用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< ...
樓主: BABY@CHAN
go

有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< [複製鏈接]

你說的對!所以我幫我個仔報了間嚴格的幼稚園,等佢快D現型,就可以快D去check.等政府需要時間.私家又太重負擔,我已經無做嘢無收入,因為唔放心交比工人湊我個仔.

原帖由 貓大姐 於 11-7-14 23:18 發表
幼稚園 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115比較難評定, 上到小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104就現型, 因為小學http://adex.b ...

妳阿女返學起碼冇攪攪震, 冇影響同學, 已經係好好, 可能係家庭管教問題, 妳可以試下去健康院上3P課堂, 佢地會教妳地點管教小朋友, 例如 : 要有清晰指令, 隨機教導, 冷靜時段, 刻意忽視, 獎"佛"分明等等, 同埋可以比佢學多D野, 例如 : 游水, 蹅單車, 跳舞, 體操, RUBY, 用盡佢D精力.

阿仔2歲半返N1已經比校長懷疑係ADHD, 叫我地去評估, 健康院都係講話小朋友o甘細個, 確認唔到有冇, 起碼4-5歲先啦, 到升K1, 又係學校叫去做評估, 都等到K1尾差唔多4歲先可以評估, 報告只寫7個字 " 較活躍, 專注力弱", 同幫阿仔排I位.

阿仔而家5歲, 返學校同興趣班都成日比人投訴, 學校成日整親同學, 仲試過整親老師隻手, 攪到工傷TIM. 仲有最近報社區中心既暑期游泳班, 唸住比佢學下游水, 個主任竟然叫我唔好報名, 話浪費金錢同佢學唔到野, 又話驚佢影響人地, 我覺得未開始已經叫我唔好報名, 好唔公平, 我照報名, 話如果到時真係有問題先退錢. 其實之前都試過報英文併音班, 仲係西人教, 返左幾堂最後都係叫我地退錢走.

今年升K3, 因為唸住捱多一年, 就升小一, 正在努力唸阿仔讀邊間小學好, 有I位比阿仔, 原先冇唸住轉校o甘麻煩, 掙扎左好耐, 最後我地決定都係轉校, 希望呢一年可以幫到阿仔啦.

醒目開學勳章

加油呀......

真係要洗好多錢

其實我都有兩個呀^v^, 阿妹有時學埋阿哥d衰野, 又係要慢慢教, 有好多時, 外人真係唔明白我地架, 好似係"自由"果面, 尋日先有人問mud有情緒病的小朋友真係天生的, 佢意思係只覺得父母容縱小朋友先會咁, 然後我都有回佢講左d現實情況, 跟住又有人回左佢一句"估唔到唐x年不了解民間疾苦, 依到都有人不吃人間煙火" (之類的說話), 佢冇再回post, 不過我笑左

所以係依度大家互相支持下, 真係呻下都好, 因為有時都會有d氣妥架

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-14 22:01 發表

多謝你回覆...^^

睇到出你都好有心機呀! 至少改到仔仔樓完就算!

我用左1年多時間,先幫佢改好d..佢細個個時真係好恐怖! 我10個朋友,有9個係可以驚左佢,個個都話佢好驚! 以前係街連唔識個d人都打...唉!!!

我見女 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

醒目開學勳章

衰豬仔

其實我都知我仔有時會影響到人, 但係, 阿仔又何嘗唔係比人影響緊呢? 係一個群體就係互相影響la, 唔通我地就要收埋佢咩?

我仔舊年係史x福到學游水, 成5-6人一班, 成日有時間比佢發夢, 過左個summer holiday, 我同兩個朋友一齊自組搵左個私人教練, 1對3比佢學, 都有發夢但明顯好左好多, 起碼我知佢有聽教練講

又好老實, 我地依d仔, 真係好似無間道咁, 明明見佢魂遊太空緊, 點知, 原來我地講咩佢都聽到, 有時都唔知好嬲定好笑

所以我依然會帶阿仔去同d同學仔同朋友仔玩, 因為佢一定要面對人

至於學野, 一定單對單or 少人一組佢地先可以專注d架la

我仔大小肌都弱, 所游水係keep住比佢有運動, 等d肌肉都supportive d, 如果唔係, 上到小學要成日做功課就慘la, 佢會好易攰

我地要向好的方面諗, 醫生都同我講, 我咁早都係, 好似我仔依d hidden case, 好多都成 小3or4先發現, 到時就重幣了

原帖由 衰豬仔 於 11-7-15 02:05 發表
妳阿女返學起碼冇攪攪震, 冇影響同學, 已經係好好, 可能係家庭管教問題, 妳可以試下去健康院上3P課堂, 佢地會教妳地點管教小朋友, 例如 : 要有清晰指令, 隨機教導, 冷靜時段, 刻意忽視, 獎"佛"分明等等, 同埋可以比 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

原帖由 貓大姐 於 11-7-14 15:18 發表
幼稚園 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115比較難評定, 上到小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104就現型, 因為小學http://adex.b ...

