用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 亞仔會考得13分
go

亞仔會考得13分 [複製鏈接]

放榜咁耐個心都仲係忐忑不安好心煩,唔知亞仔有冇決定錯,個個都話佢唔應該放棄找預科學位,因為都可以找到的,而他就報咗副學士先修。
   0    0    0    0

原帖由 linwailin 於 10-8-12 21:52 發表
放榜咁耐個心都仲係忐忑不安好心煩,唔知亞仔有冇決定錯,個個都話佢唔應該放棄找預科學位,因為都可以找到的,而他就報咗副學士先修。

條條大路通羅馬, 如果盡晒力只得13分, 無謂讀預科.

原帖由 linwailin 於 10-8-12 21:52 發表

我女身邊同級個個都係11-13分,都無乜幾個有好結果,又唔係得一條路上大學......唔好擔心啦

最近問左阿女,阿女話,都有人上到大學呀,我即答:讀傳理呀?佢問我點知......通常都係呢d啦....如果對呢d通常淨返既科無乜興趣....副學士都ok呀...起碼自己喜歡既科目,又唔係無前境

10000000000個讚成

原帖由 khmama 於 10-8-12 22:35 發表

我以前俾一朋友咁嘅健議,佢即面黑。但我真係覺得男子可食吓硬飯,例如找基建、工程、行船等課程讀。

因為睇完今個禮拜的星期二檔案後,人地13分都好積極想入番原校或找其他學校,好怕比錯信息亞仔兜圈子都入番大學比人笑我今日的決定!

傻啦
兩年後佢會係咩成績你都唔知
你點會知後悔係邊個呢?
既然揀左, 唔好諗其他啦, 努力吧!!!

同事個姪女都係揀左你個choice
佢知姪女讀開cmi, 驚佢跟唔上, 拿拿林去讀英文補底呀
向前看呀

原帖由 linwailin 於 10-8-13 15:45 發表
因為睇完今個禮拜的星期二檔案後,人地13分都好積極想入番原校或找其他學校,好怕比錯信息亞仔兜圈子都入番大學比人笑我今日的決定!

原帖由 hhma 於 10-8-13 16:08 發表
傻啦
兩年後佢會係咩成績你都唔知
你點會知後悔係邊個呢?
既然揀左, 唔好諗其他啦, 努力吧!!!

同事個姪女都係揀左你個choice
佢知姪女讀開cmi, 驚佢跟唔上, 拿拿林去讀英文補底呀
向前看呀

...

真係好多謝大家,因為成日比人問我點解咁選擇,問到我都擔心係咪揀錯咗呢!我都叫亞仔比心機讀,咪比人睇低唔得!

原帖由 linwailin 於 10-8-13 19:57 發表

真係好多謝大家,因為成日比人問我點解咁選擇,問到我都擔心係咪揀錯咗呢!我都叫亞仔比心機讀,咪比人睇低唔得!

有比心機讀,點都會上到大學, 無比心機讀, 上左中六七又點?咪一樣唔得 (呢個就係我女囉)

原帖由 Sindy 於 10-8-13 20:06 發表

有比心機讀,點都會上到大學, 無比心機讀, 上左中六七又點?咪一樣唔得 (呢個就係我女囉)

因為條路都係我諗比亞仔行,預備拿得唔高分時有其他選擇,佢開頭連面試都唔肯去,到ok咗肯收,佢就打算原校唔收,就唔會報其他中六,我怕佢係逃避多於真係想讀副學士,到時兩頭唔到岸!

原帖由 linwailin 於 10-8-14 21:31 發表

因為條路都係我諗比亞仔行,預備拿得唔高分時有其他選擇,佢開頭連面試都唔肯去,到ok咗肯收,佢就打算原校唔收,就唔會報其他中六,我怕佢係逃避多於真係想讀副學士,到時兩頭唔到岸! ...

咁真係要攤出黎講呀,問到真先好...有時真係,佢地費事煩同會怕左我地,所以先有咁既決定.....

我女選科又係啦......所以,我同佢解釋...到呢個地步,係按佢地既意願選科...因為佢地無興趣/興趣唔大.係無可能讀的,所以...選乜科我都唔會理的.......事實,我真係無理佢,咁佢都好安心自己揀....

原帖由 Sindy 於 10-8-14 22:18 發表

咁真係要攤出黎講呀,問到真先好...有時真係,佢地費事煩同會怕左我地,所以先有咁既決定.....

我女選科又係啦......所以,我同佢解釋...到呢個地步,係按佢地既意願選科...因為佢地無興趣/興趣唔大.係無可能讀的,所以 ...

