用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 齊齊來暢所欲言
樓主: wpwong
go

齊齊來暢所欲言 [複製鏈接]

Re: <<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>齊齊來暢所欲言

樂熙媽媽& KOO KOO

我諗早放都無希望,老闆未有反應

醒目開學勳章

HI TORA,

<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>於健康村(健康中街), 返全日, 收費育嬰院為$4,640/月, 但可申請政府資助(如資格符合), 資助多少要按你家庭入息計算.

冰冰

唔該晒各位, 其實我而家搵緊n1, 諗住囡囡兩歲比佢返. 但你地話近屋企好定近公司好.  

Tora, 我個人諗法就係, 如果你有屋企人住近你又可以幫到你(即係要接放學或有時學校放假, 或bb唔舒服唔返得學), 咁就近屋企好d, 但如冇人可以幫到你, 咁就近公司, 咁你屋企或公司有冇心儀ge幼兒園呀?

KooKoo 寫道:
Tora, 我個人諗法就係, 如果你有屋企人住近你又可以幫到你(即係要接放學或有時學校放假, 或bb唔舒服唔返得學), 咁就近屋企好d, 但如冇人可以幫到你, 咁就近公司, 咁你屋企或公司有冇心儀ge幼兒園呀?

KooKoo,
因為我同我老公都响銅鑼灣返工, 但就住响將軍澳喎. 而家雖然婆婆揍, 不過就响石硤尾, 所以都幾煩. 至於銅鑼灣, 我留意緊聖雅各福群會朝8:00晚5:30就fit晒, 但又怕將來難上小學, 因為小學我想囡囡讀返近婆婆囉.   

Tora, 你同你先生都係同一區返工, 真係好喇, 好羡慕呀 , 其實幾好wor, 囡囡可以同你地一齊出門口返工返學, 放學又可以同你地一齊返屋企, 你囡囡一定會好開心架, 至於小學方面, 不如到佢讀k2時先再諗, 因為而家教育署都仲係度攺黎攺去, 到個年d制度又唔知會攺成點, 同埋咁多年後會唔會有乜變化都唔知, 所以都係唔好煩小學問題住, 但....如你有時間的話, 都可以去搜集d資料先ge, 到時咪再睇下點揀law

KooKoo
有咩好羡慕呀! 不過我都好似你咁諗, 可以一齊出門口返工返學,同返屋企. 但我怕囡囡辛苦要咁早起身, 又要迫mtr喎. 咁如果佢病,學校係咪一定唔比返even 小小發燒係咪都唔返得.
咁我咪要放假囉   

Tora, 如果發燒係唔可以返學, 呢點真係好煩腦, 不過你可以同學校商量下, 如果你囡囡食左退燒葯就退燒, 同埋屋企又冇人揍, 咁樣可唔可以食住葯照返, 如果學校話都係唔可以返, 咁你就要請假/個日帶去俾婆婆揍.

KooKoo
係呢你駛唔駛返工?

Tora, 我要返工架, 係tst, 不過出年年中度會搬去國金2 (等到我頸都長, 可以搬番係香港區返工)

Hi all,

我有問題想向大家請教吓, 我亞b現在5個月大,想遲d2歲入
北角救世軍幼兒園, 但聽聞如果唔入北角救世軍育嬰院就很微機會入幼兒園, 如果入育嬰院幾多個月大入同點報名?

醒目開學勳章

HI MAISY,

基本上滿bb1個大便可入嬰園, 聽講有好多媽媽一知自己懷孕便報名, 到bb出世後便可再通知園長, 佢會照入紙先後次序去安排. 報名可於網上download form 或 自己往嬰園取表, 填妥交10元報名費便可, 你而家應該要報名了, 我bb(臻臻)剛於12月1日開始入嬰園.

