用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

October. 發表於 22-7-29 14:30
哈哈,好幾年前有個A字頭大姐就系咁樣复我呀(大概意思),當時我話讀二年IB(當時講緊二年IB)成效咁大,不 ...
A字頭大姐?睇嚟要搵 方東昇 去尋吓人先!

retriever 發表於 22-7-29 14:31
正是. 有人會覺得, 用NON JUPAS 報, 攞NON JUPAS 下的非本地生學位, 但交本地生學費, 係佔左便宜...
其實唔 ...
這個就是後門.
在前面已經講過,只是在IB量化寬鬆前,並無引起更多注意.正如前面有會員引用的類比:雙非每年幾十或者幾百個時,是不會引起太大漣漪~~

聯招/非聯招設限(設定比例)是很重要.但有人會講:國際化~~

小鹿揀學校 發表於 22-7-29 14:35
遠在天邊近在眼前.

PS:我猜已經頻繁係尼度出現過

DD仔 發表於 22-7-29 13:59
如果用學費分流,IB生家長可以大大聲講:我哋都係香港永久居民,交稅多,點解讀本地大學反而要俾高學費?
...

你地成日話IB 生是尖子, 但我至親在大學教書, 佢對IB 生無咩好印象: "什麼課題都吹到頭頭是道, 好像什麼都懂, 但一要落手落腳做GROUND WORK, 佢地就行左去"(大意)

我相信佢講既野, 部份係有相當既真實性!

小鹿揀學校 發表於 22-7-29 14:35
唔洗方東昇,好易搵

October. 發表於 22-7-29 14:45
唔洗方東昇,好易搵
Angelababy ?

小鹿揀學校 發表於 22-7-29 14:47
係尼個post已經頻繁出現~~

PS:唔知係咪尼.不過觀其論點,應該是.

PS:送你一個"菜單"

回覆 retriever 的帖子

特點是,因為以寫文為主,talk得,但是唔是以考試為主,d practical 或需要精確計算既地方容易出問題。我都非常好奇,例如醫科,對數理要求非常高,只是talk叻,點handle複雜case? 記得睇過一篇醫科生寫既文章,醫科肥佬率是非常高的,冇好勁既數理基礎,好可能比人多花一倍時間先畢到業,或者是畢唔到業

小鹿揀學校 發表於 22-7-29 14:47

baby 實嬲死,話佢系大姐。

教育講場台柱。

Dylanli2017 發表於 22-7-29 14:53

特點是,因為以寫文為主,talk得,但是唔是以考試為主,d practical 或需要精確計 ...
有些數據雖然並無公開,相關人士有數據,只是人微言輕,更多的是選擇略過,繼續做好尼份工~~

October. 發表於 22-7-29 14:56

教育講場台柱。
即係我猜對了,要送我一個彩蛋

medicine 發表於 22-7-29 14:40
這個就是後門.
在前面已經講過,只是在IB量化寬鬆前,並無引起更多注意.正如前面有會員引用的類比:雙非每年幾 ...

呢方面我唔會用"後門" 兩個字, 後門一般指裡面識人幫手走捷徑, 而家最多話佢地有條件走其他"門路"

我係老餅, 想當年大家死下死下考HKAL, 後來亦發覺得有人揸GCE AL 入HKU. 如係過來人應知道, HKAL 1條C 變GCE AL 3A 不是什麼新鮮事 (版內亦有吹捧那些學校可考GCE AL) 的.

"起初如何, 今日亦然, 直到永遠, 亞孟!"

retriever 發表於 22-7-29 14:43
你地成日話IB 生是尖子, 但我至親在大學教書, 佢對IB 生無咩好印象: "什麼課題都吹到頭頭是道, 好像什麼都 ...

真心請教,請問是否普遍現象?

October. 發表於 22-7-29 14:56

教育講場台柱。
Angelababy 件 小海綿 定 小糯米 都差唔多夠鐘入學,上嚟EK 攞吓料都係時候!

retriever 發表於 22-7-29 14:59
呢方面的唔會用"後門" 兩個字, 後門一般指裡面識人幫手走捷徑, 而家最多話佢地有條件走其他"門路"

我係老 ...
同意.

特別是後面個一段

B.B.BaBa 發表於 22-7-29 15:00
真心請教,請問是否普遍現象?

這個我答唔到你, 1) MADE COMMENT 果個唔係我; 2) "普遍" 既定義如何?

不過, 我至親既COMMENT 有局限性, 亦有相對性.

譬如: 至親係教理科既, 但如果係商科, 社科, 甚至法律.... 學生什麼命題都搭到咀, 吹到上天... 好喎...

領袖都會為你"親自點讚!"

retriever 發表於 22-7-29 14:43
你地成日話IB 生是尖子, 但我至親在大學教書, 佢對IB 生無咩好印象: "什麼課題都吹到頭頭是道, 好像什麼都 ...

好多人話IB 生枝筆好寫得?

Dylanli2017 發表於 22-7-29 14:53

特點是,因為以寫文為主,talk得,但是唔是以考試為主,d practical 或需要精確計 ...

真心想知Medi 留班率,被踢出系率有幾'多?

fatman69 發表於 22-7-29 15:39

【明報專訊】不少尖子會選讀醫科,近日有網民在社交網站透露,港大醫學院內外全科醫學士二年級學生,今年考試有近三分之一學生不及格,質疑是出題者的問題。不過,有港大醫學院消息人士表示,今年起考試題目沒「翻炒」往年的試題,才導致不及格率上升。

有網民上月18日在facebook專頁「HKU Secrets」表示,港大內外全科醫學士(MBBS)二年級學生,在今年的考試有近三分之一學生不及格,呼籲有意攻讀醫科的學生,考慮要到港大還是中大修讀。之後再有網民指出,去年只有33人不及格,今年不及格人數增至78。

不過,有港大醫學院消息人士透露,今年起沒有「翻炒」試題,題目並不特別深奧,也不是要留難學生,只是學生沒預期這情况,其實沒理由埋怨。

港大:注重考試水準 已安排補課補考
港大醫學院發言人接受查詢時證實,本年度二年級醫科考試不及格人數比例較往年高。校方在考試成績公布後就考卷內容舉行了解說會,並已安排補課及補考。發言人強調,所有考試題目均經校內及校外評審委員審核,符合課程及專業要求;校方注重考試水準,不會刻意調高或調低及格門檻。

發言人又稱,理解同學面對最近連串社會事件,尤其需要補考的同時,情緒或會特別容易波動,已安排為有需要同學提供輔導和給予學習上的支援。

fatman69 發表於 22-7-29 15:39

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3802092&highlight=%E9%86%AB%E7%A7%91

有獎學金
但要求是維持 最top 的1/4

一路keep 到, 一路有入學試 獎學金

但非常難維持 到最top的1/4

醫學院高手云集, 維持到1/4 是非常難的事

訓身讀,才有機會

因為我見到,不少ib, alevel,dse狀元

都係去到 25-50%, 什至50-75%

仲有, ib  45分狀元讀到退學
‹ 上一主題|下一主題