用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< ...
go

有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< [複製鏈接]

唉! 我真係好唔開心..
身邊朋友的小朋友個個都甘乖,又點會明白我心情?

我女女4歲,
其實由佢出世返左屋企,我地已經覺得佢既精力好充沛!
未夠一個月,一日都係訓6個鐘炸! 捱到我地死!

到2歲同健康院既姑娘講,話轉介去評估,又唔比,話我諗多左!

女女既情況:
1)訓6個鐘就得,夜晚佢最夜訓,但最早起身就係佢!
   好似而家返學甘,8:00a.m到11:00p.m唔訓都得! 如果有訓晏覺,我地仲大獲,好似差完電甘..去到凌晨4/5點先訓!

2)唔專心,無時停..係應該話,要佢停都幾難! 一邊溫習,一邊周身郁~!唔係對眼唔知望左去邊~唔係成日問你呢樣個樣! 唔專心既時候,無論你教佢100次既野,佢都唔會識! 但佢專心既時候,教2/3次就攪店!

3)一定會同你作對的,你叫佢"東"佢一定要"西"..p.s 係每次=.="

4)專攪破壞,玩具/衫...咩都整爛

5)周圍爬...周圍巢野..上至高處,下至地下既櫃桶都湊暈曬

6)不停發脾氣

7)成日爭野

8)勁固執同主觀

好處:
1)比同齡早識任何事情

2)獨立

3)係學校老師話佢係好乖的

但老師有一次用唔同顏色貼紙,我女女個顏色係好強烈對比的(一邊用黑色/一邊用彩色),平時填色都經常用黑色的~!!

你地小朋友有這樣情況嗎??
最終3歲我再同健康院講多次,先可以去評估!
但講完好似無講過甘...=.="
佢既report係同我講既一樣!

我真係好辛苦,好勞氣... 無論軟功/硬功咩方法都用過曬,都係甘!!

我岩岩返到屋企成間房打完仗甘, d昌廉趺曬落黎,成床玩具..成地玩具同紙..成張台亂​曬..成盒顏色筆..玩具掉左落街..部計​數機爛左..成支眼線液玩殘曬.​..我就黎嘔血喇><><><><><"
我唔想再湊佢喇..真係頂唔順!
同朋友講又無用,佢地唔會明白我既心態,淨係識話我呢樣,個樣~!!
唔通我想既咩

2    0    0    0

佢響學校好乖,咁好可能同你既教導方法出左問題,或者你試下唔用罵同罰既形式,佢做錯既唔多提,輕輕帶過或忽略佢,當佢做得好就讚多些,之前我亞仔同你小朋友差不多,不過無你咁跨張,在學校就一時時,我重慘內外圍剿我,學校,興趣班導師.....真想死,健康院就算轉介去做評估,四歲唔會有確診,我仔都係4歲,咪話佢活躍好動,醫生話呢個年齡活躍好動,係正常,如果你試過轉變對待方式都無用,試下揾精神科醫生傾下,不過一般5-6歲比較容確診.我仔仔而家嚮屋企乖左好多,興趣班導師都話佢好乖好專注,學校暫時唔知因為放暑假.

原帖由 pollybell 於 11-7-12 13:31 發表
佢響學校好乖,咁好可能同你既教導方法出左問題,或者你試下唔用罵同罰既形式,佢做錯既唔多提,輕輕帶過或忽略佢,當佢做得好就讚多些,之前我亞仔同你小朋友差不多,不過無你咁跨張,在學校就一時時,我重慘內外圍剿我,學校 ...

好多謝你既回覆呀^^
唔用罵同罰既形式>>>我都試過,而且佢見我唔惡就放肆左! 我都唔想勞氣,我好辛苦!喉嚨又痛,又成個癲婆甘..真係唔想比老公見到....

我成日讚佢架,因為我知佢好鐘意人讚^^

係呀,政府個到都話最小要6歲先可以確診,都有轉介我去醫院睇精神科!
但我真係再等唔到排期甘耐,同都怕政府麻麻地,所以而家搵緊醫生同d課程!

淨係佢唔訓覺,我地已經半死了~~哈哈!!

不過確實我既教導方法都要改善就真,因為對住佢,有時都好難控制自己!

你仔仔都好叻叻呀...^^

可以考慮比佢學游水, 係泳池見一家長話他的HYPER兒子學了游水後, 情況大為改善!
:wave:  :wave:

原帖由 殷!! 於 11-7-12 15:48 發表
可以考慮比佢學游水, 係泳池見一家長話他的HYPER兒子學了游水後, 情況大為改善!