O...原來係甘~~都好有道理!!

原帖由 wan_sosin 於 11-7-14 17:14 發表
Thanks BABY@CHAN! 可以喺到同大家做朋友,都真喺會開心D!
有時同一般朋友講,只會叫你唔好想太多,話無問題嘅,大大下就會好!呢D安慰的說話,真喺幫唔到!
我個仔幾日前才把我老公剛買了幾個月的手機整爛.
佢剛剛一歲已經 ...

nice to meet u...^^
你d朋友會安慰下你都好,我個d直頭話我tim呀! 又話呢個係你個女黎,你要接受佢,呻下都唔應該! 又話佢見我個女根本都唔係甘..係我自己問題...總之呢樣個樣!
佢又唔係日湊夜湊,憑咩甘話我? 我只係呻下姐,使唔使甘? 講真,有邊個想甘話自己仔女?!

我地係一樣架...我個女破壞力強勁!! 嚇屎人..!!!

我唔喺想主觀看我個仔,但發生這些事情,好難覺得我個仔喺無事無幹<<<200% agree!!!

原帖由 wan_sosin 於 11-7-14 17:19 發表
你說的對!所以我幫我個仔報了間嚴格的幼稚園,等佢快D現型,就可以快D去check.等政府需要時間.私家又太重負擔,我已經無做嘢無收入,因為唔放心交比工人湊我個仔.

...

邊間學校呀..??

原帖由 衰豬仔 於 11-7-14 18:05 發表
妳阿女返學起碼冇攪攪震, 冇影響同學, 已經係好好, 可能係家庭管教問題, 妳可以試下去健康院上3P課堂, 佢地會教妳地點管教小朋友, 例如 : 要有清晰指令, 隨機教導, 冷靜時段, 刻意忽視, 獎"佛"分明等等, 同埋可以比 ...

我個女細個個時(1-2.5歲)成日比人投訴,學校都有=.=

" 較活躍, 專注力弱"<<我去政府評估都係甘囉=.=
我會明白你..想像到你好辛苦!! 加油呀^^

3p課程又係要排期好耐..我都好想上!

原帖由 BigPig阿花 於 11-7-15 05:56 發表
加油呀......

真係要洗好多錢

其實我都有兩個呀^v^, 阿妹有時學埋阿哥d衰野, 又係要慢慢教, 有好多時, 外人真係唔明白我地架, 好似係"自由"果面, 尋日先有人問mud有情緒病的小朋友真係天生的, 佢意思係只覺得父母 ...

係呀! 係呀! 我細仔好乖架..而家跟埋個大d衰野,仲要2個會打架..爭野玩..呷醋爭大人.激屎我><

我真係覺得情緒病係有先天的!
無論係唔係,個條粉皮都唔應該甘講野囉,點解d人甘鐘意甘講野..? 講都可以好聽d掛..?!! 硬係鐘意去傷害人!

當然係我自己方面,管教真係出現左問題,我會認! 因為我個女係婆婆湊...就變成甘
我後悔無抽多d時間陪佢..教佢...而家我會努力教好佢,同唔會再比婆婆湊了~!!

有時都會有d氣妥架<<係呀,仲會個人好易炆!

其實早前真係湊到我情緒都有問題,個人成日唔開心(但我本身個人成日都笑)..諗寺問題就好想喊!
呢幾個月自我調節左,叫做好返好多了!

我都驚自己應付唔到,我就決定比埋個細仔返n1..起碼淨係湊佢地半日,唔使日日甘激氣先!
皺紋都小幾條...哈哈哈~~

原帖由 BigPig阿花 於 11-7-15 06:07 發表
衰豬仔

其實我都知我仔有時會影響到人, 但係, 阿仔又何嘗唔係比人影響緊呢? 係一個群體就係互相影響la, 唔通我地就要收埋佢咩?

我仔舊年係史x福到學游水, 成5-6人一班, 成日有時間比佢發夢, 過左個summer holiday, ...

阿仔又何嘗唔係比人影響緊呢? 係一個群體就係互相影響la, <<<你講得好中肯呀!!
d人咩都賴曬我地既小朋友,唔通佢地小朋友就唔會有百厭既時間咩?!

