用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好嬲 ....庭恩語言治療 浪費小朋友時間
go

[聽/語障] 好嬲 ....庭恩語言治療 浪費小朋友時間 [複製鏈接]

剛剛收到庭恩打電話來, 嬲爆呀!

如果你小朋友有語言障礙又係中產家庭, 請不要考慮庭恩。  本人於今年三月頭SENT 咗APPLICATION FORM (INCL. 入息証明), 一直都收唔到任何消息(已半年啦!)。 到咗今日佢地居然要我再SEND 過入息証明比佢地UPDATE 吓D資料再批核(收唔到唔批喎), 咁你地話啦佢地係咪浪費小朋友嘅時間呀!    我都預咗係要等好耐, 所以我都比小朋友去另外語言治療中心做治療(好貴)**頂硬上嗰隻**。   一句話政策改咗就要我地再做D乜做D物, 再改又點呀!  真係好有問題囖....   我等得, 但小朋友唔得o麻...  有黃金期架.....      
   1    0    0    0

我前幾日打去問, 我話我個女3歲, 要等幾耐, 佢叫我等9個月OR 以上....

我之前都有問過庭恩中心同埋好多私營但收費平D的機構, 全部都要排上半年, 當然我照排, 到現在已經過咗半年啦, 都無一間覆我有位呀. 我都係參加私人成$650一堂。

但為咗小朋友, 唯有一邊捱貴一邊等

原帖由 HOWANGBB 於 10-9-7 11:05 發表
我之前都有問過庭恩中心同埋好多私營但收費平D的機構, 全部都要排上半年, 當然我照排, 到現在已經過咗半年啦, 都無一間覆我有位呀. 我都係參加私人成$650一堂。

但為咗小朋友, 唯有一 ...

乜原來而家d言語治療師咁好生意既?!........... 可憐家長要東搵西找,仲要捱貴費用!.......咁我想問下平既機構又平成點呢?? thanks!

我就問過以下幾間
庭恩 $300 (唔記得幾多分鐘)
保良局 : $400 (45min)
香港語言社區中心: $545 (45min) 套票價
協康會 $650 (45min)

現在我就在思卓 $585 (50 min) 都係套票價, 以上都是星期六的價錢. 如果有其他機構請介紹, thanks

你地有冇人去過麥x堅, 佢地個度好似平0的, $49x

你哋有無睇過以下 post 呢? 你覺得會唔會有幫助? 可唔可以比D意見?!

黐脷根(Tongue Tie)和語言發展遲緩的關係?
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

係呀!我都曾經打過去問情況, 聽佢語氣(你唔係攞綜援)唔好找佢咁
大佬!就算是所謂中產(家庭入息有2 萬4人家庭) 要支付私人言語費都頂唔順啦,因不是1-2 次好番嗎

鞋!聽見佢語氣都嬲爆呀!
所以唯有死慳死抵後, 去了香港言語中心做評估(都要排3 個月呀), 他們態度好好多, 都是貴少少

唔洗好似乞佢咁

原帖由 SZEYUENMEME 於 10-9-6 18:25 發表
剛剛收到庭恩打電話來, 嬲爆呀!

如果你小朋友有語言障礙又係中產家庭, 請不要考慮庭恩。  本人於今年三月頭SENT 咗APPLICATION FORM (INCL. 入息証明), 一直都收唔到任何消息(已半年啦!)。 到咗今日佢地居然要我再S ...

原帖由 hkgqueenie 於 10-9-14 17:07 發表
係呀!我都曾經打過去問情況, 聽佢語氣(你唔係攞綜援)唔好找佢咁
大佬!就算是所謂中產(家庭入息有2 萬4人家庭) 要支付私人言語費都頂唔順啦,因不是1-2 次好番嗎

鞋!聽見佢語氣都嬲爆呀!
所以唯有死慳死抵後, 去了香 ...

我REFER開果一兩間SPEECH CENTRE 都好好生意, 就黎唔SHOW我啦! 我都搵緊D 新既中心睇下有無得快D....再咁落去只會供不應求, 私人言語治療越來越貴, 對家長不是好現象!

原帖由 ttlucky0303 於 10-9-8 11:42 發表
你地有冇人去過麥x堅, 佢地個度好似平0的, $49x

剛剛嘗試REFER一個小肌肉比較差既讀寫障礙仔仔俾佢地做職業治療, 試一試先口碑如何?!....有適合做SPEECH 既先再算, 收費睇落算幾平.........

力試中心準備開言語治療,打電話問問是否合適你,請看 http://www.louisprogram.org.hk/index.htm

原帖由 jefferyho 於 10-9-14 18:02 發表

剛剛嘗試REFER一個小肌肉比較差既讀寫障礙仔仔俾佢地做職業治療, 試一試先口碑如何?!....有適合做SPEECH 既先再算, 收費睇落算幾平.........

我仔仔去過香港大學語言治療學系度做, $250/45MINS 由2個學生一組幫你做, 治療時會有導師睇住. 完左之後都會傾返同埋俾意見. 當然啦, 由學生做經驗當然差D, 控制小朋友差D, 開頭我個仔都唔鬼理佢地. 不過當中都有教到你一D SKILLS, FOR你返到屋企都可以做家居訓練. 不過都要排隊, 我排左半年就有位, 但上左一個學期之後又要做評估, 睇下你個CASE係咪HIGH URGENCY, 後來排到I位就冇得做LU

其實,庭恩係提供俾果d真係好低層果既家庭,連"頂硬上"都唔得果隻. 我之前打電話去check 左, 佢個staff 都講得好清楚.一般既中產, (就算係兩萬幾)佢地都要審查,同埋排好耐(實在太多case 咯). 你問多幾間,了解多d, 個結果都係一樣, 我唔覺係佢地個問題.就算係協康, 都係條龍排成半年以上,甚至係一年.

Kindly you email me the information at [email protected]  Thanks a lot.  

elbb

原帖由 milk323 於 10-10-5 14:07 發表
我仔仔去過香港大學語言治療學系度做, $250/45MINS 由2個學生一組幫你做, 治療時會有導師睇住. 完左之後都會傾返同埋俾意見. 當然啦, 由學生做經驗當然差D, 控制小朋友差D, 開頭我個仔都唔鬼理佢地. 不過當中都有教 ...

其實很久以前, 由亞SO介紹過佢地中心, 係一心一意攪好語言治療, 可能亞SO口一出, 大把人都知道了!
在我們兒時, 都沒有說什麼是語言問題, 反而現在政府帶頭攪了, 又沒有太多資源去幫助D小朋友!不要浪費時間在庭恩上了, 用多D時間去找其他機構幫手!打多D電話去社署問下, 幾時有位比你啦!

醒目開學勳章

其實點解講到庭恩(Benji"s)要排得耐同做入息審查就話人浪費你時間呢?
家陣所有做言語治療而有口碑嘅, 都差不多排一年仲要唔平!
做父母應該係最盡心果個, 揾任何治療都應該兩手準備, 排多幾間!
其實你只要了解吓, 點解庭恩收咁平, 就知道點解佢地審查得咁緊!
要知坊間一個言語治療師幾錢一個月人工, 就算好似協康呢啲非牟利機構都收$650/45mins, 庭恩要靠捐款同治療師義工才可撐落去。
我幾年前幸運排到入去, train咗幾個月, 當排到S位就老實地放番個位出嚟, 俾其他更有需要嘅人!
照顧同訓練有特殊需要嘅小朋友, 父母嘅責任最大, 不要講到人地好似人地應份幫你同欠咗你咁!

‹ 上一主題|下一主題