用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童如何面對小一面試這一關?
go

資優兒童如何面對小一面試這一關? [複製鏈接]

虛心請教各位媽媽(emoji)‍♀️

小朋友差不多五歲,一直以來,無論老師,遊戲治療師,兒童心理學家等等都話佢應該是資優,但自己未去check

他的好處是求知欲超強,記性好,領悟力高,說話表達能力佳

但壞處是太有鬥心,太多問題不停發問,事事追求完美,易分心,上課不夠專注

想請教各位有沒有什麼訓練中心可以改善他以上行為問題?

先謝謝你們,萬分感激!
   10    0    1    0

回覆樓主:

如果係目標為本 (即考到直私offer), 我會比佢上面試班,熟習面試模式,要知道這類小朋友面對新環境,新模式,不同的老師會差生抗拒,從而影響面面試表現,所以提早幾個月上面試班可令佢習慣面試模式,另外每次面試前必須作briefing, 等作有心理準備入去做乜

回覆樓主:

另再比佢上社交班

gg33 發表於 17-10-22 14:24
另再比佢上社交班

好多謝你的意見呀,請問有沒有什麼面試班和社交班你上過覺得好?
謝謝你

回覆樓主:

我兒子以前有你的部份情況。我建議你向他清楚解釋面試的重要性,譬如說你喜歡的學校,有很多小朋友都喜歡,所以老師要問你問題來了解你,選擇合適的小朋友。如果他明白箇中原因,自然會合作做好。

RunningPig 發表於 17-10-23 14:18
我兒子以前有你的部份情況。我建議你向他清楚解釋面試的重要性,譬如說你喜歡的學校,有很多小朋友都喜歡, ...

很好的見議丶謝謝你呀!

ac_ksn 發表於 17-10-22 14:35
好多謝你的意見呀,請問有沒有什麼面試班和社交班你上過覺得好?
謝謝你
...
我沒有比孩子上面試班, 但卻給他在上社交班。現在太子道明愛樂融中心上社交班, 四個孩子一起上, 感覺上他開始在社交上有進步

Franceschingyi 發表於 17-10-23 14:37
我沒有比孩子上面試班, 但卻給他在上社交班。現在太子道明愛樂融中心上社交班, 四個孩子一起上, 感覺上他開 ...

Thank you very very much!!!!!!!

回覆樓主

資優的小朋友,即使學術好好,去到陌生環境面對不同的老師/小朋友,可能情緒會差點,未必能發揮所長,因面試仲要睇禮貌,小組互動,此類面試未必能過關,有d 資優生擅長面對死物(卷),對人(小組) 會差d,所以資優生面試未必有優勢

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得唔係小朋友上訓練班,而係家長!
資優嘅細路唔係任你mould架!佢地有自己一套,與其想去改造佢地,倒不如家長你先改變自己,接受佢地嘅"不同"先!
至於邊度有家長教育,呢樣先難,以往HKAGE都多非學員家長課程,但近年少咗,不過都仲有,e.g. 早兩個星期由葉萬壽講嘅親子九型人格,另外,自己去圖書館揾一揾,都有唔少書可以參考

另外,怕佢係完美主義,就幫佢減壓,強調過程多於結果
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-31 15:27
資優嘅細路唔係任你mould架!佢地有自己一套,與其想去改造佢地,倒 ...

OMG, 咁好快會爆血管

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 17-10-31 15:44
OMG, 咁好快會爆血管
如果你能夠同佢同步成長的話,應該唔會咁易爆血管
但如果你係要"對着幹",係要佢改到品學兼優,樣樣順你意的話... 唔係唔得,係好高難度...我最怕係佢地大個d,青春期就唔要爸媽

都係改變自己比較化算!

恐龍家

小曳人 發表於 17-10-31 15:49
如果你能夠同佢同步成長的話,應該唔會咁易爆血管
但如果你係要"對着幹",係要佢改到品學兼優,樣樣順你意 ...

真是聽君一席話。有時真係好激氣,真係好難教,我教她的全部都是反彈番過來,三歲時鬧佢已經識話我唔尊重佢,又對著我説我咁冇耐性教小孩子是教不到的,現在五歲的態度更像青春期一般,脾氣本身又差,個人又超級敏感,和朋友訴苦就話我比佢食著(我覺得很介意很難聽),其實有時佢態度不好時也會忍不住爆佢,打也打過,但咁攪法整天的吵吵鬧鬧自己都很辛苦。老公唔受呢套覺得是管教問題,仲要應付埋佢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 17-10-31 16:28
真是聽君一席話。有時真係好激氣,真係好難教,我教她的全部都是反彈番過來,三歲時鬧佢已經識話我唔尊重 ...

search Norma,盧理幼慈,可能幫到你

不過,你要細路聽你講,首先係你要聽佢講!如果佢當你係朋友,就有得傾喇~包括你嘅要求

恐龍家

小曳人 發表於 17-10-31 15:27
資優嘅細路唔係任你mould架!佢地有自己一套,與其想去改造佢地,倒 ...

我都有去上葉萬壽果堂「九型人格」,但覺得佢好hard sell, 可能同你傾過計。

之前上過HKAGE 果堂靜觀mindfulness parenting家長課程, 學識用平常心面對管教問題。

依家自己上緊MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) 課程, 阿仔都被我感染到,每日做mindfulness 練習,老公都一齊做。成家大家都覺得輕松咗相處容易咗,屋企氣氛都變好咗。

Activehealth 發表於 17-10-31 20:54
我都有去上葉萬壽果堂「九型人格」,但覺得佢好hard sell, 可能同你傾過計。

之前上過HKAGE 果堂靜觀mind ...

請問mindfulness stress reduction 那裏上?

964000 發表於 17-10-31 21:34
請問mindfulness stress reduction 那裏上?

中環
http://mindfulness.hk/cn/

小曳人 發表於 17-10-31 16:39
search Norma,盧理幼慈,可能幫到你

不過,你要細路聽你講,首先係你要聽佢講!如果佢當你係朋友,就有 ...

我都明,已盡量尊重佢意見,日日辯論比賽上身,但有人就是會得吋進呎,於是三日要爆一次,跟著收歛少少,無限loop好采佢暫時在學校都冇乜野,因為班中叻過佢的大有人在,而且佢好勝要在人面前討好老師,但平時學興趣班如果一對一的就玩死老師,例如學琴變作曲死話原本首歌唔好聽要改幾粒音,老師叫佢跟番譜又掙持不下。

ac_ksn 發表於 17-10-22 14:07
虛心請教各位媽媽(emoji)‍♀️

小朋友差不多五歲,一直以來,無論老師,遊戲治療師,兒童心理學家等等都 ...

言歸正傳,其實interview冇得train, 我女interview 是去自己去㨂學校,遇著老師啱feel様好學校環境好多玩具,佢心情大佳,便非常合作,因為佢係「金句王」通常佢肯合作講野便多數會有offer。曾遇過一間要等好耐先in老師又黑面,佢連名都唔答乜都唔肯做。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Activehealth 發表於 17-10-31 20:54

之前上過HKAGE 果堂靜觀mind ...
hihi~其實2個鐘太少... 想知得多d的確要"加料"

我都有上家長小組嗰堂mindfulness呀!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題