用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人家有關資優兒??
樓主: smalle
go

有冇人家有關資優兒?? [複製鏈接]

Re: 有冇人家有關資優兒??

pangpuiyee 寫道:
請問那裏有得做assessment?

坊間有很多機構有評估做,例如:小童群益會等。
而政府都要,但手續煩同要等好耐。

HelenMrs.Lau

For Mr.Pang's information, please click into this website:
www.nhdchk.com

醒目開學勳章

waisiuchuen 寫道:
hi123 :
多謝您的提點,我兒子都有看心理醫生跟進中,但作用不大他 IQ 是178 但學習動機很底,其餘性格,愛心,合群都OK,其實我都很後悔為何不能及早去面對這問題,如其他家長如發覺小朋友在學習上,情緒上有問題請及早面對.........

嘩, 178, 好高分喎, 聽講160分以上可上網登記入會, 不過唔知詳情.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

hanhanma 寫道:
HelenMrs.Lau

For Mr.Pang's information, please click into this website:
www.nhdchk.com

THANKS!

veronna :
IQ 高也沒有好處如果不好好處理等同問題兒童, 我寧願他是讀寫障礙,因這樣還有一途徑去教他, 現在只好等他自己發展潛力,所以我才說不要像我那般不一早面對(一路只認為他懶惰),其實我兒子等同問題兒童.......!!!!!!!!!!!!!

veronna :
IQ 高也沒有好處如果不好好處理等同問題兒童, 我寧願他是讀寫障礙,因這樣還有一途徑去教他, 現在只好等他自己發展潛力,所以我才說不要像我那般不一早面對(一路只認為他懶惰),其實我兒子等同問題兒童.......!!!!!!!!!!!!!

係呀!我阿女在老師學校眼中都係〔問題兒童〕,我都寧願阿女蠢D,重聽話D,成日同阿女鬥智鬥力,好〔支力〕呀!      好似我甘早知,都係無乜用,唔知點樣先教得聽他們

HELENMS.LAU
您女兒現在幾多歲呀!

HELENMS.LAU
您女兒現在幾多歲呀!

9歲,開始好反叛 成日自以為是,好唔聽話,好難教。我覺得我需要睇心理醫生多過阿女。  
你住青衣

HelenMrs.Lam :
我想我會好你一 D 因他除了懶惰於學術方面,其它都屬於聽教的.所以他的老師都沒有挑剔他相反同情他.....
你女兒在哪裏讀書.

比你們講到我心都實埋.

我算早發現啦 (佢現在7歲, p.1), 但係EQ的野,要改真是談何容易.現在佢d學習態度咁散漫,什麼都話識,又唔睇又唔溫.

話時話,我都是找step做iq test的.

世德,SEE

Jan 寫道:
比你們講到我心都實埋.

我算早發現啦 (佢現在7歲, p.1), 但係EQ的野,要改真是談何容易.現在佢d學習態度咁散漫,什麼都話識,又唔睇又唔溫.

話時話,我都是找step做iq test的.

資優兒係好難駕御

世德是一所好學校,嘗試和班主任說說.看可否幫忙您兒.

醒目開學勳章

[quote]
HelenMrs.Lau 寫道:
9歲,開始好反叛 成日自以為是,好唔聽話,好難教。我覺得我需要睇心理醫生多過阿女。  
你住青衣

聽到你地咁講...真係驚.....不過最近我專登教我個女數, 佢似乎好弱, 唔似中,英文咁,一講就明.....我諗佢應該只係記性較好而不是gifted 吧

Smalle,

記性好都係gifted 的一種,她聽話已經好好啦!

Waisiuchuen,
妳位兒子和我個仔一樣大,12歲。我想問問妳兒子平時喜歡做什麼?我想知道現時這個階段少年的發展。我兒子通常沉迷一樣事,會好投入。例如:
暑假時迷金庸小說,一口氣借多本,日夜追看。
曾經有段時期,喜歡彈鋼琴,我們這時剛好去外地旅行,這時他的手指不能停下來,在平面的物體上模仿彈琴,笑到我死呢!
有一段時期又迷高達、四驅車模型,砌得很過份,被我阻止。現在讀中學,同學仔迷打機,他又投入,以至讀書不能專心。使我日哦夜哦他,情況又沒法改善。

妳的兒子不喜歡課本,應該有另外興趣。少年階段問題多多,更何況妳非凡的兒子。

veronna 寫道:

你個女係之前果兩年有冇EQ問題? 我仔仔六歲暫時都OK, 由幼稚園開始老師都話佢算易教, 可以講道理, 但係我好驚佢一上三年班就開始搗蛋. 佢地好多人都話三年班開始,唔知係之前開始已經有EQ問題而到三年班開始便變本加厲, 定係好多時小一小二都冇大問題但一上小三便開始難教呢?

阿女讀K3已經成日比老師投訴坐唔定。一上小1就重慘,因為小學上學模式不能走來走去。成日比老師投訴。衣家因為開始大,有自己思想就重弊。一般普通小朋友都開始作反駁咀,何況他們哩

醒目開學勳章

我之前都好驚佢EQ會好差, 佢現在有時都會做唔到的事, 就會有小小脾氣, 但不算嚴重. 但DR. TANG 話佢左右腦相差大,有很多時候佢會

醒目開學勳章

hi123,

我有一個外甥女都是這個年齡,她也是經常沈迷一種嗜好, 果`排鍾意睇書, 睇到半夜都唔捨得

[quote]
veronna 寫道:
我之前都好驚佢EQ會好差, 佢現在有時都會做唔到的事, 就會有小小脾氣, 但不算嚴重. 但DR. TANG 話佢左右腦相差大,有很多時候佢會
‹ 上一主題|下一主題