用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~

唔該哂彥彥媽咪:
多謝你指教     
彥彥媽咪 寫道:

嘻嘻...過門都係客, 入得嚟問我就多數會答...   

To : evawong1010

1) 培正幼稚園的k1系吾系要收足三歲的小朋友
Answer : YES

2) 如讀培正幼稚園..報返培正小學系吾系一定收(因小學系私校)
YES...all guarantee 直升小學..除非你 give up...but if u accepted to 升佢地小學就冇得參加政府統一派位..please note...

:lol: 知足常樂 :lol:

Re: 培正媽咪~~~~入

彥彥媽咪,
一直有留意你在這裡為我地呢班想入培幼K1的家長解答問題,實在幫了唔少忙!現我亦有問題唔知你可唔可以為我解答!
我囝囝考培幼,只入WAITING LIST,唔知後備入讀的機會大否?照你所知而家讀緊

Candice1128,

我係3:30-4:00pm. 到時電話聯絡.睇

qk

我本來想明天打電話比你話比你知,點知你自己都上左黎。決定左再打比你。
小蕎媽媽

w27

唔知你幾多點?會唔會join 我地一齊吹下水,飲下野。
小蕎媽媽

小蕎媽媽,

謝謝!!!!!!

有個飲下午茶地方你們可以參考, 在培正小學對面,油站上面, 有間女青年會 (窩打老道山), 比較清靜,不過星期六未試過飲.

你們參考啦!!!!!

Dear all....

29/1 家長會我個 session 係 11:30 ar....but normally 實遲...因為我仔仔係最後一個 (Y 字姓嘛....成班最 last 個個...所我估輪得到我最快都要 11:45am or 12:00noon lor....

咁我想問吓你地會唔會肯早少少 meet to chat ga~~    , 因為 if yes...then I can join ar... e.g. we meet at 12:30am something (have lunch ar...?) then we can all meet ar...   

不過唔得都冇問題嘅...我依家住得好近...所以我都可以晏d再出嚟...又或大家有冇興趣去我家集合 chit chat? 我都無任歡迎架....   

頌謙媽媽:

唔好客氣...我一向都係幫得就幫....頭先先同另一準 PC K1 媽咪 over the phone chat 咗成粒鐘 to share a lot about PC....hope what I told her can help her la...   

至於你個問題....嗱....坦白d講...我會建議你先當冇會好d... 因為正如你講...好多人都唔會咁易 give up PC 嘅 offer, 但當然唔會全部收嘅都 register la....e.g. 有人唔鍾意 PM class, 有人始終都係鍾意英文學校多d, etc...之不過人數都唔會多...而你又未必係 waiting list 嘅頭幾個...所以希望不大... :-|  :-|  :-|

不過唔駛灰心架...若你真係好喜歡 PC, 咁就要留意佢地招插班生嘅日期喇...normally in Dec and Jun, 若之前有人退學 (有d學生會讀讀吓退學架...原因好多..e.g. 搬過 HK Island, 有另一d佢地更鍾意嘅學校收佢地, 嫌 PC 交通唔方便等等), 乜理由都有, 好似上個星期 PC 就透過佢地培小嘅網頁招 K1 and K3 插班生...我有個 friend last year K1 唔收, 今次又去考插班喇...聽日 (Thurs) 就有 result la....希望佢成功喇...

所以你可以多d留意 PC web site to see when they 招插班生, 到時再報過...因為佢地招插班生一向都唔係好高調咁做 (只係響 web site post ja...連 memo 都冇貼出學校 notice board ga...) 所以唔係太多人考架咋....競爭一定少過依家爭 K1...到時你可以試試...

另外你亦可再在 P1 時再考..因為PC P1 有 9 班....now 8 classes for KG, so that means 會多收一班新生...咁到時 still got chance ar...   

e.....新topic? 收吾收我玩架?
pc 的家長只有今年k1的家長較為活潑, 真係羡慕呀!
:wave: :wave:

彥彥媽咪,

[size=x-large]very very very agree!
[quote]
彥彥媽咪 寫道:
唉...又有少少感觸想講:

我大大話話響呢個 web 都幾年....由大彥未入學到依家 K2...在我做法....我考培正之前同之後都會先上
:wave: :wave:

helloruby 寫道:

Helloruby:

係囉.....我都係咁話...不過我都估你一定會蒲頭嘅~~嘻嘻...不如就等我 organise 一個 PC 家長"大集會"喇...(乜唔同年份嘅家長都有), 等大家都認識吓丫....

你係"資深家長"喎...一定要嚟添呀~~   

qk 寫道:
小蕎媽媽,

謝謝!!!!!!

有個飲下午茶地方你們可以參考, 在培正小學對面,油站上面, 有間女青年會 (窩打老道山), 比較清靜,不過星期六未試過飲.

你們參考啦!!!!!

都幾方便喎!qk可否早D黎陪下我呀?

各位 MAMA:
    YWCA 地方吾錯,不過留意好似要加10%服務費。

Brian & Alexis Ma:
   好慘呀!昨日全家都病了! 詠希響課室嘔

早晨, 各位

彥媽,

29/1, T小姐都係最後個SESSION喎, 咁又同你一樣啦, 到時見你啦, 一係我送ALEXIS返學後去會你, 跟住一齊返培正啦   

helloruby,

無任歡迎啦, 你用活潑嚟形容我地呀            有時間多d入嚟傾計啦   
helloruby 寫道:

heilai,

alexis都有d感冒, 尋日幫佢帶口罩返學, 我放工同佢睇e生, 食左藥由九點幾訓到差唔多八點都唔肯起身, 搞到要我送佢返學, 都好, 同鄧先生親口講佢食左藥, 可能會吽豆d。

詠希係咪食錯野, 點解會嘔兩次咁犀利呀??????  alexis都有話諾言無返學,但我都返嚟匯報, 你唔提我都唔記得左呀        而家天氣唔好, 返學小朋友一個傳一個, 都幾麻煩, e生就好生意啦, 我尋晚6:30去到排十四呀     

早晨呀

Heilai
詠希而家好d未呀 哥哥好似考緊試喎,有冇影響到呀 而家d菌好犀利,食野都要小心d呀,希望你一家快d好番啦 :wink:

Alexismama
Alexis而家點呀? 而家做在職媽咪已經幾吃力,如果仔女病左仲更加擔心, 願主保佑每個媽媽有充祝ge精神和體力去照顧每個小朋友,好讓佢地健康快樂成長

brianma,

alexis食左藥吽吽地囉, 但無乜野, 普通感冒, 做鼻涕虫囉      多謝關心     

Alexis & Brian Ma:
   多謝關心,我地一家食

大家好, 我都黎報到, 我囡囡讀上幼兒信班, 29/1 我地11:30見老師, (下午要返公), 你地就好可以約埋一齊飲下午茶.
‹ 上一主題|下一主題