用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 揍仔揍到出事
go

揍仔揍到出事 [複製鏈接]

揍仔揍到出事

請問有咩機構可以help下d媽咪舒緩精神壓力

Re: 揍仔揍到出事

你可以嘗試加入協康會的家長資源中心, 看看有沒有甚麼活動可以讓家長們舒緩一下壓力, 或找社工傾下...

協康會 website

如有任可問題, 我想這裡有很多網友也願意互相支持, 不要灰心呀!!  

如果是特別關於言語治療的問題, 你可以直接 email 給我

You can come to B-K to share your sorrow with us as all of us are facing similar problems.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

梓麒

我仔仔o係基督教服務處返早期訓練班,我知佢地中心有社工,而且佢地會明白我地嘅壓低,你可以試試同佢地傾下.http://hkcs.org/fcb/fcb.htm

好緊要係調節自己嘅心態.有時見到仔仔做得唔好都好唔"份"氣,覺得咁簡單都做唔到,但有時回心一稔自己都有做得唔好或者唔鍾意做嘅o野.我地嘅小朋友只不過係"側"左啲,如果我地想其他人明白佢地,咁應該由我地開始.情緒每個人都有,如果o個日仔仔太早嘈醒我,咁o個日佢都俾我鬧硬.

加油啦!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

梓麒

早期家長互助坊:www.parentsassn.org.hk
學前弱能兒童家長會
以上是家長交流心得,希望可以幫到你。
他們都有託護服務,但要六歲以上。

我個小朋友唔止自閉, 仲要做第三次手術, 我好累

梓麒,
比心機唔好放棄,相信個天自有安排,你對孩子的愛對他來說是最重要的。

梓麒
雖然我唔知你囝囝要做什麼手術,我都知你身心都好累,咁咪放鬆一下自己,找老公或知心好友及媽媽傾下計訴下心聲或伸下,先要減低一下自己的情緒,打後會無咁心力交瘁的。
只要有行心,唔識咪問下人(治療師、醫生...)或聽下有關的講座,唔好灰心呀。

支持你,為大的媽媽!!

加油呀,努力呀。

聽下classical music,
or 買部piano,自已彈下,仲可以教小朋友。

Dear 梓麒,
Don't lose your faith.  You are the most important person in the life of your son.  Be strong.  My son had lived in hospital for 4 times up till now.  Life is always very hard to me.  Everyone here has similar difficulties.  You are always welcome to share your sorrow with us here.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。
‹ 上一主題|下一主題