用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教幼稚園 or 中康VICTORIA is better?
樓主: joecandyjodie
go

高主教幼稚園 or 中康VICTORIA is better? [複製鏈接]

我都覺得佢唔係睇底廣東話,如果身處而家咁現實既香港,一定係英文同普通話係最重要,甚至而家好多外國人都要學普通話或者中國既文化,去迎接起飛既中國!

而一般香港既家庭,我估識講廣東話真係一d難度都冇,既然父母 / 父或母o係屋企係講廣東話,個小朋友既廣東話冇理由唔流利!既然係咁,如果語言係揀KG一個重要因素既話,我會寧願比小朋友學習一D o係屋企學唔到既語言!

我揀維記, 因它的學生語文能力強, 考小學着數的, 它的小學派位也很好, 好多學生都順利考入名小,  我個人認為純正的英、普語言環境在一般港人家庭唔易存在, 除非父母其中一方是native英文或國語人, 所以我將小朋友放入維記, 希望他可以在這幾年盡量吸收英語及普通話的訓練, 打好基礎, 才上小學, 希望這樣他曰後可以在溝通方面輕鬆啲, 及比較有自信地以英語及普通話和老師及其它小朋友溝通, 至於學術, 我反而覺得可以較容易從家長或外面補習得到, 以上只是我的個人意見。

回覆:ng.april 的帖子

我絶對同意。相信語文能力強的小朋友競爭力必定不會弱。

回覆:高主教幼稚園 or 中康VICTORIA is better

正正面對同樣既選擇題,想問今年高幼派小一成績幾時知

咁快有消息? 維記唔係三十號先通知咩?你收信定電郵?

回覆:高主教幼稚園 or 中康VICTORIA is better

我地依家讀梗可以直升k1

我會選 VIC,因為英文能力一定好勁,高主唔保証上高小,英文堂太少,學貴已經唔平,又要出去補英文。但VIC 我見佢升小一位派位,真係幾好。

回復 jojo7neko 的帖子

我都係遇到呢個問題呀, 不過我PREFER 高主教多D, 因為佢課程深D, 銜接小學會好D, 同埋價錢也平D...
VICTORIA雖然語言環境好, 但太FREE, 一定要係出面補習...

same case as my nephew. he studied in both kinder at the same time for 1 month and dropped Vic.
Personally I like Raimondi more because syllabus more difficult and more homework. Vic syllabus is too easy, only 2-3 homeworks per week vs Raimondi 2-3 homeworks per day.  Vic is good if your aim is international primary school.

我覺得語文緊要d, 基礎好學乜都容易。講真幼稚園的程度深淺差得幾遠?係醒既好快就追返晒。當然如果各方面都差唔多,咁深好過淺,但維記語言環境一定好過高主教,要取捨我就揀維記,高主教程度再深都係幼稚園程度,係佢的讀書生涯來講算得係乜?俾我會揀維記。

回覆:高主教幼稚園 or 中康VICTORIA is better?

Victoria

allysharlin 發表於 12-11-20 11:40
我會選 VIC,因為英文能力一定好勁,高主唔保証上高小,英文堂太少,學貴已經唔平,又要出去補英文。但VIC  ...

兩者揀, 我揀VICTORIA, 因為英文強! 高主教都係好學校, 不過KG英文同國語堂太少了!

引用:我覺得英文和普通話可以外面補,但小學back

原帖由 feiji 於 12-06-26 發表
我覺得英文和普通話可以外面補,但小學backup 外面揾唔到。
Can't agree more! I think primary backup (even only 50%) is more attractive! In fact i put high weight in language, but I think this can be done thru outside courses.

If so lucky to enter 高小, it uses putonghua and english during teaching which is very attractive too!

joycelnl 發表於 12-6-26 14:26
其實我都會選英文幼稚園

做左幾十年人, 廣東話除左係日常生活用, 基本上係冇乜用

竟然睇唔起自己記mother toungue, 希望唔好請壞小朋友!!!  

回復 creamsicle 的帖子

If want to enter schools like St Paul Convent, St Paul Catholic, Marymount....which school is better? Victoria or Raimondi?

回復 nlj1216 的帖子

如果要見學校,不是大抽獎,語文好優勢會大些,我估維記會好些。

回覆:nlj1216 的帖子

V記叩呢3間都無聖馬加大利咁強。

引用:V記叩呢3間都無聖馬加大利咁強。 +

原帖由 CaCaDad 於 12-11-20 發表
V記叩呢3間都無聖馬加大利咁強。
聖瑪加利大同高幼係同一個辦學團體。

回覆:高主教幼稚園 or 中康VICTORIA is better?

因RC是新的,跟本很難同中康V比較。但新的可能更好。但家人及朋友的V仔V女都smart,但係小一要狂追SHK,KV及SC同學仔程度,主要係學集模式差異,如揀傳統小一要有心理預備。

回復 nlj1216 的帖子

For St Paul Catholic and Marymount, having a net 12 address and being catholic are better than any school background, although historically, many of their students graduate from St Margaret Mary.
As for St. Paul Convent, P1 takes in very few students from outside their own kindi.
I know of one girl who succeeded through door-knocking couple years ago. She was also from St Margaret Mary.
‹ 上一主題|下一主題