用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 ...
樓主: phoebelamlam
go

2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 [複製鏈接]

Re: 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下

DOUGLASMAMA

我個仔跟你個仔的情況差不多, 私人的評估有自閉傾向或過度活躍,只是邊緣, 而政府的評估就未知,其他正常,現在都係讀緊主流學校K2, 但還未開始做早期訓練,今年九月便開始幫他報小學,我都唔知可以怎樣做.  

mamailoveu & DOUGLASMAMA

小學方面你地可以問吓其他人心儀的學校的口碑,上學校網頁了解吓,同有小朋友入讀的家長打聽吓,例如返學放學時間去學校同人傾吓,直接打電話同校長傾。

另外我仔仔K3時參加咗協康會的小一班,係模擬小一情況幫小朋友熟習,由每年9至10月開始隔星期上兩小時,一路上到第二年6月,我稔佢地應該重有辦可以早d打電話去問吓。我覺得幫到小朋友好多。希望大家都入到適合的學校啦!

mamailoveu 寫道:
DOUGLASMAMA

我個仔跟你個仔的情況差不多, 私人的評估有自閉傾向或過度活躍,只是邊緣, 而政府的評估就未知,其他正常,現在都係讀緊主流學校K2, 但還未開始做早期訓練,今年九月便開始幫他報小學,我都唔知可以怎樣做.  
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun

多謝你的意見.

HI, mamailoveu  

Hi kmwun,

多謝你的意見,請問有沒有協康會的小一班的查詢電話呢?是否任何人都可以上??

Hi mamailoveu,

有上早期訓練,真是對他很有幫助,同時他們亦會都我們在家怎樣訓練和幫他,你仔仔是否論侯等,還是沒有排隊.

DouglasMaMa :lol

我都想知道協康會的小一班的查詢電話,
如果可以可否pm比我呀,
十萬個唔該

協康會小一班的資料=〉
中心名稱 : 海富早期教育暨家長資源中心
地址     :九龍旺角海泓道海富苑海欣閣地下及一樓
電話     : 2777  5588

phoebelamlam 寫道:
十萬個唔該
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Hi DOUGLASMAMA

在一月頭做了評估,剛開始排隊,都唔知等到幾時. 還有幾個月他都六歲啦. 到時都唔知點算, 其實我個最大的問題是我還未知阿仔究竟有什麼事, 我的朋友個個都話我個仔都不知幾醒(佢地成日同我個仔玩,都算了解佢),我的朋友覺得佢根本就什麼事都無,還叫我不要胡思亂想潻,但我就好擔心!

Hi mamailoveu,

不過早期訓練好似到六歲,不過不用擔心,如我當初知道時,身旁的朋友一樣個個都話我個仔都不知幾醒,所以我特登幫他再評估,結果有正有負,可能是邊緣關系,後來在協康會的青蔥計劃的社工提醒,不用浪費金錢,要再做評估,最好亦要等一段時間,現在是給予他訓練,所以在等候時候,可以上私人機構的訓練,費用雖然貴此,好過白等,但一樣要排隊,只不過快D,到排到之後,就可轉到政府,而仔仔亦等了十個月,社工話算快啦,所以你的心情我可以了解.但一切亦要量力而為,不要太心急.

還有你有無上過”認識自閉傾”的COURSE,識合家長上,如你未上過,而又有興趣,可告知詳情.
DouglasMaMa :lol
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

唔該晒!

ricky&sara 寫道:
mamailoveu
石鐘山係荃灣區(62網)

DOUGLASMAMA

多謝你的分享!希望二月頭便可開始接受訓練(因他有快位)就好啦.

Mamailoveu

mrsphcheung

唔該晒!近日工作又忙,身體又唔好,所以好少時間上嚟。

mrsphcheung 寫道:
協康會小一班的資料=〉
中心名稱 : 海富早期教育暨家長資源中心
地址     :九龍旺角海泓道海富苑海欣閣地下及一樓
電話     : 2777  5588

[quote]
phoebelamlam 寫道:
十萬個唔該
[/quote]

mamailoveu

早期係到六嵗,我仔仔完咗早期,而家由早期轉番去醫院上PT同OT。

DOUGLASMAMA

多謝你的分享!希望二月頭便可開始接受訓練(因他有快位)就好啦.

Mamailoveu

Dear Kmwun,

我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Hi kmwun

請問什麼是PT同OT? 謝謝!

mamailoveu

kmwun 寫道:
mamailoveu

早期係到六嵗,我仔仔完咗早期,而家由早期轉番去醫院上PT同OT。

[quote]
DOUGLASMAMA

Mamailoveu
[/quote]

mamailoveu

PT 物理治療 針對大肌肉
OT 職業治療 針對小肌肉

Hi kmwun

mamailoveu

Thanks kmwun.
kmwun 寫道:
mamailoveu

PT 物理治療 針對大肌肉
OT 職業治療 針對小肌肉

[quote]
Hi kmwun

mamailoveu
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題