用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), ...
樓主: kwokbobo
go

玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), 請問點揀 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+kwokbobo+於+12-11-23+18:22+

原帖由 kwokbobo 於 12-11-23 發表

我是新手媽媽, 所以唔多識, 想問多些資料。暫時bb有3個off ...
如果計埋未in嗰d, 你最鐘意邊間?我有九龍塘think am, rosehill am, mw intl(pm), 我諗住淨係交rosehill. 上次聽講座,迦係麻麻,九英藝冇特別,我諗rhs好d

kwokbobo  mw係太子還是北角那間架??  發表於 12-11-24 18:55

回覆:玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), 請問點揀

迦南我有朋友讀過PN, k1 轉走了,課程ok。英藝係私校,每月學費,雜費車費加埋有機會要六千銀,讀四年可能洗廿萬。仲要未計你外出報興趣班費用條數。值不值就視乎你點諗。RHS 有英文國語廣東話西班牙話再加蒙特梳利同奧福音樂,可直上k1,暫時仍有學券。到時仲可以報多幾個興趣班仲得!

回覆:玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), 請問點揀

gillgillkwok 發表於 12-11-24 01:12
梗係玫記喇, 你PN 直升K 班, 有BACK UP, 到時K 時, 再考其他更出名幼稚園都得
而且玫瑰崗, 你讀左之後, 我 ...

謝謝你的意見呀, 咁你仔仔最後有無轉校?? 點解要轉?? 找到更好的嗎??

^GGmami^ 發表於 12-11-24 06:27
我會揀rhs, zenith其實口碑一般,唔多值得過海。最後果間我一定唔會揀

...

是嗎?? 我都係靠聽番來, 英藝其實係咪算是新校來架?? 其實我都係鐘意RHS和英藝多過迦南, RHS聽說係以廣東話授課多(sure自己有無講錯, 有錯請更正), 但有英文、普通話和西班牙文(有無得學西班牙文其實無所謂, bonus), 而英藝就係英普班, 主以英普授課, 好似無廣東話, 所以我又好喜歡英普, 1516

sallyksleung 發表於 12-11-24 06:44
回復 gillgillkwok 的帖子

Why change then? Location ??

我都想知

karman888 發表於 12-11-24 07:44
如果計埋未in嗰d, 你最鐘意邊間?我有九龍塘think am, rosehill am, mw intl(pm), 我諗住淨係交rosehill.  ...

如果計埋未ind, 最鐘意邊間RHS和英藝多d, 但對學校了解不多, 而且月尾便要交留位費, 我只會選一間來交留位費, 因為還有其他學校未in, 有的in了還未放榜。聽到RHS口碑唔錯, 而英藝就有人話好, 有人話一般, 英藝係咪新校來呢?? 上次在英藝interview, 見到學校環境都唔錯, 而且好多外籍老師, 不過有人講係全部分校的老師來撐場, 覺得語境都唔錯, 唔知那學校升小的情況如何呢??

致於你的offer, 我對kln tongthink不了解, 所以不評, 致於明慧, 我以前係讀明慧, 但當時無國際班, 其實我覺得明慧是一般, 但依家有國際班就唔知係咪同以前一樣, 不過都係Happy school, 番學好開心架, 所以如果我係你我唔會揀你最後那間

bobo101^*^ 發表於 12-11-24 07:58
迦南我有朋友讀過PN, k1 轉走了,課程ok。英藝係私校,每月學費,雜費車費加埋有機會要六千銀,讀四年可能 ...

謝謝你的意見, 迦南有人讚佢課程幾好, 唔太深唔太淺, 剛剛好, 不過好似無英普, 所以我應該會放棄呢間。其實係咪無學卷的kinder就係私校, 有學卷的便是政府學校呢??
有人話其實有學卷的學校多以母語為教學授課, 是真的嗎??
同埋我有d唔係好明, 聽說玫小係私校, 而玫幼就有學卷應該係政府學校, 但玫小和玫幼的校長又係同一人, 點解會咁??
玫幼係咪玫小的直屬學校??
我好confuse, 請指教

同埋我其實主力喜歡小朋友學好英文和普通話先, 玫幼學咁多種語言, 會唔會令小朋人易學難精??

bobo101^*^ 發表於 12-11-24 07:58
迦南我有朋友讀過PN, k1 轉走了,課程ok。英藝係私校,每月學費,雜費車費加埋有機會要六千銀,讀四年可能 ...

同埋聽說, 唔知玫幼的Pn還是K1的書薄費好貴, 要成4千幾, 是真的嗎??

回覆:sallyksleung 的帖子

太好了, 恭喜你, 做媽媽真的不易。
咁我想請問玫瑰崗是不是龍校?? 有人話係, 有人話唔係, 因為玫中同玫小只是聯系關係, 而不是直屬, 是嗎?? 其實我好confuse, 分唔清, 請問你知道嗎??

gillgillkwok 發表於 12-11-24 12:18
因為考到龍校,小學有back up!如果唔係,真的唔捨得要離開!

太好了, 恭喜你, 做媽媽真的不易。

咁我想請問玫瑰崗是不是龍校?? 有人話係, 有人話唔係, 因為玫中同玫小只是聯系關係, 而不是直屬, 是嗎?? 其實我好confuse, 分唔清, 請問你知道嗎??

引用:Quote:karman888+發表於+12-11-24+07:44+如

原帖由 kwokbobo 於 12-11-24 發表
如果計埋未in嗰d, 最鐘意邊間RHS和英藝多d, 但對學校了解不多, 而且月尾便要交留位費, 我只會選一間來交留 ...
我九龍塘think n mw都冇交留位費

所有幼稚園都係私校,有學券係要跟政府课程去 plan. 冇學券學校就可以自由發輝,同學費冇上限。

回覆:kwokbobo 的帖子

kwokbobo 發表於 12-11-23 22:56
你唔好咁啦, 個個父母都為自己個bb挑選適合的學校, 我bb都要interview考入, 唔好講到同九龍人爭, 大把人跨 ...

2, 3 歲小朋友日日過海返學, 似乎辛苦咗少少

梗係RHS!!! 我個仔讀緊PN, 覺得間學校無論課程,師資,環境都好好。我個好好鐘意返學,返到屋企都鐘意開書包睇書。雖然只係返左三個月,感覺佢進步左好多,無論紀律、介片等。以前佢日日返維記playgroup,感覺上無任何進展,仲要俾貴學費

gillgillkwok 發表於 12-11-25 00:37
回復 kwokbobo 的帖子

PN 唔駛買任何書本, 學校仲周不時會派好多STORY BOOK 俾小朋友番去睇添

咁好架??PN有無功課架??Story book係送比你還是借比你睇呀??

‹ 上一主題|下一主題