用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 今日P1 lunch
go

今日P1 lunch [複製鏈接]

><     我個女話....  俾同學食晒佢D 壽司,無請人食, 但同學見到就來拿???

Very crazy , 很難想像

幫手的家長問我 為何淨比餅(小息的餅)無Lunch 食,真怪.............><

為何無人睇.............   (原本盒有很多壽司和蟹肉條)女話只食了2個壽司和蟹肉條

><.......
   1    0    0    0

請問你係邊班,今日我睇返餐單, 應該無SUSHI食, 而且應該有食飯姨姨幫手, 照理應該唔會發生這樣的事情.

是自己的lunch box.....是幫手的姨姨問我地為何only食餅,才知,小朋友no cry,話當時無teacher, 話一打開個個自己拿來食,有男有女,話好好食,-_-,眼白白比人食.......-_-!!!!   話不停,喂了兩聲經食了,我問為何唔駡,我個女話老師語不可駡人............0o0!!!!!  我O 嘴了。

經歷了我個女不拿自己lunchbox 買學校反。。。。。

我小朋友是   1望,你呢?^_^

回覆:今日P1 lunch

咁好恐怖!
我囡囡1愛又無聽佢話有咁既情況!

回復 crazyoutput 的帖子

我唔係1年級, 但我相信唔會再發生呢d事情, 你可以放心再俾你個女帶飯.

***因為是第一天食飯, 有很多熱心的家長(一年級)來了做義工, 但她們未熟習運作, 巳向負青老師反映, 我相信唔會再發生, 而且初頭一個月應該是舊的義工才對, 但新一年級的家長很有心, 自動來當義工, 所以有些混亂, 不過巳反映, 請放心.

引用:是自己的lunch+box.....是幫手的姨姨問我地

原帖由 crazyoutput 於 12-09-14 發表
是自己的lunch box.....是幫手的姨姨問我地為何only食餅,才知,小朋友no cry,話當時無teacher, 話一打開個 ...
我個仔都係1望,終於有個同學媽媽上來啦!!好高興認識你!
我個仔食物敏感,(例如;蛋,奶,海鮮,黃豆,小麥,橙,檸檬等等)所以自己帶飯!甘你囡囡要好好保護自己既食物啦!似終小朋友都係細,有咩吾對路就出聲啦!

貢獻勳章

回覆:crazyoutput 的帖子

同老師反映番。。。
928當天會見到全班家家,識下佢地,同佢地緊密聯繫

我個女個時,有同一間幼稚園同學既媽媽日日做義工,咁就幫我看住個女食幾多

我放假去做義工時,老師話食飯不可傾計同食一半以上,個課室超靜。。。

老師好好的,打了電話俾我(唔知老師點知, 老師有睇論壇

老師話問了同學,教同學不要“傾計、出位、攞同學食物”

同學話下次不會,和我個女講 (做好朋友啦)

回復 cylchris717 的帖子

我個女好鍾意依間學校....特別是普通話語文 (希望我個女加油..... 因媽咪唔適普通話)。

我見到你個仔仔。。好易敏感。。但 2 歲時D 相無事的?要小心

引用:回復+cylchris717+的帖子 +我個女好鍾意依

原帖由 crazyoutput 於 12-09-19 發表
回復 cylchris717 的帖子

我個女好鍾意依間學校....特別是普通話語文  (希望我個女加油..... 因 ...
我同老公既普通話完全吾店當,都係上網查字典讀和聽,同靠吖仔上堂聽返來!唉!同埋佢都怕讀出來,怕佢吾敢講,考oral 時c 硬吖!佢最喜歡上數學科!
係呢,你返工定全職揍囡囡呢?
我係全職媽媽,依家坐月中,剛生左bb! 所以勁忙!希望我都快些適應!

so happy,  我勁鍾意談BB 經,恭喜

依個是我大女,我還有細仔,攪到我

怪知得每天到見Daddy 帶!!! Daddy 好好啊!!!!

我是番工的

引用:+so+happy,++我勁鍾意談BB+經,恭喜+依個是

原帖由 crazyoutput 於 12-09-19 發表
so happy,  我勁鍾意談BB 經,恭喜

依個是我大女,我還有細仔,攪 ...
你甘勁既,甘快認到我仔仔係邊個
甘平時你囡囡邊個照顧?細仔幾大吖?全職媽媽仲忙,放工又要跟功課!有些仲要做家務!
其實我都幾擔心我仔仔,因我剛生左bb , 好小理佢,(平時我照顧開)早兩日吖仔話我成日理bb, 吾關心佢,開始呷醋!(但佢好錫妹妹)而佢係學校又成日做錯野,吾想清楚先做,可能仲未習慣學校生活!希望佢快些適應啦!你囡囡習慣學校生活未?

我個女係小班長(希望唔好做到bad list)我好驚佢攪唔好D小關係,(班長好易成為眼中釘,因我個女雖然大隻但仲係細女,所以動作我覺得幔D,唔夠反應快。)

我媽咪(婆婆照顧)我媽咪在開學有和你小朋友談話及你的(婆婆或嫲嫲?)

