用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 英語用EPH模式教學好唔好? 急!!
go

英語用EPH模式教學好唔好? 急!! [複製鏈接]

迦密用EPH去授英文課, 有何優點或缺點? 請媽咪們SHARE一下.
因小女剛入此校, 但現在才知道佢地有別香港一般小學之英語教授..所以有點疑慮..

MANY THANKS!!
   0    0    0    0

貢獻勳章

回覆:英語用EPH模式教學好唔好? 急!!

EPH means??

貢獻勳章

回覆:英語用EPH模式教學好唔好? 急!!

係咪故事書?我個女本本都識讀,老師會從故事教words,grammar ,句式,類別詞,如有故事講動物/顏色

其實,句子同tense係大同小異,但用不同故事表達就有趣多,小朋友不知不覺重覆學了,最後用回故事作文

英文另有Read aloud ,writing,
Net teacher教phonics

我心足既,因我係在職家長,我知咁多記起再回

回復 babycherry22 的帖子

Hi babycherry22,

因我見學校嘅書單冇英文習作等等做support,所以有些奇怪, 依家聽你講解, 明白好多,
還有, 迦密會唔會另外出好多工作紙比小朋友做練習(base on story book) 作後盾(ie grammer/comprehension/listening)  

直接用story book 去教授英語, 我同意小朋友較容易吸收, 而且對英文作文亦有很大幫助!

many thanks!!

每本故事書都有工作紙做, 另重有TENSE的工作紙, 放心, 要學的一定可以學到.

回復 甜姐兒 的帖子

謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題