用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人家有關資優兒??
go

有冇人家有關資優兒?? [複製鏈接]

有冇人家有關資優兒??

想同個女check 吓, cos the teacher in school suggest to do, but very expensive....

Re: 有冇人家有關資優兒??

private $3000!
if your girl is a primary student, you can ask the
學童保健 to check her behaviuor but remember please don't say to check her IQ!
smalle 寫道:
想同個女check 吓, cos the teacher in school suggest to do, but very expensive....

Thank u ah
But my daughter is only 3years n 10 months old, do u think she is too early ?
I have ask the chinese University....they suggest me to consult a physician first, but the consultaation fee is $1000 per hour.....

smalle 寫道:
Thank u ah
But my daughter is only 3years n 10 months old, do u think she is too early ?
I have ask the chinese University....they suggest me to consult a physician first, but the consultaation fee is $1000 per hour.....

或者,你可以考慮見下社工先,對於資優小朋友既行為表現,他們很有經驗,如果,他們接觸過小朋友可初步了解需否再見心理醫生。你可以聯絡灣仔小童群益會成長中心社工尋救幫助

聯絡灣仔小童群益會成長中心社工
TEL:2520-2093
尋救幫助

Thank u very much...

其實你可以試下bring個女去健康院,然後叫佢地轉介你去評估中心,但係可能要排幾個月。仲有就係你要諗下點樣同健康院d姑娘講,e.g.老師覺得阿女同人地唔同,而你又覺得係,跟住比d example佢地,咁就好大機會幫你轉介ga la.

我都想問有關這方面的問題好耐了,我小兒今年十二歲了於十歲時因他的成績十分差所以我帶他去測試讀寫障礙,結果証實為資優兒童,但為可用盡辦法也未能令他學業上有所改變每一次默書(中文&英文)也 0 份.對讀書完全提不起興趣,資優又有可用哩!

我都有咁諗過, 我看過一篇文章--資優也平庸, 但如果真係可以令佢發揮得更好,而我冇咁做,好似會對佢唔住,而且d 親戚都有比壓力我, 我本來只係覺得最緊要小朋友康快樂地成長

幼稚園的主任現在幫佢進行觀察, 或者會出轉介信比我帶去健康完, 15/3 我個女會去做綜合測驗....到時要睇健康院轉唔轉介, 但我覺得佢地一般只會為情緒或行為有問題的小朋友做評估, 唔通我要特地話我個女有問題 但咁既大話我真係唔多識講, 你地教教我啊!

check this link to see if they can help.
http://web.hku.hk/~bhealth/News/susanna.htm
http://www.ttpskg.edu.hk/talent.htm
http://140.127.47.6/DLGifted/relative%20web.htm

資優兒童未必讀書叨, 有無其他興趣如彈琴, 畫畫?
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

waisiuchuen 寫道:
我都想問有關這方面的問題好耐了,我小兒今年十二歲了於十歲時因他的成績十分差所以我帶他去測試讀寫障礙,結果証實為資優兒童,但為可用盡辦法也未能令他學業上有所改變每一次默書(中文&英文)也 0 份.對讀書完全提不起興趣,資優又有可用哩!

點解細個時無察覺到

waisiuchuen, i think the websites provided byringomum can help u too.

好感謝您們的回應,我時常自責為可不及早發現盡力去幫他.最初只應為他是懶惰,其實都沒有機構可幫到他同學校社工聯絡也沒有回覆.我是在五年級聯絡的現在都六年級了,我看的心理醫生說等他自己開惱..........

waisiuchuen 寫道:
好感謝您們的回應,我時常自責為可不及早發現盡力去幫他.最初只應為他是懶惰,其實都沒有機構可幫到他同學校社工聯絡也沒有回覆.我是在五年級聯絡的現在都六年級了,我看的心理醫生說等他自己開惱..........

我都想搵心理醫生看看我的女兒,可否比D資料我呀     

邁步兒童發展中心
TEL : 28992993

中文大學, 可預約臨床心理學家.

其實資優兒有什麼行為/情緒比較特別?

http://www.ttpskg.edu.hk/talent.htm

Check it out :

http://www.austega.com/gifted/characteristics.htm

http://www.gtworld.org/
‹ 上一主題|下一主題