保持聯絡

引用:我個女係小班長(希望唔好做到bad+list)我

原帖由 crazyoutput 於 12-09-20 發表
我個女係小班長(希望唔好做到bad list)我好驚佢攪唔好D小關係,(班長好易成為眼中釘,因我個女雖然大隻 ...
小班長幾好我個仔做"電路大使",原來係出入課室開燈工作!我個仔好鐘意做!

依家接佢放學係佢麻麻!不過坐月後,除非吾得閒,多數自己接返!

係呢,你細仔幾大吖佢地兩個性格係未相反假?

細仔  K2 , 『我當初教家姐,和佢講我們個個是最鍾意你的,愛俾了妳,你要幫手愛細仔,雖然常互 , 但細佬最愛家姐,學家姐,家姐Good,細佬就學。』

這時間反要多給予(妳個仔)微笑,教(妳個仔)媽媽抱著妹妹,但眼中仍望實妳,多給予(妳個仔)微笑,待(妳個仔)常對妳回微笑,多點安全感,待(妳個仔)意識到要Quiet!, 和妳一起照顧妹妹,多自己自願幫手,多鼓勵,(妳個仔)如發,呷醋,講其他。。。到 用愛融化佢,妹妹sleep 媽媽就可和我玩+讀書,SO 妹妹多sleep。

引用:細仔++K2+,+『我當初教家姐,和佢講我們個

原帖由 crazyoutput 於 12-09-21 發表
細仔  K2 , 『我當初教家姐,和佢講我們個個是最鍾意你的,愛俾了妳,你要幫手愛細仔,雖然常互: ...
多謝你,等我學下你既方法先
家姐同細佬相差2年,時間剛剛好可以經常一齊玩本來我想生一個算了,但見吖仔經常自己玩好悶甘,同埋佢講野一舊舊!所以就計劃生多個,希望佢地相差6年,都相親相愛啦
係wor,有冇同囡囡報興趣班吖?我報左lego班,吖仔好期待同好鈡意,同埋幼聯英文班!

lego班  我之前在青協有很多lego班參加了,對女孩子來說是實在不大興趣,男仔才有興趣,青協是Lego 全港中小學之LEGO 比賽主辦機構,對LEGO 班有很多班,可參與加強班,會很勁的。

我個女join 了學校之芭蕾舞, 但樂器和游泳可能下學join???  太多了,都不知join 不join, 因游泳,piano, 一路在外面學緊,星期六join 了學校之教會。
星期六日早上學其他...............好似好busy

音樂piano不計,都想是不是要在外面進授" 口風琴"

我問我個女:你學不學,佢話樣樣都想學學校之" 口風琴"/“游泳”話考慮下,看看下學期先

其實不知學校教成點...........想起到亂,自己之前一路join了多item , 學校too much..........我不想stop (學了Half) 但不知學校教成點

引用:lego班++我之前在青協有很多lego班參加了,

原帖由 crazyoutput 於 12-09-24 發表
lego班  我之前在青協有很多lego班參加了,對女孩子來說是實在不大興趣,男仔才有興趣,青協是Lego 全港中 ...
係吖,原來青協有lego班吖,吖仔上年見學校有,佢已經話要報啦,佢平時有時間就玩!所以比佢試下學吾學到嘢先!至於幼聯英文,k3時已經係度學緊啦,見佢再平左420元9堂,所以比佢繼讀再學!每堂教一本故事書,學下生字,做下工作紙甘!最好就係由外籍老師教,出面起碼百幾蚊堂吖,所以好底!至於學吾學到,回家一定要重溫生字!

吖仔係出面都係學緊琴,問過佢學吾學其他樂器,佢話無興趣wor,淨係鐘意學琴,所以由佢 lu, 等下年,再問佢想吾想學其他樂器!同埋佢係幼稚園時,參加左小綿羊,依家升左級,変左基督少年軍,我見學校都有假,不過有都暫時吾轉啦!佢返得好開心!

除左學琴,佢全部都係星期六返,真係超busy ar! 聽人講學校既芭蕾舞麻麻地,你留意下學吾學到野啦!

游泳好吖,對身體好好,最衰吖仔對泳池水吾受得,濕疹發得好勁吖如果吾係,我都想比佢學吖!

吖仔本身仲想學珠心算(幼稚園學左2年),跆拳道,唉,邊有甘多時間吖!
佢地甘細過,學甘鬼多野,真係好辛苦,所以我比佢自己選鈡意既活動,希望佢愉快中學習!我都怕同佢報得多活動,睇下佢返學返成點先!依家佢一放學回家,仲忙吖,要我坐係度,先肯做功課,如果吾係,又走左去玩啦每日既時間都吾係好夠用甘,想同佢捉下棋玩下都無吖,返小學真係同幼稚園差很遠!

貢獻勳章

回覆:cylchris717 的帖子

我大女同佢細女差6年,應可拉衫尾入迦密愛禮信!但大女對細既又愛又恨,又錫又鬧又有時呷個妹:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題