用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 八月中後少少出世, 可以做大b的嗎??
go

八月中後少少出世, 可以做大b的嗎?? [複製鏈接]

我想請問如果bb八月中後少少出世, 我可唔可以比佢做大b?? 還是一定做細b??

0    0    0    0

回覆:八月中後少少出世, 可以做大b的嗎

冇話一定,但係點解要同佢留一級?

回覆:八月中後少少出世, 可以做大b的嗎??

應該做唔到大b。如今年唔報N班,出年只可報K1。

kittyland06 發表於 12-11-20 10:03
冇話一定,但係點解要同佢留一級?

我驚無人收佢

mesbb 發表於 12-11-20 10:04

即係點都要做細b~~唉~~分乜大細b, 係咪只有香港獨有的呢??

vivicui  香港獨有  發表於 12-11-20 11:43

回復 kwokbobo 的帖子

都未試,唔使擔心住啦,我仔係12月細B, 佢上年考PN, 一間OFFER都無. 但我都無諗過要佢做大B, 因為唔想佢咁快就要留一級,無PN OFFER後, 努力同亞仔上PLAYGROUP, 自己又比多D時間教佢,到今年考K1, 暫時收到K1 OFFER 係100%, 無waiting letter, 無reject letter。其實你先唔好諗得咁負面, 應該積極D 面對。當然每個小朋友發展唔一樣, 如果自問已盡左力, 而小朋友仍然係同其他小朋友距離太遠, 當然比個小朋友做大B會比較好,

係,外國通常好清楚,9月1至8月30 (or 1月1至12月31) 總之一年十二個月,清清晰晰。而且學校唔會因為細b唔收,除非係講緊課餘球隊. 香港好變態!

vivicui  香港獨有  發表於 12-11-20 11:43

謝謝你, 只是我常聽人說, 細b會追得好辛苦, 怕久而久之會令佢無自信, 話大b可以學得輕鬆d, 所以我先咁問。你bb 12月, 真係可以比佢試, 真係唔得先做大b, 有選擇, 但八月好似註定要做細b, 咁睇來八月出世唔係你話想做大b就做大b了。

jolalee 發表於 12-11-20 10:21
係,外國通常好清楚,9月1至8月30 (or 1月1至12月31) 總之一年十二個月,清清晰晰。而且學校唔會因為細b唔 ...

係, 真係好變態

mesbb 發表於 12-11-20 10:04
係,
否則做唔到適齡入學,
跟住唔適齡升小又唔知有無影響....

dec2010 發表於 12-11-20 10:19
回復 kwokbobo 的帖子

都未試,唔使擔心住啦,我仔係12月細B, 佢上年考PN, 一間OFFER都無. 但我都無諗過要 ...
同意!

唉...我都好煩呀~~我個仔10月尾出世...下年龍年...我又唔係好想佢同龍年爭...我屋企人就不停咁講話做大仔好....但超大B 又唔係咁多學校收wor~~ 自信...我想佢有呀...但係~~學位就得咁多ga la~~做超大仔實爭到??

jaycee_mami  龍年競爭仲大  發表於 12-11-22 11:43

之前有媽媽分享過, 8月B如果遲一年入學, 考小學會無左適齡分(10分)。

阿早! 發表於 12-11-20 11:40
之前有媽媽分享過, 8月B如果遲一年入學, 考小學會無左適齡分(10分)。

係woo, 謝謝你提醒

manley_ho 發表於 12-11-20 11:17
唉...我都好煩呀~~我個仔10月尾出世...下年龍年...我又唔係好想佢同龍年爭...我屋企人就不停咁講話做大仔好 ...

係啦, 好鬼煩~~

我個仔係十月尾, 我覺得佢OK, PN已有OFFER。反而呢度有D大B就未有OFFER。有時老師可能會EXPECT大B識做多D野, 但會比allowance細B,都唔係無機會架, 大家加油!!!

引用:謝謝你,+只是我常聽人說,+細b會追得好辛苦,

原帖由 kwokbobo 於 12-11-20 發表
謝謝你, 只是我常聽人說, 細b會追得好辛苦, 怕久而久之會令佢無自信, 話大b可以學得輕鬆d, 所以我先咁問。 ...
我兩個姨甥女都係8月,一個k2(st. cat)一個k3,兩個都跟到進度!我個仔啱啱今年N班,都係好多人報嗰種學校,佢嗰班都有8月同9月嘅同學,所以唔駛擔心!

又話有教無類, 其實間間都係一樣, 間間都要interview, 間間都想要大b, ..........間間都想要d叻bb..............

回復 sweetsugarapple 的帖子

謝謝你, 但我想問你bb10, 係咪好多都唔比報或唔比in?? 同埋我見通常inb, 收晒大b或大b唔讀先比細b, 好唔公平

JuliaCKL 發表於 12-11-20 12:08
我兩個姨甥女都係8月,一個k2(st. cat)一個k3,兩個都跟到進度!我個仔啱啱今年N班,都係好多人報嗰種學校 ...

謝謝你的分享, 我放心了點, 唯有努力教下小朋友, 希望同大b唔好差太遠

‹ 上一主題|下一主題