用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 弱聽
樓主: DaisyWong
go

[聽/語障] 弱聽 [複製鏈接]

回覆 #2 大鴨媽 的文章

唔...你個比喻相當好, 我自己真係唸唔到...

可能係個心唔願意接受呢個事實...又有d自責...

但點解我阿仔個情況, 醫生冇叫佢戴耳機, 係咪遲d先戴?

其實你小朋友有幾大, 0係佢成長過程, 可以點幫佢0地?

thx

回覆 #39 DaisyWong 的文章

醫生都係咁同我講, 我都驚佢正常0個邊聽力下降...

咩情況先要植人工耳蝸

依我所知是嚴重弱聽才要做人工耳蝸,如是這麼也可向社會福利署申請傷殘金(我指為小朋友申請)

原文章由 connieremy 於 08-1-12 15:13 發表
醫生都係咁同我講, 我都驚佢正常0個邊聽力下降...

咩情況先要植人工耳蝸

完全明白你的心情,我及老公起初也是不開心及未完全接受.又想到底是我們做錯了什麼才會這樣.孩子不是天生的.

但後來想下如果我們都不能接受,孩子更加不知如何去面對.很擔心他不能接受.

我個仔現在6歲半.發現時大約4歲半.

那你要問醫生才知,你的孩子有多大?是那種程度之弱聽?

我地只是努力些去陪他,幫他追回delay了的言語.都辛苦及小心唔好再俾他隻耳再積水.

因為阿仔中耳炎之後d積水很難退.會很麻煩.

原文章由 connieremy 於 08-1-12 15:03 發表
唔...你個比喻相當好, 我自己真係唸唔到...

可能係個心唔願意接受呢個事實...又有d自責...

但點解我阿仔個情況, 醫生冇叫佢戴耳機, 係咪遲d先戴?

其實你小朋友有幾大, 0係佢成長過程, 可以點幫佢0地?

thx ...

回覆 #1 大鴨媽 的文章

hm....我囝囝剛1歲...左耳嚴重, 右耳正常...
但威院耳鼻喉醫生只係話半年后再覆診, 睇下右耳有冇衰退...冇特別講咩...

但我只係唸起半年后0既聽力測試, 就好想喊...而且唔想自己去...因為我真係唔可以再接受任何bad news ...

雖然我老公成日講好多正面0既case比我聽...e.g 蕭芳芳, 羅慧娟...因為佢0地都好積極面對...但自己始終都係未可以接受

一下只要立刻接受是未必可以的,要時間的.

但傷心過後仍是要面對.

我們是有信仰的基督徒.所以我們亦在信仰中支取力量.我都哭過很多.哭完也是要去面對的,

努力,沒有什麼比起你們對孩子的愛是他日後成長的最大支持及動力.

原文章由 connieremy 於 08-1-12 23:43 發表
hm....我囝囝剛1歲...左耳嚴重, 右耳正常...
但威院耳鼻喉醫生只係話半年后再覆診, 睇下右耳有冇衰退...冇特別講咩...

但我只係唸起半年后0既聽力測試, 就好想喊...而且唔想自己去...因為我真係唔可以再接受任何bad ...

多謝你的支持, 都啱0既...天生我材必有用, 我0地都積極去面對同幫佢...

是的,慢慢放開啦!

孩子的明天仍然可以創造的.不要放棄!

互相支持啦!

大家總算是同路人!

原文章由 connieremy 於 08-1-13 21:59 發表
多謝你的支持, 都啱0既...天生我材必有用, 我0地都積極去面對同幫佢...

但你要唔要番工...其實我都好難取捨...好驚如果阿仔唔識講0野咁點算...

其實好想我媽咪唔做0野, 至多比多d家用佢, 幫忙教阿仔...但佢話唔係$問題...自己個仔, 自己教番...

太難捨...

我當然要做野,放工後仲要湊仔. 我都好想可以自己湊.如果你的經濟許可,頭幾年自己湊當然好.我個仔是4歲後才發現有問題.

現在仍然要做言語治療. 我家亦沒有請工人,所有野是自己做.係辛苦d,都值得.阿仔同我們二人關係很好.

原文章由 connieremy 於 08-1-16 13:25 發表
但你要唔要番工...其實我都好難取捨...好驚如果阿仔唔識講0野咁點算...

其實好想我媽咪唔做0野, 至多比多d家用佢, 幫忙教阿仔...但佢話唔係$問題...自己個仔, 自己教番...

太難捨... ...

大家好,我的女女現在醫院,醫生話她的聽覺一隻聽到90分貝,另一隻80分貝,她快要出院,我有什麼可以為她準備?是不是放音樂、講話要比平時大聲?  

不如你嘗試效音樂,但要知你女女是聽不到什麼頻率,是高是低?當然是要大聲點啦!

原文章由 小元 於 08-1-17 00:45 發表
大家好,我的女女現在醫院,醫生話她的聽覺一隻聽到90分貝,另一隻80分貝,她快要出院,我有什麼可以為她準備?是不是放音樂、講話要比平時大聲?  

我兩個小朋友,一個兩歲,一個剛出世。大的那個被評為輕度弱聽,但講嘢都不錯。但細的沒想過又有事,還說比姐姐嚴重,輕至中度。聽力學家說是遺傳,很無奈,我和老公都很正常,希望他們兩個無事啦﹗

那你們家庭中有沒有人有弱聽.未必是你彧你老公,可能是上代或近親.

早發現就早些安排啦啦隊如戴助聽器或者言語之訓練.她們日後仍可在主流學校上課,不用太擔心

我個仔是中度的,戴了兩隻耳機,是後天的.現在主流小學讀一年級.

努力啦

原文章由 rainbow_ho 於 08-3-19 14:14 發表
我兩個小朋友,一個兩歲,一個剛出世。大的那個被評為輕度弱聽,但講嘢都不錯。但細的沒想過又有事,還說比姐姐嚴重,輕至中度。聽力學家說是遺傳,很無奈,我和老公都很正常,希望他們兩個無事啦﹗ ...

回覆 #72 DaisyWong 的文章

邊度係白普理?? 係咪一般幼稚園??

我囝囝出年讀幼稚園...需唔需要搵特殊學校

回覆 #105 小倩821 的文章

我囝囝都係嚴重0個隻...但點解唔洗帶耳機??

驚唔驚老師唔知佢聽唔到, 以為佢蠢而忽略佢??

是不是香港聾人福利促進會白普理幼兒中心在土瓜灣聖二一堂側,專是為弱聽小朋友讀的.

原文章由 connieremy 於 08-4-3 22:05 發表
邊度係白普理?? 係咪一般幼稚園??

我囝囝出年讀幼稚園...需唔需要搵特殊學校

原文章由 connieremy 於 08-4-3 22:22 發表
我囝囝都係嚴重0個隻...但點解唔洗帶耳機??

驚唔驚老師唔知佢聽唔到, 以為佢蠢而忽略佢??

你睇政府or 私家??  如果嚴重應該要帶耳機.  吾係上堂佢會幾辛苦, 會follow吾到老師既指引.
[url=[img][/url]

回覆 #1 SHRILEY 的文章

因為佢只係左耳嚴重, 右耳係正常0既

那左耳要戴耳機,否則會加重右耳的負擔.對右耳不好的

原文章由 connieremy 於 08-4-12 19:02 發表
因為佢只係左耳嚴重, 右耳係正常0既
‹ 上一主題|下一主題