用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人家有關資優兒??
樓主: smalle
go

有冇人家有關資優兒?? [複製鏈接]

Re: 有冇人家有關資優兒??

smalle, 不要跟著課程教,否則日後會感到因全都會而覺悶蛋,你可教她別的課外的知識或她感興趣的題材。優才是不錯,不過對我來說太遠了,又為何別的家有資優的家長不去考慮呢,是不是學費太貴又或是太遠呢?我住屯門 ,想也別想了。
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

醒目開學勳章

Smalle,

曾聽說, 優才有很多gifted, 他們"唔志在", 亦不會為某些學生有甚麼特別的provide,因他們實在有太多這樣的學生, 不能兼顧太多.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

現在似乎好多學校都轉直資.....學費唔慳得,優才2千幾,同一般直資差不多...都可伸請allowance 既, 佢都係活動教學, 少班制囉, 不過愈來愈多學校少班制, 根本都唔夠學生.

veronna, where u live?
呢間都好似好好, 我想小朋友會讀得開心
http://www.pegasusschool.org/
我老公睇過校舍, 環境不錯

但詳細要聽吓講座先

faith, 睇吓呀
http://tclass.pegasusschool.org/eschool/intro/intro_index.php?topic_name=iloca

醒目開學勳章

Smalle,

我住慈雲山, 所以亦幫亞仔搵左依家果間小學國際音小. 雖然暫時未入伙, 要係長沙灣上堂, 但到九月入伙之後, 就會好近同校舍超正. .

veronna, 有冇呢學校的資料可給我看看?

SMALLE, 我看了,可是...油塘和屯門根本連幻想都遙不可及,住屯門真的不知道可以怎辦,不過想想,愈想愈不對勁,其實他可能不是資優,我是不是太過杞人憂天了?到現在我仍搞不清阿仔現在懂數學 (雙位減數借位也開始懂了),也完全懂得date和看時鐘,我不知道有沒有不是資優的這個年紀也懂,有人認為是我訓練出來,我很快又喪失判斷力了,覺得自己好...好embrassed... 人家會說﹕唉,每個父母都覺得自己的孩子是最叻的。搞一大堆資料...真怕人會笑大個口,覺得自己很丟臉.....
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

faith, me too, 我個女date n month 都會, 但time 仲係古古吓, 我個女未反來住之前,我屋企係冇行針鍾架,  maths 正常過正常.....我完全唔識train佢, 因我maths 都唔好,雖然唔算白痴. 至於睇書...就真係佢自己鍾意, 同埋佢勁鍾意問點解(係咪個個細路都係咁?)有時一朝問成幾十次....真係想死....仲有極愛說話...不過呢d 都好似好普通啫...佢應該唔係gifted(可能我有d抗拒)
老實講....初初比人話自己個小朋友叻,聰明,超資...真係開心0架,但認識多咗,反而變得擔心.

不過無論gifted 唔 gifted.....我諗活動教學比較適時(我呢亥係咁諗囉 )

醒目開學勳章

國際音小(ICQM)是一間私校, 但我自己好喜歡,亞仔都係, 活動教學, 一班廿幾人, 但雙班主任, 所以一個老師只負責十多人, ok啦. ICQM是一間基督教學校, 亦是一間注重音樂的學校, 他們提倡音樂有助學習. 雖然是音樂學校, 但只是比一般小學多了幾堂音樂堂, 其他中英數常都是跟普通小學一樣. 所有老師都是基督徒, 很有愛心及耐性呢. 亦有中學一條龍,校舍會係九月入伙, 鑽石山蒲崗村道學校村, 中小學都係果道. 有一個彷維也納音樂廳設計的音樂廳, 有四十多間獨立琴室.既是音樂學校當然要學樂器囉, 每人要選一樣. 至於英文除了跟外面學校用LONGMAN既EXCERCISE BOOK外主要是用故事書教, 而數學則是英文數, 有電腦堂, 普通話等等. 學費3300加660樂器費, 一年交10個月......

好啦講住咁多先, 你仲想知D咩, 就隨便問啦.

另外其實GIFTED 唔GIFTED係唔緊要. 最緊要係佢健康快樂地成長.

