用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力缺乏症
樓主: Lion_King
go

專注力缺乏症 [複製鏈接]

Re: 專注力缺乏症

1. 不是完全沒有,但由於不清楚小朋友不專注的成因,光是訓練專注只是治標不治本的做法.

2. 可以在其他事情上找尋"讚"的機會,或者巧立名目改變對細孖的要求...所謂"統一"是指大人之間的標準,對不同人可以有不同要求.

candy_kent 寫道:
1.多謝意見 !  聽你咁講是否無方法/練習去train up佢專注方面 ?
2.其實我們既難度係有另外一個同年齡既小朋友係度, 好難用較統一獎罸方法控制她的行為, 因為會發覺有問題果個一定好難fullfill到, 除非就佢而set低d要求, 等有問題既都可以有被讚賞機會.

Dr, T,
多謝你的回應!不是所有人及學校都能包容,程度高又活的學校很小,本人正考慮國際學校,any comment?Thx

國際學校...唔...見過不少本來在普通學校讀沒有問題,但轉校後卻被校方懷疑是ADHD...小心選擇,因為良莠不齊

andy.ma 寫道:
...不是所有人及學校都能包容,程度高又活的學校很小,本人正考慮國際學校,any comment?Thx

Dr T
     請問ADHD小孩適合學piano嗎?我見小兒每次練琴都周身旭

Dr T,
My son has just started to take Ritalin. Usually how long should it take for the medication ? The doctor said will review after half year. What will be the next step ? To continue the medicine if it work ? or there will be other medication or therapy ?

Thanks in advance.

其實現在很多國際學校也都不太接受這些孩子!尤其是小學!因為我孩子今年去考試時!他們認為它專注力不好所以不願意收它!校方認為專注力不足會影響學習能力!所以不接受!它是面試國際學校!這方面我並不否認!但只要有心教導他鐵柱都能磨成繡花針不是嗎!但是香港的所有學校都是不願有這樣孩子在他們任一家學校裡壞了校風!不是嗎!孩子有錯嗎!學校要精英不要負擔!這教育制度下能出些什麼人才?!我不解!這是我今年報學校得到的心得!分享給大家吧!一些傳統學校我也試過!哈哈!
愛是恆久忍耐又有恩慈!
所以帶著我們的忍耐恩慈去對待孩子吧!

學琴!是吧!我都試過但要她喜歡才行吧!不然他本身已不能專心你叫他如何座定定30分學勒!老師就更不用說拉!你給了錢當然幫你用夠30分鐘囉!不然如何交代!若你好運不就會有個好老師直接跟你說他不適合彈琴囉!不是的話就是浪費時間和金錢!經驗之談!
愛是恆久忍耐又有恩慈!

Dear Yionyoyo,
請問你現在的學校接受你孩子?小兒的學校不大接受他,現在正找學校轉,小兒星期日練琴加學琴共2hours,每天練琴45mins,都有周身旭,但勉強都能完成,我怕大家都要長期抗戰,any comment of change school

yionyoyo
你好,我好想同你地分享專注力缺乏症,但我是在職媽咪因為在公司唔係好方便,係只可以間唔中發表一下,我個仔懷有過度活躍症經醫生証實現時已14歲食緊Ritalin
有關傳統學校我令教過,根本對這批有問題學生label左,無提供資源,無比耐心去教呢班小朋友

請問你兒子讀什麼學校?學校對你怎樣?小兒剛被斷為ADHD,但未開始吃藥,藥有副作用嗎
anna_gigi 寫道:
yionyoyo
你好,我好想同你地分享專注力缺乏症,但我是在職媽咪因為在公司唔係好方便,係只可以間唔中發表一下,我個仔懷有過度活躍症經醫生証實現時已14歲食緊Ritalin
有關傳統學校我令教過,根本對這批有問題學生label左,無提供資源,無比耐心去教呢班小朋友

andy.ma
我個仔其實3歲開始懷疑,因為常常比幼稚園老師投訴,連校長稱為小魔怪,升上小一老師投訴更多,周身無時不停,不專注,成績差,後來經學童保健,再轉介健康院心理科評估,再轉醫院心理科同精神科,一睇左成9年有食緊Ritalin
學校覺得你追唔上,影響到佢地形象,其實得1至2科唔合格姐,又唔係取0分,不過傳統學校係咁啦
1:00 夠鐘食飯,一陣先講

無話適唔適合,周身郁唔係問題,最緊要他鍾唔鍾意?

andy.ma 寫道:
請問ADHD小孩適合學piano嗎?我見小兒每次練琴都周身旭

是沒有時限的,視乎個人情況...其實就如我之前講,服藥只是整好副"偈",但都要教曉佢點用部機器至真正幫到小朋友...

Edith 寫道:
...My son has just started to take Ritalin. Usually how long should it take for the medication ? ...or there will be other medication or therapy ?

個人經驗是國際學校比一般本地學校更"害怕"收到專注力困難/過度活躍的學生...

yionyoyo 寫道:
其實現在很多國際學校也都不太接受這些孩子!...

Edith
食葯(Ritalin)真是沒有時限的,睇下我個仔今年快15歲啦,我仲努力緊
Dr.T 寫道:
是沒有時限的,視乎個人情況...其實就如我之前講,服藥只是整好副"偈",但都要教曉佢點用部機器至真正幫到小朋友...

[quote]
Edith 寫道:
...My son has just started to take Ritalin. Usually how long should it take for the medication ? ...or there will be other medication or therapy ?
[/quote]

Dr.T/Anna_gigi,

Thanks ! Then, how to determine when to stop Ritalin ? Any side effect for the medicine that I should aware of ? Will it affect the growth of the kids?

Ritalin醫生曾經解釋過尼一隻係減肥藥,對食慾減少,對發育唔會受影響,但唔識肥,但有時反應會唔舒服,最好食左野落肚先至好食藥,唔係會作嘔,尼隻藥性只可以維持3-4個鐘,初初叫佢食半粒,但原來無作用,後來改為1粒,效果真好,可以坐定定自己做功課
大概半年見一次醫生,個醫生係東區醫院叫李偉強跟左我個仔就尼10年,都食左咁多年,上左中學,因為小兒情緒開始隱定,而成績唔錯,其實上一年已經無食,但唔知點解今年又發作,日日收到投訴電話響不停       最近覆診醫生提議都係叫佢食返藥啦. 其實醫生解釋過大概上左中學會自然好番,但要睇小兒做化,真係唔知仲要等幾耐     

anna_gigi :
想問吓...........咁妳囝仔三歲果陣,有冇坐定定嘅時候架?一般維持幾耐呢?thankyou!

其實大家都是一班很無奈又無助的媽咪!所以能體諒和了解!但在現實的社會與學校校育下!我們只能屈服吧!看來最重要都是要媽咪自己本身要改變生活習慣去迎合孩子!要用耐心.愛心.關愛.去對他們!否則要他們孩子自己改變更是難阿!這是我生活體驗!所以一個這般孩子大家都知道要付出相當代價去教導他!努力吧!大家!我也正在努力教導孩子!
愛是恆久忍耐又有恩慈!

hoho1105
三歲果陣當然係無時坐定,唔係連校長稱佢為小魔怪,佢話可以維持幾耐坐定定,無論玩具,打機,睇一件新事物,大概10分鐘,所以睇住佢都要幾耐性同忍耐力
‹ 上一主題|下一主題