用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇人試過針灸?
樓主: fonglok
go

請問有冇人試過針灸? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+maggie814+於+14-10-22+發表

原帖由 babecat1 於 14-10-22 發表
小兒4歲半時入讀S位,在S位讀了三個月左右,導師已建議我明年可重返主留幼稚園,所以讀完整個學期後(一年) ...
可否pm地址資料

可否pm地址電話資料

引用:有冇人可以教我,在這裡如何復制信息,因我

原帖由 babecat1 於 14-10-23 發表
有冇人可以教我,在這裡如何復制信息,因我收到太多PM啦
你PM電話俾我

lolotwo2003 發表於 14-10-18 11:38
我個女是A仔,現在4歲1個月,未舌針前,眼神冇接觸,落街見到同齡小孩子玩,她不過去,選擇走開,甚至可以 ...

lolotwo2003,
舌針係吉條脷喎, 請問點捉住條脷來施針呀?

回覆:sixsixmama 的帖子

已PM

回覆 babecat1 的帖子

Pls pm info

PLS PM  INFO,THX.

回覆:wypooh 的帖子

Pls omit info thx

我個女好乖,肯開口做舌針,起初我同老公講要個女做舌針,我老公佢覺得好恐佈,唔贊成去做,後來他改變初衷,俾個女一試,因為西医根本無能為力,又唔想個女咁就一世,幸好有去試做舌針,見她各方面一日比一日進步,所以我仍會繼續去做。我見到有d小孩不肯開口做舌針,但他們總有辨法令小孩開口做舌針,你們可以上YouTube search 嚴浩舌針,及search 孫介光,內有短片介紹舌針,多看多了解

我是看嚴浩的專欄及他出的書,看見他介紹孫介光教授的舌針,提及可以改善自閉症,大家可以去公共圖書館借閱孫介光出版的舌針書,書名叫舌針解百病,作者孫介光,孫雪然

舌針過程1分鐘內完成,所以不用擔心

回覆 sixsixmama 的帖子

舌針是用西e探口果支捧捧按著舌針數下,時間不是很耐的,我仔針了半年,有少許進步,但因我仔已6歲,中e說3-5歲是最好針灸的黃金期

回覆:gaga1230 的帖子

上面呢位媽媽講既舌針過程很啱,醫師很快就會完成整個程序,當小孩想反抗及喊時,醫師已完成了,我個女13年7月去政府評估中心做完評估,係A仔,排s位,眼神差,冇言語,整日不出声,大小肌肉不合格,理解力又不合格,自13年11月開始去做舌針後,現在任何一方面都有進步,原本小女落樓梯不懂交义腳,只是一步步落樓梯,又不懂跳,但現在也做到,大小肌肉合格,理解力原本她一嚿雲,經過一大輪舌針後,理解力强了,原本我老公抱着一試的心態去做,自他看見了个女一日比一日好,我老公更加支持我同個工人帶小女去做,你們都知道,有另一半支持及贊成十分重要,雖然小女現在言語能力方面最慢,得2歲的能力,但見她每日都有講新詞出現,已經很欣慰,如果當日冇比小女去試做舌針,可能今時今日她仍然默不作聲,我一向有帶她去做言語治療,言語治療師也小女進度不錯,小女明天就正式入讀s位,未讀s位前,讀主流K1,全校及班主任在她3歲前已經知小女是A仔,很多老師也很關心她,說她進步了很多,我在此分享那麼多,只是希望大家別錯過A仔黄金治療期!

回覆 lolotwo2003 的帖子

lolotwo,
我個女因我作動時發燒,佢在我肚裡缺血和缺氧,醫生話佢腦癱了,對於腦傷,你都知西醫方面已經無野做到,我而家有開始幫她做針灸,我上網睇,啲人都話舌針好有效,你可不可以下次當你舌針時,問下你的醫師,4個月bb能不能做舌針,有無話要幾大先可以做?
我個bb同自閉症不同,自閉症的腦細胞還在,但我bb的腦細胞已死,液化變成洞,西醫話位置多而散,腦細胞不會重生和修復了,我唔知舌針能激活未死嘅細胞而幫到bb有最基本本能。

唔該你問下醫師丫,同埋請問舌針幾錢一次?

你先上YouTube search 孫介光,會出幾段短片出來,其中一段有講舌針醫腦癱,講及一名小男孩天生患腦癱,針了3年,此短片由有線電視所製作及播出,你要睇,始終去不去做由父母決定

回覆 lolotwo2003 的帖子

lolotwo,
我在 youtube睇左了,睇了3條片,一條係你所講有線拍的,另外兩條係外國人拍的。
有線拍那個4歲男孩很精靈啊,說話表達能力很好,不知道他發現腦癱時是不是只有腳有事。

醫生說我bb係最嚴重一級的腦傷,因為連吸啜飲奶的本能也失去,所以要插胃喉直接落奶到胃,所以那個曉行曉思想曉說話的小朋友嘅腦癱不知道嚴重到那一個程度。

我而家開始了兩次針灸,不是太多中醫敢施針,我找了13個醫師,只有2個話咁細都可以針,其餘的話要有一歲才施針。

所以麻煩你問下孫醫師,有無話幾歲開始可以落針,好讓我安排一下。

可到書店買<兒童發展障礙針灸療法>一書作參考~~

回覆:請問有冇人試過針灸?

可以PM我針灸地址同contact 嗎?thanks

引用:可以PM我針灸地址同contact+嗎?thanks +

原帖由 kitthen 於 14-10-27 發表
可以PM我針灸地址同contact 嗎?thanks
孫介光,25014444,你們打去問地址啦,在中環,每次400元

引用:Quote:原帖由+kitthen+於+14-10-27+發表可

原帖由 lolotwo2003 於 14-10-28 發表
孫介光,25014444,你們打去問地址啦,在中環,每次400元
Thanks a lot

‹ 上一主題|下一主題