用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 八月中後少少出世, 可以做大b的嗎??
樓主: kwokbobo
go

八月中後少少出世, 可以做大b的嗎?? [複製鏈接]

回復 kwokbobo 的帖子

我只係報接受1-12月出世BB申請既學校, 其實都幾多學校肯收細B application, 都會同b大一齊in, 所以唔駛擔心, 老師會睇番年紀去考既。當然名校SC, HKPS果D就唔駛諗啦

yhssyhss 發表於 12-11-20 14:10
又話有教無類, 其實間間都係一樣, 間間都要interview, 間間都想要大b, ..........間間都想要d叻bb......... ...

, 呢點我明白, 間間學校都想收d叻學生, 但問題係細b只係細, 我覺得interview時應該以佢實際年幾比, 例如佢13個月就同正常13個月的小朋友比, 咁唔可以expect 13個月同22個月比架ma, 好唔fair lor

sweetsugarapple 發表於 12-11-20 16:11

我只係報接受1-12月出世BB申請既學校, 其實都幾多學校肯收細B application, 都會同b ...

明白, 就係想比機會佢試下考sc, spn, 如果考唔到都冇得講, 但如果因為月份細而無得考就唔抵, 但頭先聽到有家長話細b都入到sc, 放心了點

我寧願比我BB讀村校唔會要佢留一級

其實8月都唔算好細喎, 無需要遲一年呀。而且好少學校會收到上年8月出世的超超大B, 我怕你遲一年, 仲反而無學校接受你申請。

jaycee_mami  8月b都repeat, 學校會懷疑是否有特別問題  發表於 12-11-22 11:45
poodlema  AGREE, D學校會覺得你個B有問題反而唔收你  發表於 12-11-20 17:26

Chickee 發表於 12-11-20 16:31
其實8月都唔算好細喎, 無需要遲一年呀。而且好少學校會收到上年8月出世的超超大B, 我怕你遲一年, 仲反而無 ...

謝謝你提醒, 我見d學校通常收到31/8, 所以諗住係細b

poodlema 發表於 12-11-20 16:21
我寧願比我BB讀村校唔會要佢留一級

咁又係

我都好明白樓主既感受, 我個仔都係8月尾出世, interview 左幾間有d 已waiting (=reject), 唯有報多幾間試下, 萬一無間收就讀playgroup, 我覺得8月b 已經好過好多超細b, 起碼有機會interview!

回覆:kwokbobo 的帖子

因為只有香港先咁不知所謂,1歳多啲(我個仔都係8月),嘢都未識講就要去interview, 又要同啲差唔多兩歲爭,ok你唔去爭下年又入唔到好學校,個system一啲都唔公平,政府班友淨係識𢭃份人工,連我個鬼佬妹夫都話香港嘅education system 係holly fxxking shxt...sorry 有少少過份咗

mardasa 發表於 12-11-20 16:55
因為只有香港先咁不知所謂,1歳多啲(我個仔都係8月),嘢都未識講就要去interview, 又要同啲差唔多兩歲爭,o ...

我好認同你妹夫

Rara23 發表於 12-11-20 16:46
我都好明白樓主既感受, 我個仔都係8月尾出世, interview 左幾間有d 已waiting (=reject), 唯有報多幾間試下 ...

就係lor, 針唔吉到肉唔知痛, 所以呢d滋味就唔多好受

樓主唔好咁執著一定要入名校啦, 反正K1仲有機會; 我睇過D書, 如果BB第時大個發覺個個小朋友都細佢一年, 佢會好自卑。

其實好少學校寫明收31/8前, 反而多數收當年出世的, 即同年1-12月。 如你有心儀KG, 上網睇下或打電話問清楚就最穩陣。

poodlema 發表於 12-11-20 17:27
樓主唔好咁執著一定要入名校啦, 反正K1仲有機會; 我睇過D書, 如果BB第時大個發覺個個小朋友都細佢一年, 佢 ...

謝謝你提醒我, 我唔係一定要佢入明校, 但如果有機會, 我會比佢試下

回覆:八月中後少少出世, 可以做大b的嗎

做超大b好怪 照申請照in囉,其實都係碰下運氣,我個b有時狀態好又好醒,狀態唔好就豬頭炳但佢地得果14個月,想佢點?就算足兩歲,係,可能識講野,識表達自己,但邊個擔保佢in果陣狀態好先?有機會我地細b表現得好d架!唔好灰心啦!如果老師見到我地14個月b但做到歲半嘅野,可能會眼前一亮呢 咪咁大壓力啦,我唔會咁快比bb留班,想保留呢個quota大個先用,最好唔洗用啦!

^GGmami^ 發表於 12-11-22 03:36
做超大b好怪 照申請照in囉,其實都係碰下運氣,我個b有時狀態好又好醒,狀態唔好就豬頭炳 ...

我都覺得做超超超大b好怪, 謝謝你的鼓勵和提醒, 唯有努力面對, 不過此終有等interview結果時, 聽到別人收到喜訊, 覺得bb根本不是差, 只是細, 但就有不公平的對待, 心有d

其實我覺得有D學校係會睇返個B O既年紀去考架, 唔洗咁擔心!

引用:回復+kwokbobo+的帖子 其實我覺得有D學校

原帖由 poodlema 於 12-11-22 發表

其實我覺得有D學校係會睇返個B O既年紀去考架, 唔洗咁擔心! ...
你太天真了,我B  十月,考既同年頭果班一樣,我同老公in  完(3間)  也很嬲。。。

引用:Quote:^GGmami^+發表於+12-11-22+03:36+做

原帖由 kwokbobo 於 12-11-22 發表
我都覺得做超超超大b好怪, 謝謝你的鼓勵和提醒, 唯有努力面對, 不過此終有等interview結果時, 聽到別人收 ...
我心頭唔高,想屋企樓下果間收,所以一夠歲就報果間學校嘅pg,等老師多d機會認識下個女,應該計埋平時表現,會收個衰女呱 你再試下村校啦!

引用:Quote:原帖由+poodlema+於+12-11-22+發表回

原帖由 hebe2010 於 12-11-22 發表
你太天真了,我B  十月,考既同年頭果班一樣,我同老公in  完(3間)  也很嬲。。。

...
我同意poodlema 所講,我bb一月b,每次考出名的pn都好似考k1,櫈未坐好即問名,指加講眼耳囗鼻,谁人陪你嚟,喂公仔食嘢,生果名稱顏色配對,全部要講到又要指到,又要砌圖(似考k1那種),又抱又飛吻又拜拜推埋張櫈,又比老師拖手,做曬以上加識講嘢,都有三間不收。其實名校真係大細bb 考的不一樣的。但考番d本區時,又真係見到有些老師不理個bb係大or细b。

‹ 上一主題|下一主題