影party相呀?? Thanks a lot!!

顧問,

又上來解毒ar 呢幾日冇mud人上來ar :cry:

習慣性online!! 假期ma,咪冇mud人上來

how are about u??

小B維維 寫道:
顧問,

又上來解毒ar 呢幾日冇mud人上來ar :cry:
‹ 上一主題|下一主題