你講起,我之前真係有聽過!
但我個個係女仔,我唔想佢成日曬,比佢學跳舞都好噃!

唔該曬你^^

版主

或者試下比佢學 彈網, 我個女學得好開心

我個仔同你個女的情形有7,8成似,不過我個仔只喺三歲多,所以未見過醫生check過,健康院一樣喺話要大些才可以check,而家等今年返學,再看看佢返學情形.
我會帶我個仔返我教會的PG,佢都會話唔聽四圍走,就算肯坐都會成日想落地.
我平時就會帶佢落公園勁比佢玩,一玩就玩兩三個鍾,等佢放足電,否則在家更辛苦!更唔聽話.
我一樣都覺得好辛苦,成日覺得比埋條命個仔都唔掂!
不過無法啦!如果我哋都唔接受佢,邊個接受佢呢!

你有沒有同D老師傾下,問下佢哋點樣教你個女?

絕對明白你的心情, 但路上你不會孤單, 因有這裏的媽媽陪你一起行, 須知我們的特別孩子更須要特別的媽媽一起成長, 不要氣餒,給你一些心靈鷄湯.....努力呀!

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_cps/sub_946/

http://www.hkedcity.net/index_parent.php

http://happypama.mingpao.com/cfm/interactive8.cfm?File=20110705/expbc/mbc10.txt
:wave:  :wave:

你個仔乖左咁多, 可否分享下你有什麼心得?

原帖由 pollybell 於 11-7-12 21:31 發表
佢響學校好乖,咁好可能同你既教導方法出左問題,或者你試下唔用罵同罰既形式,佢做錯既唔多提,輕輕帶過或忽略佢,當佢做得好就讚多些,之前我亞仔同你小朋友差不多,不過無你咁跨張,在學校就一時時,我重慘內外圍剿我,學校 ...

真係無心得,只係不停試方法,1,2,3,唔得,就4,5,6............我個仔好多花樣,玩到你殘為止,其實佢唔合作既時候,我唔理佢,好似佢搬晒些玩具出黎咁,成地都係,好似俾人入屋爆格咁,我由佢,但玩完要佢拾,以前發火先彩下我,而家同佢講收好佢,當然彩我都儍啦,我會隔一陣再同佢講,乜都唔好做坐住等佢,慢慢佢會叫我同佢一齊拾,而家唔需要.....之前同佢一齊拾雖然只係做好一半,但都不停狂讚佢,其實父母邊個一開始就鬧,但真係叫唔聽....所以問題係鬧可以收即時效果,但後患無窮,佢會心心不忿,玩返我轉頭....再加上佢知道唔合作,你更重視佢,更加強佢唔合作既記憶行為,而讚多無鬧亦可加强佢做合作既行為,可以得倒讚賞之外,還有其他例如,小食,ON LINE GAME之類既獎品.其實講好容易,但開頭真係要好忍得,因為要時間俾佢感受同識應,有時忍唔住就行開,因為一鬧一次就要從頭來過,所以都好慘,DADDY都要一齊做唔係無用.

原帖由 wan_sosin 於 11-7-12 16:45 發表
我個仔同你個女的情形有7,8成似,不過我個仔只喺三歲多,所以未見過醫生check過,健康院一樣喺話要大些才可以check,而家等今年返學,再看看佢返學情形.
我會帶我個仔返我教會的PG,佢都會話唔聽四圍走,就算肯坐都會成日想 ...

係未確診,但都可以作初步評估!
不過政府個d好廢!
我會再去私人!

我有同老師傾呀,佢話學校唔會甘架噃!

過程雖然"痛苦"但最終有成績就值得啦! 難得你先生又同你同一陣線, 恭喜!

原帖由 pollybell 於 11-7-13 11:06 發表
真係無心得,只係不停試方法,1,2,3,唔得,就4,5,6............我個仔好多花樣,玩到你殘為止,其實佢唔合作既時候,我唔理佢,好似佢搬晒些玩具出黎咁,成地都係,好似俾人入屋爆格咁,我由佢,但玩完要佢拾,以前發火先彩下我, ...

原帖由 why-me 於 11-7-13 08:21 發表
過程雖然"痛苦"但最終有成績就值得啦! 難得你先生又同你同一陣線, 恭喜!

