用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 弱聽
樓主: DaisyWong
go

[聽/語障] 弱聽 [複製鏈接]

Re: 弱聽

DaisyWong:
咁bb而家識得講d咩呀?有呀,之前灝霖又係發脾氣就想蚊機,不過而家無野啦,有時佢訓醒會講:媽媽幫灝霖帶耳機!不過佢唔識得除耳機,只會就咁掹耳機,所以我唔比佢自己除住。
除了返宣美,我之前有比佢返pg,而家無啦!!6,7月這2個月會返幼兒中心(半日)!希望我地有機會見面啦...交流下bb的問題....

灝霖媽媽:
你的仔仔好叻呀, 2 yrs就識講:"媽媽幫灝霖帶耳機!"

我的仔仔剛2yrs都只係講"車車", "波波"等字...

黎太:
其實每個小朋友的進展都會唔同,只要最後都講到就得啦,快慢都無所謂,不過,雖然灝霖講到好多野,但佢d音唔係好準,我都唔知究竟佢係因仲細個而唔準,定係因為佢聽得唔好....所以我都好擔心....

Hi 灝霖媽媽,

我bb而家識講"鴨鴨, ya ya, 呀呀, 哈哈 ......", 但就no papa, mum mum囉 

不過, 佢會聽得明我地講嘜, 佢會識得分"爸爸, 媽媽, 姐姐, 麻麻, 爺爺, 眼耳口鼻, ...". 唔知點解唔肯講. 你bb咁仲洗唔洗定期去醫院. 我bb除咗醫院之外, 仲耐唔耐去政府做智力測驗, (因為初時我地担心會唔會其他野都有事)

如果返幼兒中心耳機luck咗點算好? 先生識唔識較呀? 我聼言語治療講bb發音唔正好common, 當然要訓練, 唔可以唔理, 但佢話bb大d會容易d訓練, 所以唔好太担心
子喬(兔仔B)

DaisyWong :
bb部耳機唔駛較的,教統局set好左的,不過我會教老師除同帶的!!校方都好好,好願意幫手!!
灝霖都要去醫院見醫生的,不過唔算好密....我會糾正佢d音,不過,唔知點降,呢排佢有d音之前講到,而家又講唔到,令我又再好擔心呀!係呢,你有無去〝雙雙加油站〞?你方便比你個e-mail我嗎?pm比我!

ssacmama:
灝霖已經2歲啦!佢5月24日2歲,所以6,7月可以返啦...
issacmama 寫道:
灝霖媽媽,
Where can you find the 幼兒中心 for children under 2?  (Because you wrote 6,7月這2個月會返幼兒中心).  I want to take my daughter to 幼兒中心 too if there are any.  Thanks.

各位好,
我個仔柏柏已經一歲三個月,他一出世医院和他做聽能測試時(二次)都不合格,之後再去油麻地專科測試又話不合格,他左耳九十分貝也聽不到但右耳就沒有問題,他要在七月十二日去做磁力共振,你吔小朋友有沒有做過?医生話不需要帶助聽器,你口也小朋友是否這樣?我都害怕他講或聽有問題

Hi Chr336,

我之前聽過医生話如果有一邊耳仔正常, 情況唔係想像中咁差, 因為至少佢都接收到外界聲音, 所以你都唔好太担心.

點解你bb要做磁力共振? 因為通常聽力差, 有需要做人工耳窩嘅之前都會做, check吓耳仔是否ok可做手術, 医生有無話你知原因呀? 磁力共振至少做30mins, 之前要bb打針, 令佢入睡.  

你而家有無教統局follow呀?   

