用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 到底 St Catherine International 有什麼好 ?
樓主: yinyinmama2008
go

到底 St Catherine International 有什麼好 ? [複製鏈接]

我雖然係waiting
不過收都唔讀
我有個朋友個仔而家讀緊k3
考唔到band1學校
叩門連band2都唔收
原來無咩優勢
不過可能係個別事件
所以都唔太執著名校

你可以有你見地, 我亦有我意見~~

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 14:18 發表

我又覺得唔係關父母小學事喎... 因sc收了我小朋友am, 但我同老公都唔係出生名校... 我們又唔係住41, 但嗰日我小朋友的表現真的很好, 一in完我都話佢好叻, 就算唔收, 我都比100分! 這是我的經驗... ...

SAME HERE! 我同老公都唔係出於名校,我個仔果日有一條問題唔係好識,其他全部識,我俾佢90分,加埋落雨好乖地等,加多10分,佢都有100分, 呵呵! IN完我都係同老公講唔收阿仔都有100分!

對於標青小朋友無關係, 但SC一定對於讀名校既父母有D野....又唔問我大學讀邊間...修咩科..
原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 14:18 發表

我又覺得唔係關父母小學事喎... 因sc收了我小朋友am, 但我同老公都唔係出生名校... 我們又唔係住41, 但嗰日我小朋友的表現真的很好, 一in完我都話佢好叻, 就算唔收, 我都比100分! 這是我的經驗... ...

"但就係因為咁比人評為"垃圾學校" 是否有點過份 ?"

Agree!

我In第一日,單拖帶個仔去,去到門口好多人,又要擔"姐"又要拖仔...好彩有個外藉老師黎一路"姐"我去排隊,當我向佢say thnk you時,佢仲好有manner話係佢應該的!
我哋都等左1個鐘先in,亞仔in得好好,結果都有offer.
我agree interview arrangement可以好D,但未至於話要叫做"垃圾學校"?
St Cat叫個天落雨?
討論區係有言論自由,但都要注意用詞!

回覆 14# hydaddy 的文章

問題係見完先知係 rubbish ma....

回覆 65# Mcdondon123 的文章

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們....

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 15:55 發表

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們.... ...

係3日,今年加左日響Nov8,我識既Nov8 in果d朋友or朋友既朋友都冇offer,唔知有冇BK mami in Nov8收呢?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

i would suggest to try again next year. it's a good experience for you and your kid and you defintely would have advantage next year. Besides, there are too many kid this year and for those entering K1 in 2011 are going to face a tough competition again in 3 years. may be it's not a bad idea to skip the crowd.

St Cat好似In左4日喎...
"落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們...."?唔係好明??
如果上天都可憐這班小朋友及家長們就應該天天放晴啦!
我雖然都覺得interview完好辛苦,但我又覺得係對小朋友及家長一些考驗,等耐小小都要大叫大嚷...EQ可在?
比起小朋友將來要面對各種風浪起跌,算是什麼?

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 15:55 發表

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們.... ...

其實, 如果你真係覺得咁差, 當日你已可以走左唔in. 亦相信你如有offer 都不會這麼說.
每間學校都有某方面做得好, 有某方面做得不好. 最重要係學校適合自己小朋友, 和你介不介意學校做得不好的地方.
st. cat. 有咁多人喜歡, 一定有過人之地方. 無謂在這裡爭論. 我沒有去in st. cat. 但我如有offer 都不會因這樣的"垃圾論"而放棄. 現在的父母很精明, 一定懂去看清事實.

Same here. My son was interviewed on 8 Nov. Although his performance was satisfactory , no offer !

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:04 發表

係3日,今年加左日響Nov8,我識既Nov8 in果d朋友or朋友既朋友都冇offer,唔知有冇BK mami in Nov8收呢?

哈,睇到呢個post.....都覺得幾攪笑。
仲有d 係啱啱註冊,唉。
其實讀那一間kg 都冇擔保你一定入到你想入既小學。
倒不如行量下,那一間kg 適合自己的小朋友。

唔好講SC既安排... 我都係落雨嗰日in... 嗰門外排緊對嘅我都好嬲!!! 因為SC貴為有名又歷史咁耐嘅學校... 無理由要D小朋友响街邊淋雨又吹風!!! D家長好彩就爸媽一齊嚟.. 可以爸抱細佬媽擔遮... 得一個家長嗰D真係真心慘o架!! 雙手抱仔再用條頸夾住把遮!! 我只係覺得SC一D都唔體裇D家長!! 一D同理心都無!!! 佢哋只在乎marketing嘅效果... 等D人見到好多人排呀! 一定好好o架嘞!! 捉D人嘅羊群心理... 唉.. 我都係... 我都你聽D人話好我先報... 再講... 佢'cap'水勁深!! 我見咁多間學校... cheap cheap 嘅都叫有D玩嘅嘢or towel回禮吖... SC勁到用自己school logo sticker做禮囉... 我見到都O咗嘴....

醒目開學勳章

落一埸雨家長看清楚學校,學校看清楚家長。

原帖由 steve666 於 10-12-3 16:52 發表
哈,睇到呢個post.....都覺得幾攪笑。
仲有d 係啱啱註冊,唉。
其實讀那一間kg 都冇擔保你一定入到你想入既小學。
倒不如行量下,那一間kg 適合自己的小朋友。 ...

steve666

Just leave them alone. Don't you think those parents with an offer are silly enough to give up the offers just because of those malicious accusations?

"The grapes are sour!" says the fox.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

你都幾心水清呀
原帖由 chu__chu 於 10-12-3 17:02 發表

steve666

Just leave them alone. Don't you think those parents with an offer are silly enough to give up the offers just because of those malicious accusations?

"The grapes are sour!" says the fox. ...

輸波賴地硬.....?輸打贏要......?

好少見讀緊 sc 的家長講間學校有咩唔好,反而見好多入唔到的家長講呢樣唔好,o個樣唔好...........

本人並非 sc 家長,只是路過搭訕...
‹ 上一主題|下一主題