無錯,家人都好緊要,
以我為例,我同媽咪一齊住,呢位婆婆真係唔多唔小既因素攪到我個女甘....而家好急搵地方搬!

我為左佢地,想轉行做文職,人工比以前小一大節,但好難搵..鬼叫細個唔讀書咩...而家先學人進修緊,希望唔會遲啦><
返CLARK的話,我可以多好多時間同對仔女一齊..自己管教返!

講真,自己係呀媽都頂唔順,更何況D工人,真係放心唔落!

9) 禁止誠替教學及以任何形式招客的宣傳帖子、範圍包括:教學、會計、報稅、運輸、維修、攝影、設計、裝修、電腦、個人護理 …….. 等。

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-13 12:34 發表

不過政府個d好廢!
我會再去私人!

不到兩個月,我個仔就入K1,我會等多少少時間,到時看老師有什麼意見沒有.如果你找到其他私家做評估,可否到時分享下情形.

醒目開學勳章

樓主
我個仔都係排緊正苦精神科, 又係adhd傾向, 十分唔專注

不過自幼我地都sharp比佢知邊d係唔做得, 咁佢雖然都係摟, 但摟完發洩完就收聲

而家我地比佢every week 係協康做ot training, 因為感統都有少少問題

我一直都比佢學游水, 跟住學打鼓

之前有學跆拳, 不過佢協調差, 我stop左佢了

我見個政府醫生好好, 比左好多意見, 所以我而家比佢學埋彈琴同畫畫, 依d對佢都有幫助, 明明唔去考直資/私小, 都好似要佢學好多野, 但我唔係要去谷佢, 只係做多d依d野希望幫到佢多d, 醫生都話讀書佢都未必會好叻, 發掘一樣佢叻的裁培佢, 等佢自信都好d

btw, 我仔bb時都瞓得好差, 但都比你好少少, 所以我都明白你的, 加油!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

原帖由 wan_sosin 於 11-7-13 16:11 發表

不到兩個月,我個仔就入K1,我會等多少少時間,到時看老師有什麼意見沒有.如果你找到其他私家做評估,可否到時分享下情形.

等返學校先係好d架..因為就算評估,專家都要比d表攞返去比老師填的^^

絕對無問題呀...一定會分享!
我知道呢到有地方比我呻下,有大家係到..我會成日上黎喇~~哈哈哈~~

原帖由 BigPig阿花 於 11-7-14 08:41 發表
樓主
我個仔都係排緊正苦精神科, 又係adhd傾向, 十分唔專注

不過自幼我地都sharp比佢知邊d係唔做得, 咁佢雖然都係摟, 但摟完發洩完就收聲

而家我地比佢every week 係協康做ot training, 因為感統都有少少問題

我 ...

多謝你回覆...^^

睇到出你都好有心機呀! 至少改到仔仔樓完就算!

我用左1年多時間,先幫佢改好d..佢細個個時真係好恐怖! 我10個朋友,有9個係可以驚左佢,個個都話佢好驚! 以前係街連唔識個d人都打...唉!!!

我見女女鐘意跳舞,我會比佢學...
而彈琴我會考慮,但我自己更想學..wa ka ka~~!!

每個月淨係學費,再加埋學呢樣個樣,真係好多錢
我仲要2個..真係搵小個崩都唔得...
有時生完出黎,甘辛苦,真係有諗甘辛苦唔知做咩?
希望而家付出甘多,將來佢地開心..正常健康成長...

版主

幼稚園 老師比較難評定, 上到小學就現型, 因為小學, 成日都要同學坐定定, 唔準出位, 唔準LEE樣唔準果樣....

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-13 12:34 PM 發表

不過政府個d好廢!
我會再去私人!

回復 3# BABY@CHAN 的帖子

Thanks BABY@CHAN! 可以喺到同大家做朋友,都真喺會開心D!
有時同一般朋友講,只會叫你唔好想太多,話無問題嘅,大大下就會好!呢D安慰的說話,真喺幫唔到!
我個仔幾日前才把我老公剛買了幾個月的手機整爛.
佢剛剛一歲已經可以把3呎高的風扇整把拉下來整爛.
兩歲整爛抽濕機.
整爛普通玩具及東西不計其數....
佢兩歲時更把我撞傷至崩了幾隻牙齒.
我唔喺想主觀看我個仔,但發生這些事情,好難覺得我個仔喺無事無幹.
‹ 上一主題|下一主題