老實講!我做師奶十幾年啦,我的兒子细時都好醒目,都覺他是資優,有想過做IQ test,但貴,不值得做。

現在想起,兒子小時,心裏只有媽媽「愛」「不愛」他,每事都聽教,可說是心無雜念,學嘢自然快。小學一、二年級不用怎麼讀書,成績也可以,二年級考皇家小提琴試四级都merit,在學校得奬也很多,當時我都覺得他叻叻。現在他中學了,有自己的主見,引誘太多,例如:迷電視和打機,我不能再支配他,成績當然不像以前了。我现在又不覺得他是叻仔喎!是假性資優。

其實,叻唔叻,自自然然會顯現出來的。我想香港都有很多資優小朋友,但教育制度咁,又如何呢?

hi123 寫道:
老實講!我做師奶十幾年啦,我的兒子细時都好醒目,都覺他是資優,有想過做IQ test,但貴,不值得做。

現在想起,兒子小時,心裏只有媽媽「愛」「不愛」他,每事都聽教,可說是心無雜念,學嘢自然快。小學一、二年級不用怎麼讀書,成績也可以,二年級考皇家小提琴試四级都merit,在學校得奬也很多,當時我都覺得他叻叻。現在他中學了,有自己的主見,引誘太多,例如:迷電視和打機,我不能再支配他,成績當然不像以前了。我现在又不覺得他是叻仔喎!是假性資優。

其實,叻唔叻,自自然然會顯現出來的。我想香港都有很多資優小朋友,但教育制度咁,又如何呢?

hi123,
我都認同你對香港教育制度根本不適合資優小朋友的講法。
如果我屋企經濟許可,我都會比小朋友讀活動教學的學校,現在為有無奈在主流小學跟校規對抗     

醒目開學勳章

的確, 香港的教育制度不適合資優的小朋友. 但曾聽說資優的小朋友如不培育他,到了十二歲, 他便和普通人沒有分別了. 是否很矛盾. 唉............

veronna,

係囉!好似我個仔咁,以前學小提琴五级都成千元一個月,他喜歡拉,如果再高級些,又貴些,若到演藝學,又付擔不來,終於我們決定放棄了。

除了返學接受免費的教育外,有什麼是免費班呢?而又真係學到嘢?根據政府的宣傳口號<自學>,我都唔知點教他自己學習。可能資優兒童會知掛!

hi123 & veronna:
你地仔仔幾大呀!
是否以CERTIFIED GIFTED∼∼∼
學校有無提供特別資源比你地呀∼∼∼

我阿女都學緊音樂,都成800元一個月

醒目開學勳章

Helen,

我個仔已經6歲, 已做了assessment. 小童群盆會有咩course 呀? 可以講多小小嗎?
S

There is a free test on the web.  Not a formal test but worth a try.  See if you are a gifted parent...

http://web.tickle.com/tests/uiq/

hi123

你個仔可都是資優,是否學校或朋友影響,可否說出在那校上課。

醒目開學勳章

S 寫道:
There is a free test on the web.  Not a formal test but worth a try.  See if you are a gifted parent...

http://web.tickle.com/tests/uiq/

s,

我之前都玩過, 有成一百廿幾架, 佢話我係maths方面係gifted, 唔知真唔真呢, 攬到我有d high high 地.

yy88 ,各位朋友:

我現在不覺得兒子是資優,以前就覺。因為以前他細個,學新的事物很快掌握到。現在我接受這平凡的中學生。

我們不如想深一層,大家給些意見:
假如政府開辦免費的資優中心,指明IQ要130以上才可以申請。那些非常家長會怎樣做呢?我就覺得另一些社會悲劇會出現,一宗又一宗不愉快的童年影響各孩童。有些家長明知自己兒女是普通的,硬要考入這類資優中心,何苦呢?

又有一些孩童,如果驗到IQ好勁,時常得獎,又時常被讚叻叻,他們會好「得戚」,看不起別人,輸了又喊到收唔到聲。(現實中,我在兒童中心看過這類孩子)。我寧願告訴這些孩童知,在我眼中你們很普通的,不要高估自己啊!這會開心啲。所以我都認為政府不出面幫這些資優兒童是正確的。

以waisiuchuen 的兒子為例,我認為心理病多一些,高IQ多數是低EQ。必定要看醫生或社工的幫忙。

大家記不記得,早在十年前左右,
‹ 上一主題|下一主題