佢話對心理學有興趣,所以唔想讀中六,我最怕佢到時讀讀吓話冇興趣咁就大件事! 因為我覺得佢玩電腦先係佢最有興趣的!!

原帖由 linwailin 於 10-8-15 10:24 發表

佢話對心理學有興趣,所以唔想讀中六,我最怕佢到時讀讀吓話冇興趣咁就大件事! 因為我覺得佢玩電腦先係佢最有興趣的!!

玩電腦同寫電腦係兩回事黎架.....讀心理有好多野要記架...我女果時都有諗過,但就怕左記大量既野,同埋英文要好好....仲有好多見都未見過既專有名詞....

路過88. 讀心理學係要入大學讀才有用,其他就當係興趣就算. 我讀過, 唔係真係有大量艱深名詞,一些technical terms, 你讀開就會識. 但英文表達及理解能力一定要好,所有大師的research書籍都是英文. 坊間的中文版,真係唔得架!

係,雖然難聽D,但係事實.況且唔係得一條路上大學,其他可能還快些,不過大家以為行"文法學校"才給人看得起甘解,不要給偏見蒙蔽著自己!

原帖由 khmama 於 10-8-12 22:35 發表

醒目開學勳章

我女都係13分....但佢堅持傳統中六

而屋企亦有負擔..所以等佢中六中七成績如何再打算~~~

大家加油丫~:)

原帖由 tabo0890 於 10-8-19 23:58 發表
我女都係13分....但佢堅持傳統中六

而屋企亦有負擔..所以等佢中六中七成績如何再打算~~~

大家加油丫~:)

叫阿女要加加油呀...既然係佢心願,就要全力以負呀.....我女身邊既十四分樓下升中六.....全級幾十人....得幾個有好結果咋....升到大學都唔係佢地想讀既科,所以千期唔好hea呀叫阿女

唔係嚇佢呀,但要努力

求其搵左間主力收十四分以下校外生既學校睇....升大學比率都係得1x%, 通常得兩班六十人計,有數得計只有幾多個升到大學.....讀完玩下手好似我女咁....無一個AL合格...就當返你係中五計.....白白浪費左兩年時間架喇.....所以呢兩年要好穩陣.....一見個勢中六讀完有乜e郁...好諗後路,我女就係,讀完中六...我以為點都好...完成埋中七.點知,完成左都無用架成績麻麻......早知早d完返出黎囉....

我都係驚你行返我女舊路,所以之前提醒你要留意咩,並唔係未讀先撥冷水.....恕我太直....

回復 17# Sindy 的帖子

You are right, I know someone works in IVE, every year some students failed all ALs, at the end just like F5 students.

The worst scenario is some students failed in ALs, but also failed in English or Chinese (HKCEE), they didn't retake and even no chance for IVE.

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 10-8-21 11:40 發表

叫阿女要加加油呀...既然係佢心願,就要全力以負呀.....我女身邊既十四分樓下升中六.....全級幾十人....得幾個有好結果咋....升到大學都唔係佢地想讀既科,所以千期唔好hea呀叫阿女

唔係嚇佢呀,但要努力

求其搵左 ...

sindy~
我都係有果句講果句既人..
好多謝你肯打咁多字講你既經驗同意見比我就真 :)  

其十我完全明白..完全了解..

我一早已經同個女分析左中六係點... 讀hi dip 係點

中七唔得..再去hi dip..會唔會兜左個圈呢..

佢自己意見就係... 一讀hi dip 就好大機會for 做野

佢話與其hi dip爭位上大學...不如中七傳統爭
起碼唔駛交學費
爭唔到先死心...再打算.

而且佢本身個人比較單純...超痴家果隻...
對外界既野無乜興趣..所以佢根本都唔知自己方向係乜
理想係點....
格硬去搵樣hi dip 讀佢亦唔想...
比多兩年時間等佢成熟d...再打算...

再次多謝你丫~ 有機會傾多d ~

中七唔得=除左中英外,無一科合格.....唔係上high dip.架..係cert./ dip.....=中五

我見我女d同學仔得十四分樓下....想有一科合格,都唔係咁易既事....

我唔係嚇你,只不過係想將我見到既野,話比你知,唔好有錯誤既信息誤導左你地既決定....

原帖由 tabo0890 於 10-8-23 11:07 發表

sindy~
我都係有果句講果句既人..
好多謝你肯打咁多字講你既經驗同意見比我就真 :)  

其十我完全明白..完全了解..

我一早已經同個女分析左中六係點... 讀hi dip 係點

中七唔得..再去hi dip..會唔會兜左個 ...
‹ 上一主題|下一主題