子喬(兔仔B)

Hi Daisy Wong,

我BB只得一歲多啲,點解是教统局follow呢?你吔啲小朋友有冇做磁力共振?要唔要住院?

bb在耳聲發射測試(母嬰健康院)中兩次也不合格,代表他的聽力有問題嗎?這個測試準確嗎?我聽姑娘說bb高音聽不到,我見到個report有三點,好似是第一點高過條平均線,第二三點则低過平均線,她說高返少少就好d,我想問這個test不是只知是合格還是不合格嗎?還會知咁詳細?現在醫生已轉介去耳鼻喉專科(油麻地健康院樓上),要去到9月,到時bb都半歲,到時再check會否太遲?私家有得check嗎?多少錢?有冇bb兩次也不合格後再check是沒有事的?

DaisyWong
如果雙雙加油站有適合我地的活動,我一定會叫埋你地,但因為呢2次的活動都係有關小學問題,所以我都無去....到時我會send e-mail比你的....

fishpp :
你不用太過擔心,雖然我地的小朋友都是測試失敗的,再轉介去專科睇都係失敗....當時我驚、好擔心....但聽講都有好多人去到專科測試時無問題....
我識得有個人,佢係母嬰健康院2次也不合格,自己去私家再check,醫生話無問題,但到個小朋友差唔多1歲,都覺得個BB好似聽唔到野,於是再睇,點知原來真係弱聽,所以如果你要去私家CHECK,要去多2間,同埋,9月一樣要去油麻地健康院再睇,唔好錯過政府服務,因為如果小朋友真係弱聽,跟政府服務會更好!!唔好太過擔心,如果呢個係事實,小朋友都可以講到野的,當然,我希望你個小朋友係無事啦!!
自己同小朋友多缺測試,比D聲音佢聽...睇下佢有無反應...有問題再問,好願意答覆你的擔憂!!
fishpp 寫道:
bb在耳聲發射測試(母嬰健康院)中兩次也不合格,代表他的聽力有問題嗎?這個測試準確嗎?我聽姑娘說bb高音聽不到,我見到個report有三點,好似是第一點高過條平均線,第二三點则低過平均線,她說高返少少就好d,我想問這個test不是只知是合格還是不合格嗎?還會知咁詳細?現在醫生已轉介去耳鼻喉專科(油麻地健康院樓上),要去到9月,到時bb都半歲,到時再check會否太遲?私家有得check嗎?多少錢?有冇bb兩次也不合格後再check是沒有事的?

謝謝你呀,灝霖媽媽

fishpp :
唔好客氣!大家互相幫助啦....

Hi Chr336,

可能你bb情況不是太壞, 因為我bb發現弱聽後, 就同期refer咗去教统局, 佢地會跟進驗耳, 配機, 早期訓練咁啦.

我bb做咗磁力共振, 其實成個過程只係30-60mins, 但之前bb要打針睡覺, 做完後要等bb醒番先可以走, 住咗半日醫院, 住院原因其實係想bb有地方睡好d

子喬(兔仔B)

DaisyWong
你而家個bb係邊度訓練呀?
我而家會去白普理呀!
該用戶已被刪除

Hi 你好,
今次是第一次上來此留言區, 睇到你們講有關弱聽, 所以想問幾個問題。我的寶寶今年四個月大, 已經在健康院check 了2次耳仔test都fail, 再被轉到兒童智力中心再check, 初步測試fail 要再排期做耳仔神經測試;我已經等唔切再去私家醫院check, 昨天知道結果, 醫生話BB 2 隻耳有弱聽及要戴助聽器, 如果唔戴就學唔到講嘢, 另再轉介到公立醫院 follow, 昨天我已哭了一整天, 很擔心BB的將來及怕佢會比人歧視.

1) 弱聽有沒有成因 ?
2) 醫生說我的小孩都不是好差, 不是完全聽不到聲音, 要否讀特殊學校 ?
3) 戴了助聽器會否被人歧視 ?
4) 如果安排BB讀普通幼稚園有否問題 ?
5) BB有弱聽, 學習會否好遲緩 ?

謝謝!
十分需要幫忙的媽咪
Moomin
‹ 上一主題|下一主題