用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問10/27 in YORK 既JM,收到offer未?
樓主: phoebechu888
go

請問10/27 in YORK 既JM,收到offer未?   [複製鏈接]

咁快收到信,你個小朋友應有一定表現和優勢.....我家的小B,仍在等埋呢個禮拜中。

老師給他的指令佢全部做齊 (因為係11月超細B,我估老師冇預佢識答問題,但我仔用英語回答她,令老師surprise地笑了一下), 但同時在interview 房內仔仔同另一個小朋友發生爭執,嚇我一大跳。咁快收到offer我都好驚奇,但證明這學校只注重學術不看重操行,大家決定入時這一點要留意。

回覆:jolalee 的帖子

其實有邊個小朋友唔會同人發生爭執。想知學校注唔注重品行,最好的辦法就是係返學或放學的時候去睇下,因為你可以觀察到整體學生的品行,睇下佢哋有無守秩序。

jolalee  Good idea! 做最後決定前一定觀察一下。thanks!  發表於 12-11-18 12:08

間間都學校注重品格,也要家長在屋企做好先,
希望早日收到結果啦

引用:老師給他的指令佢全部做齊+(因為係11月超細

原帖由 jolalee 於 12-11-18 發表
老師給他的指令佢全部做齊 (因為係11月超細B,我估老師冇預佢識答問題,但我仔用英語回答她,令老師surpris ...
我仔考二間幼稚園都有同小朋友爭野玩,我有即時制止佢,最後二間都有offer,難道這二間又唔注重品德?身教最重要

引用:老師給他的指令佢全部做齊+(因為係11月超細

品德是家庭教育的,有些學校沒有太多時間和專注於品德。
St. C曾有小朋友一日之內咬了三個同學,要接走小朋友再停學。
學校請家長教好小朋友先好返學.....最後升唔到原校 K1

回覆:請問10/27 in YORK 既JM,收到offer未

我個仔(超細B) 又係oct 20 in, oct 28 收信. 識晒老師問題,並有每條問題都有用英文答返老師。不過全程幾乎冇坐定定,玩到創晒,一味玩玩具,推車仔。諗住死梗,不過又有offer. (我仔係活躍,冇時停,但很有禮貌)

york 係一間好學校,而不是懲教所。佢注重小朋友的potential, 而不是該意考小朋友唔識d咩或做錯d咩。

york 要in 家長其實係好事, 我覺得其實品德真係家庭教育, 校方見到家長的談吐舉子(唔關錢事,同錢無關),多多少少都會picture到小朋友係點。咁都係好事,因為每個家長都希望自己小朋友的同學朋輩都係好品格的學生。

大家可以睇下條link, york 係以咩做收生標準:

http://news.sina.com.hk/news/20120516/-23-2664009/1.html

回覆:請問10/27 in YORK 既JM,收到offer未?

仲未收到

最愛我的Tiphaine !!

回復 amberpan7 的帖子

can't agree more。有offer但卻不想讀的家長,還請不要用自己的想法給一間幼稚園做出定論,唱衰一間學校,這樣對準備入讀或者正在考慮緊的家長及小朋友都不公平。Many thanks!

amberpan7 發表於 12-11-18 16:18
我個仔(超細B) 又係oct 20 in, oct 28 收信. 識晒老師問題,並有每條問題都有用英文答返老師。不過全程幾乎 ...
你說的對,interview時老師也有問我小朋友naughty時在家怎樣處理,也滿意我罰小孩time out的答案,證明他們很注重家庭教育。在叧一間interview時我仔仔坐唔定,我極之灰心唸住衰梗,但朋友後來也告訴我,小孩有時naughty是天性,老師們是預咗的。最重要是需要他們留心的時候,他們有否合作。睇返自己comment, 因為interview那幾分鐘而斷定校內不注重德育,又真係武斷了。Apologies.  大家努力!希望各小孩也入到自己心儀的學校!

回復 phoebechu888 的帖子

hi Phoebechu888,

I didn't call to check, just wait for the letter.
they told me that need to wait for 3 weeks when interview.

phoebechu888  Thx  發表於 12-11-19 09:22

引用:Quote:amberpan7+發表於+12-11-18+16:18+我

原帖由 jolalee 於 12-11-19 發表
你說的對,interview時老師也有問我小朋友naughty時在家怎樣處理,也滿意我罰小孩time out的答案,證明他們 ...
Oh, 佢問你naughty 時會點,it's a good question。我在其他學校interview 被問過。在york佢冇問我呢條問題, 佢問我欣賞小朋友d咩,我立即笑左出來,下左一聲,冇諗過會問呢條question.當然我係誠實作答。老師一路聽一路點頭微笑,由得家長講,好像好尊重家長咁。

剛收到學校回覆我小朋友有Montessori (我想應是主流班) am offer 他們也有說10月27日in的要等3至4星期,如收的要等埋這星期…希望各位都收到取錄信

我地啱啱星期六都in左york, 我係8月apply, 唔知點解咁遲先in, 見之前好多人都in左仲有offer~
聽左簡介會同去學校之後, 個人感覺係校長一定係好有heart 要"搞好"間學校o既人, 學校配套/設施真係一流, 老師都有愛心interview, 人地成日講york commercial我又覺得未必, 只係可能校長太有決心令人感覺佢功利左d, 出發點係好, 但deliver 出o黎o既方法唔係人人接受到。
但interview o既安排暫時係我去咁多間之中最comprehensive同最好, 阿女而家成日同我講我要讀有rabbit果間~

引用:回復+baby_tigger+的帖子 what+happened?+

原帖由 CHIHIMNAM 於 12-11-16 發表
回復 baby_tigger 的帖子

what happened? can tell?
未問完已比人 cut 線

我係10月27日IN, 咁耐都無信, 唔知係咪唔收呢?好失望呀~~

引用:Quote:原帖由+jolalee+於+12-11-18+發表老

原帖由 cherryird 於 12-11-18 發表
其實家長擔心york不注重品德,便不要接受offer,留給俾有需要的家長好了。

...
讚成

13 oct interview, 交左留位费了

聽網友提起她終於收到offer了,恭喜晒!!!
10/27 班家長真係俾York嚇到鼻哥龍都冇肉。
10/20 的十天內收到,11/ 3 的早幾天也收到,係唔係admin瞓著咗呀!?
無論如何收到便好了,有覺好瞓。
‹ 上一主題|下一主題