用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
樓主: minirat
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

BearBearMummy 發表於 12-9-19 10:19
請問轉左校後, 覺得sc好些嗎?例如課程, 中英程度, 老師, 活動, 行政等?因為我想假設英藝收了pn, 我下年應 ...

我都想知

回復 minirat 的帖子

ZENITH教的深一些, 课室大且新, 语言环境好一些, 就是贵了些.
两间都是很开心FREE的, SC重要是它名气大. 不知道对将来考小一有无帮助.

newman09 發表於 12-9-19 11:14
回復 minirat 的帖子

ZENITH教的深一些, 课室大且新, 语言环境好一些, 就是贵了些.

完全明白!
SC的語言環境如何?
Feedbacks都話注重英文,但事實上系學校會不會其實系聽到廣東話多(例如同學之間)?

SC有广东话普通话和英文老师三个, 从头跟到尾, 我觉得三个语言的时间分配差不多. 因为我们家是讲普通话, 工人是讲广东话, 所以我儿子中文都讲的不错, 就是英文差些.

newman09 發表於 12-9-19 11:30
SC有广东话普通话和英文老师三个, 从头跟到尾, 我觉得三个语言的时间分配差不多. 因为我们家是讲普通话, 工 ...

完全了解!  所以對你而言,Zenith會好d,因為系100%英文環境

Zenith 吾係100% 英文的,如果讀國際班,英文和普通話老師會全程 stay 係課室,英文約佔2/3, 中文約佔1/3。

Zenith 的學費係相對貴一點,但交促功課(空間大,嬸嬸多,上課時間3.5hr,不會因活動而放早,校巴和司機係學校自己架,茶點係學校新整。)

我囝讀完 N1 就轉左,不過很快又翻返 Zenith 讀K1, 當初走的原因係九龍塘係新校,考小一冇往績,要博一博。

不過順帶一提 Zenith 有自己校巴和私機係一個好好的安排,比起當初囝囝去讀的K1, 校巴無須去幾間吾同的學校接放學生,沒有校巴返學遲大到,放學又要提早很多完的問題。

Overall 上課時間沒有小一分,對着老帥時間好促,要 pickup 語言吾難。

但學校真係要 keep 住學費吾好太貴,同埋同小學要攪下 connection。

Ononma 發表於 12-9-19 12:51
Zenith 吾係100% 英文的,如果讀國際班,英文和普通話老師會全程 stay 係課室,英文約佔2/3, 中文約佔1/3。 ...

Hi Ononma, nice to see u here!  Yes, correction to 100% English.  In fact, 1/3 of Putonghua is a bonus to me.  I hope my boy can learn in a good English environment, but not forgetting Chinese.  And I would prefer Putonghua over Cantonese, coz it's almost impossible not to pick up Cantonese at home or even in daily life in HK.

Do you mind sharing which K1 did your boy attend and give up eventually?

Anyway any idea how useful is the P1 replacement reference of the school during interview?

之前讀邊間吾想甘公開講啦,始終間學校有die heart fans. 只想講之前間 K1 都係九龍塘,出名英文好,考小一又吾錯。

但比較起來,Zenith 的程度,語言環境, 一點也不比之前間K1 學校差,什至乎比起大女以前讀個間勁出名英文好的幼稚園都吾差,我留意到 Zenith 的數學課程都好谷 (我自己很喜歡數學的!)

論課程,語言環境Zenith 係幾好,考小一時大家都係咁考,但如學校未有考小一的績,一但考吾到心儀小學而要扣門時,幾會就比係出左名的幼稚園小。

我而家要好亞Q, 因為大女以前讀個間幼稚園係九龍塘係當時又係新開,亞水都入到,到現在出左名,連細佬都考吾到,希望 Zenith 都可以變得有名氣點,扣門幾會都高啲。

Chirley  可唔可以PM講埋我知邊間英文好既K都唔夠英藝? THX  發表於 13-3-12 18:01
ha.haa  謝謝分享  發表於 12-10-20 22:28
sysy474  唔知介唔介意PM我呢? 因我都比較緊九龍塘好d 英文個幾間 ! Thanks ! e.g. SC, York & Zenith  發表於 12-9-24 18:52
BearBearMummy  謝謝分享  發表於 12-9-19 18:57

Ononma 發表於 12-9-19 13:31
之前讀邊間吾想甘公開講啦,始終間學校有die heart fans. 只想講之前間 K1 都係九龍塘,出名英文好,考小一 ...

原來系甘!
我會認真考慮Zenith!
Thanks for your detailed comments!!

回覆:minirat 的帖子

i also applied, thx for the advice

hehawendy 發表於 12-9-19 15:20
i also applied, thx for the advice

一齊加油!
希望今年PN都唔會太難入
我好驚我仔仔無學校收

I applied a lot, I will choose after my son got accepted; Actually,I applied a lot but not really like those schools.

hehawendy 發表於 12-9-19 16:25
I applied a lot, I will choose after my son got accepted; Actually,I applied a lot but not really li ...

Haha! Exactly same case here!
The educational system in HK is too tense and make parents very paranoid, especially the number of kids from the year of rabbit should be a lot more than the previous year, so i guess competition will be more stiff.  Just have to keep fingers crossed.  Btw which month is your son?  My son is end of June, not the smallest B, but also not big, so I guess chance is 50/50.

回復 Babyhung 的帖子

totally agree

我個囡(25個月大)都讀緊 Zenith PN, 佢差不多每日都要做家課, 主要係用crayon填色同連線, 等我仲以為2歲班唔洗執筆.

PN班的課程程度都幾深.

WSheryl 發表於 12-9-20 16:36
我個囡(25個月大)都讀緊 Zenith PN, 佢差不多每日都要做家課, 主要係用crayon填色同連線, 等我仲以為2歲班 ...

雖然我不太介意學校課程淺
不過我十分驚訝,因為大部份家長都話Zenith課程深,深一年

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

Pn 學費大約多少?

引用:Pn+學費大約多少? +

原帖由 littlegirl_snow 於 12-09-20 發表
Pn 學費大約多少?
好似HK$6000

回復 littlegirl_snow 的帖子

HALF DAY: $5500
‹ 上一主題|下一主題