用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已被知會我小朋友唔會被收原校K1
樓主: ferrymama
go

已被知會我小朋友唔會被收原校K1   [複製鏈接]

回覆:已被知會我小朋友唔會被收原校K1

間學校好有問題,剛返了兩個多月學,咁快就放棄教好學生,個個都一返學乜都識,吾洗返學讀書丶老師都失業!

回覆:ferrymama 的帖子

What?!! What a school!!!!

呢間稱唔上學校啦,老師都唔識教小朋友。只收唔洗教既學生。

回覆:宏心 的帖子

好感激你

我只可以話,對家長真的很大壓力,又擔心小朋友之後會比老師「標籤」或放係一邊唔理⋯

joyful有pg

我好感激大家比我既鼓勵,我除左慨嘆而家香港教育外,真係無野可以做。坦白,我小朋友絕對無打人,無尖叫,無大喊……佢只係唔太座得定,要老師坐係佢旁邊……老師話佢帶亂左課室既rules,另其他小朋友有樣學樣。如果大家仲有好playgroup,希望比多小小資料,我真係唔想比小朋友再係一間唔鍾意佢既學校讀書。

引用:你的情況同我一樣,我都應該被reject,可能

原帖由 zebrabb 於 14-11-10 發表
你的情況同我一樣,我都應該被reject,可能我倆是同一間⋯
zerbrabb…一齊加油,我真係覺得pn比人踢出校好天荒夜談,但又發生係自己身上

入學時,學校有無講話唔會直上K1呢?

引用:入學時,學校有無講話唔會直上K1呢? +

原帖由 zebrabb 於 14-11-10 發表
入學時,學校有無講話唔會直上K1呢?
無講,話無大問題可直升,我估今年龍b多選擇,學校想選个易教既教。

可唔可以試吓去其他學校插班呢?

引用:可唔可以試吓去其他學校插班呢? +

原帖由 newmum2012 於 14-11-10 發表
可唔可以試吓去其他學校插班呢?
會試,不過……坦白講……我比老師攪到我好迷失,我好懷疑小朋友既能力,對於黎緊既interview我好無信心,今晚回家抱住小朋友喊左一陣,我叫佢promise我聽老師話,佢好天真咁話promise我,我喊得仲犀利

試下報樂沛兒新校應該好易收

我問過Pn好難有位插班,除非好貴的學校

引用:試下報樂沛兒新校應該好易收 +

原帖由 cchls 於 14-11-10 發表
試下報樂沛兒新校應該好易收
謝謝,明天會試

回覆:ferrymama 的帖子

Try Boxhill ...

唔洗咁灰, 好多呢D例子最後收返, 不過如果target同一類學校, 就留意下係個別老師要求高定係小朋友真係唔適合傳統教學, am+pm咁多學生, 仲有選擇第二間學校既學生, 我覺得老師未必會每個唔留底既小朋友都會"特別對待", 而且當初揀呢間學校時, 應該已經有心理準備唔係直升

引用:Quote:原帖由+cchls+於+14-11-10+發表試下

原帖由 ferrymama 於 14-11-10 發表
謝謝,明天會試
你住邊區?可以try 下Joyful, Oasis, 呢d新校應該仍然招生。另外沙田Zenith, ma on Shan 威寶呢d都長招。ma on Shan Think 1月報名,重有機會。老師事前一直有冇同你傾話你知應該唔收?如果有,有冇報定其他?

引用:Quote:原帖由+newmum2012+於+14-11-10+發表

原帖由 ferrymama 於 14-11-10 發表
會試,不過……坦白講……我比老師攪到我好迷失,我好懷疑小朋友既能力,對於黎緊既interview我好無信心, ...
您要對您囝囝有信心,兩歲幾小朋友坐唔定係常識!呢一間幼稚園嘅教職員都係無愛心和耐性,可能退學對您囝囝都係好事。愉快學習才重要!

其實說真,如果入讀 N 時,已知不是直上 K, 就應該要有心理準備,不能太過怪責學校啊! 雖然剛開始左數個月,但學校都要越早通知越好啦。。可以早 d 報定其他 K1 嗎,好過好遲先通知來不及報其他學校啦!

另,如果知小朋友的問題,就應該盡快幫他改善,不是逃避問題啊!因盡快改善這問題,對他日後上學堂學習是更好的。現實 d 想,當學校有得揀都會揀 d 乖乖定定的啦!

我都曾經有你今日遇到的問題,但當時我們選擇跟老師多些溝通,盡力加強訓練改善這問題,最後,訓練多了,加上小朋友大了,改善了很多,所以學校也收番!現在小朋友也越大越定了,所以父母愛錫他就是要幫助他,不是為他逃避。
‹ 上一主題|下一主題