但老實講,我發覺呢個年代既小朋友,連最基本既禮貌..都唔識,甘我覺得我個女好佢地好多!
我成日帶我對仔女落會所玩時,成班6-9歲..真係好百厭! 男男女女都係甘...

一定單對單or 少人一組佢地先可以專注d架la<<<無錯,所以我而家都諗住比我個女私人補習! 而且仲平d..好化算..he..he..he...

我地要向好的方面諗, 醫生都同我講, 我咁早都係, 好似我仔依d hidden case, 好多都成 小3or4先發現, 到時就重幣了<<<係呀,總之一察覺到小朋友有咩,就要正面面對/接受,幫佢地去改善!

我朋友個friend都唔接受,但佢個仔係好明顯需要評估,因為佢成日狂叫,係甘打人..又係個個都驚左佢(勁過我個女),但我朋友講完,個位媽咪話:小朋友係甘架啦! 我唔覺得佢有咩問題!

所以家長都真係緊要架~!!

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-15 18:18 發表

邊間學校呀..??

保良局, 開了二十五年的傳統幼稚園

回覆 2# BABY@CHAN 的文章

咁啱嘅,我都識一個朋友好似你講咁,明明個仔有問題,都話無.我朋友個仔亂咁打人,推人,搶人嘢,發脾氣,我個仔同佢玩,連我個仔都不敵
但佢話佢個仔唔會喺過度活躍,最近仲話個仔喺資優,佢個仔只得三歲多D,同我個仔一樣,咁快就話判斷到?
本來話晒喺朋友,都想接受佢同佢個仔,但真喺有D講唔埋!

回復 1# pipi331 的帖子

你講得無錯!就算個仔真喺資優,都唔代表佢嘅行為無問題,就算真喺唔喺過度活躍,都要教囉!我就喺唔覺得個媽咪認為好需要教個仔.
有一次佢個仔在滑梯上面把一個小朋友帶著的眼鏡一手從小朋友面上拉下了,即時掉在滑梯下面的地上(即是由上層掉落下層),佢個爸爸媽媽都無想過要話個仔,到我提個媽媽,個媽媽才如夢初醒叫返個仔來教.
連咁有問題的行為,也沒有反應,點教仔?
如果有教,個小朋友都喺咁樣,就無話可說!
始終小朋友佢喺一個個體,唔喺我哋一定可以控制到,但教唔到同唔教喺兩會事.

回覆 23# BigPig阿花 的文章

跟住又有人回左佢一句...............果個咪我囉.果邊多數媽咪都無呢方面既認識,如果我小朋友無咁多問題,我都唔會了解完來好多野諗都無諗過,或者咁講,所以去果邊發問無意思,佢地既角度只會覺得父母問題,除左智障,無野係天生......

原帖由 wan_sosin 於 11-7-15 14:15 發表

保良局, 開了二十五年的傳統幼稚園

保良局都幾好呀!!
你住邊區..?? 我住將軍澳的..^^

原帖由 wan_sosin 於 11-7-16 02:20 發表
你講得無錯!就算個仔真喺資優,都唔代表佢嘅行為無問題,就算真喺唔喺過度活躍,都要教囉!我就喺唔覺得個媽咪認為好需要教個仔.
有一次佢個仔在滑梯上面把一個小朋友帶著的眼鏡一手從小朋友面上拉下了,即時掉在滑梯下面 ...

就算個仔真喺資優,都唔代表佢嘅行為無問題,
始終小朋友佢喺一個個體,唔喺我哋一定可以控制到,但教唔到同唔教喺兩會事.
<<200%同意!!

我覺得教小朋友,唔好諗佢究竟係咪資優定其他問題,而係教佢既本質..我只係覺得無論佢地有咩問題都會教到,只係時間比人長同大人會好勞氣!!

原帖由 pollybell 於 11-7-16 05:26 發表
跟住又有人回左佢一句...............果個咪我囉.果邊多數媽咪都無呢方面既認識,如果我小朋友無咁多問題,我都唔會了解完來好多野諗都無諗過,或者咁講,所以去果邊發問無意思,佢地既角度只會覺得父母問題,除左智障,無 ...

佢地既角度只會覺得父母問題,除左智障,無野係天生......<<<係呀,我所以朋友都係甘覺得我...唉!所以我個時都唔知同邊個呻! 淨係識話我,我呻下之麻...><"

我住青衣呀!

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-16 20:15 發表

保良局都幾好呀!!
你住邊區..?? 我住將軍澳的..^^
‹ 上一主題|下一主題