冰冰   

醒目開學勳章

HI TORA,

你住將軍澳邊度呢? 我住新都城2期, 每日都搭由坑口開出的18號小巴往北角總站落車過馬路便到嬰園(我屋企樓下有分站). 其實如想俾婆婆揍你可選擇<<白田救世軍育嬰院暨幼兒園>>或<<荔枝角世軍幼兒園>>, 石硤尾不是很近白田或荔枝角嗎? 我認為小學讀邊區不是而家你要考慮的問題(因現行制度是你有那區住紙證明便可選那區小學), 而是BB番學後隨時有事的安排, 如你或你老公可隨時往接佢, 當然不防考慮近你地的(將軍澳或北角都可), 否則應選擇婆婆那裡. 另外聽於從事教育界(幼兒)的朋友說救世軍在幼兒服務(包括幼兒園或育嬰園)是最出名的, 你可選擇方便你的救世軍幼兒園.

最後在此提下你, 如你想BB入救世軍幼兒園, 你要入紙排隊了, 因好多人BB一出世便入紙排隊. 其實你可入紙多幾間(包括近屋企, 近公司 及 近婆婆 的), 至於入邊間可慢慢考慮, 你BB不是仲有1年多才足兩歲可入幼兒園嗎? 入定紙排隊先, 因到時你想果間未必有位.

冰冰  

kookoo
咁你咪揍完bb先返工, 趕唔趕呀?

冰冰
你好, 我係慧安園呀!! 都幾近喎, 不過因為囡囡關係, 所以我同囡囡暫住婆婆度, 最遲出年二月就一定要返屋企, 到時我地兩公婆就要一早揍囡囡去石硤尾跟住先返公, 直到囡囡返n1.
我個女2月出世, 咁係咪要等到06年9月先返學呀, 定係可以足咗兩歲就返得呀!!
係呢你係北角返工? 你bb幾大呀?

Hi ALL

Hei Hei has back to school today.  He is ok wihout any coughing.  I have seen the menu of today Christmas Lunch, it is delicious.  I have to join too.   

Hi Tora

Welcome you to chat with us.  Don't be so worry about primary school.  It is quite early to think about this, you know, Hk edcation system is always changing.  WHat you concern is choose a good school for your child.  And, of course, you are not too hard to bring and pick him from school.  I live in Chai Wan, and everyday bring Hei Hei to school and then go to work in Kowloon side.  At the very beginning, it is quite hard - always in a hurry.  But now it is better.  Hei Hei knows the time schedule.  I also think of finding a school bus from my home to school, but cannot find yet  If anyone knows school bus driver and can help me, pls let me know.

Grace Lee

我想問吓各位媽咪通常幾點起身, 幾點出到門口? 放學之後係唔係帶住BB去買餸??

冰冰,

妳bb之前幾大就報名?妳bb一歲就入園, 妳捨唔捨得?

maisy

醒目開學勳章

HI TORA,

我不是在北角返工, 因將軍澳無育嬰院可取, 而救世軍在幼兒教育方面很出名, 而於11月我地一家三口去過北角救世軍open day 之後就非常鍾意它, 所以我選擇帶臻臻返<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>. 由於我返工基本上是下晝 & 夜晚關係, 所以每日我大約10:30帶臻臻返去, 等佢同小朋友玩下之後食飯, 而我揍佢返去之後便返順利(觀塘)返工, 時間方面非常match, 臻臻係04年1月1日出世的, 大蕾蕾1個月多幾日吧!!! 我相信蕾蕾真係要等到06年9月才可返學, 因大部分好的幼兒園好難在下學年仲有位收生, 不過你蕾蕾入了報名表未???

冰冰  

醒目開學勳章

Hi ALL,

祝各位聖誕&新年快樂  !!!!

冰冰 & 臻臻    :

wpwong,
其實我想囡囡讀近d我公司附近, 我而家留意梗聖雅各福群會, 不過佢地話要滿一歲先報得名, 咁你估我需唔需要排隊先?
‹ 上一主題|下一主題