用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETE
go

DELETE [複製鏈接]

DELETE
   0    0    0    0

回覆:BabyBookBu 的帖子

當然全日班啦!

我都想知 如果屋企得工人凑 又想生多個 又唔想工人揹住bb去接放學 點算

回覆:catjcm 的帖子

如有合適的全日班,當然全日班會是首選。饍食是其次(學校一般都食得健康,大家一齊食也可培養自理),最重要老人家唔駛咁辛苦,可多些時間休息。照顧小朋友始終是長期爭戰,若果操勞過度而病了唔舒服,到時就要照顧老嫩。不過如果沒有全日班或不合要求的話,退而其次就是半日班加校車接送。

引用:我都想知+如果屋企得工人凑+又想生多個+又

原帖由 catjcm 於 15-09-17 發表
我都想知 如果屋企得工人凑 又想生多個 又唔想工人揹住bb去接放學 點算
最好有親戚可過來幫吓手,如果只係得一個工人對兩個B又要做家務,到時第一嗰個工人仲肯唔肯做都成問題(唔做就天下大亂);就算肯做都唔知可唔可以攰得住。這樣,唯有自己唔做或考慮請多個工人了。

回覆 creamb 的帖子

完全冇人可以幫手...諗緊揾個時間耐d的全日班 可自己接送 日頭就得工人同一個b 但全日班郁下就七八千一個月 負擔唔到 除非讀邨校

回覆:我 要返工媽媽,家中只有年老婆婆湊,是否應該搵全日制學校

真心講, 好多全日校都係happy school, 選擇亦較少, 其實佢返半日, 放學返黎都瞓, 同返全日無乜分別 自理, 其實睇你地平時放手幾多, 歲幾兩歲點會唔識自己食飯? 但屋企有長老就好難放手 所以我寧願工人湊好過~

引用:回覆+creamb+的帖子 完全冇人可以幫手...

原帖由 catjcm 於 15-09-18 發表
回覆 creamb 的帖子

完全冇人可以幫手...諗緊揾個時間耐d的全日班 可自己接送 日頭就得工人同一個b 但全日 ...
如果是一個工人對住一個B,返半日班還可以的,因為我也是這樣的情況。平日工人姐姐照顧佢,同埋接送校車;自己就放工後就盡早返屋企倍佢。不過如要生多個,就要好好計劃安排。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

養兒育女实在好需要計劃用时间栽培,要睇自己安唔安排到同能力~

BabyBookBu 發表於 15-9-17 12:34
如題...好苦惱,
1) 又想TRAIN到小朋友自理能力好D,
2) 又怕膳食問題,怕學校野食唔好
當你發現自己孩子乜都吃而其他人的偏食就知全日的好處
‹ 上一主題|下一主題