用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳富康德寶(DEBORAH)
樓主: 車厘子qt
go

將軍澳富康德寶(DEBORAH) [複製鏈接]

Re: 將軍澳富康德寶(DEBORAH)

HALAHA,
我女因為入籍問題係有英文名先﹐中文名就改左又改。你可以試下以下兩個網﹐睇下有冇幫助。

http://tools.oxygen.com/babynamer/default.cfm

http://www.babynames.com/V5/index.php?content=BA_H.php

homingm
呀仔快要開學了, 我心情都有d 緊張.請問第一日要不要陪返的?又是學費減免個問題, 你知佢地個準則嗎?我見德福那間托兒所有寫例子,如 家庭收入為$25000, 減1/3去供樓,大約可獲資助學費2/3

sandra22>>第一個星期返學bb試返一個鐘頭,用兩三個星期才慢慢加上去返三個鐘(半日制),所以第一日返學當然要陪佢返啦,不過就唔係陪上堂,因德寶無陪上堂呢回事o架,家長送bb入課室安頓o左bb o既情緒之就要離開課室,通常呢刻就會出現bb同父母難捨難離o既情景出現

最近開始幫bb戒片片,希望快d成功啦!我都煩緊幫bb改什麼英文名,又唔想改得太普通,我大仔果班有3個小朋友都係叫Anson
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

各位﹐收到信沒啊﹖我琴日收o左啦。

一封係話12/08/2004開學﹐叫7月12號去交雜費同埋做校服($396)﹐仲要拎D Student card, Name tag and Parents notice etc.

另一封係講7/8新生家長會﹐但我份野點解係寫(A Parents' Day for all parents of new nursery students.....) 咁我女係讀K1﹐ 係唔係一樣啊﹖今日仲要打電話去問。

醒目開學勳章

我昨日都收到信啦~

好快就開學啦, 有d緊張tim呀! 你地會唔會有d儀式比個小朋友番學架? 例如"利是"呀, 或者, 有d好似菜(蔥頭, 芹菜)既物件掛係床頭之類既野呀? 等佢聰明, 勤奮咁呀? 我係咪好八掛架?      

下~ 一班有3個anson呀? 我個仔又係喎, 使唔使改名呢?       

BB讀過or讀緊N1國際班的ma ma, 請問你地認為D 班主任和teachers 有愛心和耐性否?Who is yr BB 班主任?

anybody can help?

今個星期要去做校服﹐唔知應唔應該作多set啊﹐小朋友日日都要換衫﹐(返學仲dirty過而家)﹐點算。

小朋友已經返緊學的媽咪比D意見啦﹗Thanks!

醒目開學勳章

Hi, fifi,

做多套校服呢個問題, 我都問過學校, 佢地係1,3,5就一套, 2,4又另一套架, 夏天"3"好快乾, 我暫時都係買住一套先啦~    

Hi, wing530,

多謝你話比我知﹐咁我都買住一套先啦。你買o左返學鞋沒啊﹖佢D話係白鞋白襪﹐我而家週圍睇緊﹐唔知係唔係一定要係賣返學鞋果D counter 買﹐因我買o左D有白色花仔的白皮鞋﹐唔知返學著唔著得﹖學校應該比D具體的說明我D﹐可能等我D去做校服時會有吧。

醒目開學勳章

Hi, fifi,

返學鞋我未買呀! 你唔講, 我都無唸起要買喎~      我估唔一定要係轉賣返學鞋果D counter 買既﹐我會去dr. kong 睇睇先, 因為阿仔隻腳踝有d "Y" 左, 所以我會去再check下先呀~

白色花仔的白皮鞋, 如唔太跨張的話, 我估得掛, 最好問一問學校好d呀!  

返學鞋,我都已經在DR.KONG睇中咗,至於校服,我都只會買一套住,到時再算.
fifi,
我們做校服的日期不同,我們主流班是15/7而你是12/7.但家長會的日期就一樣.
我都好期待囡囡返學的日子.

醒目開學勳章

HALAHA,

你係dr. kong睇中左對鞋喇, 有無折呀? 我記得上年有買一送一喎, 唔知今年又無呢?

我仲以為你未決定讀邊間tim呀, 因為見你好似仲15 16咁,    而家我地有機會做同學仔喎~      

wing530,
舊年DR.KONG有買一送一咁好,但今年不見有,好似會員有8折,我想在買的時候做會員,ball鞋你哋又買咗未呀?我應該都會在DR.KONG買.
你囝囝今年都是讀K1,你是不是住附近,返學,放學方不方便?

fifi,
你是不是12/7去做咗校服和交咗學費,仲有冇其他嘢?
我想問下讀主流班的mama,學校是不是仲未通知我們幾時開學?信中好似無講.

醒目開學勳章

HALAHA,

我穩約記得黑色 & 白色鞋特別有折, 平d架~ 我都打算入會呀, 平d之餘外, 仲有記錄mark低架~

我近坑口mtr呀, 都要搭車架, 都方便既, 因為保母住尚德村, 佢老公會係我樓下接阿仔, 之後搭車返過去搵保母, 再同阿仔食早餐, 返學啦~ 咁, 你呢? 你方唔方便呀? 係咪全職媽咪呀?

另外, 學校已通知係8月9號開學呀, 7號係家長會呀, 果封信有寫架, 有張便條要回覆去唔去家長會喎, 你睇睇~  

wing530,
我不是全職mama,屋企請工人,婆婆會帶囡囡返學,我屋企都近地鐵站,但富康就不近地鐵站,所以我整天擔心囡囡返學的時候會晒到好黑.又擔心過馬路的問題.

我想問 : 我bb是讀10月n1班 (富康), 已交$550.00留位費, 點解學校重未叫買校服?

醒目開學勳章

>HALAHA,

你驚晒到好黑呀, 我個男仔所以唔怕, 等佢"man"d囉~ 至於過馬路的問題, 咁, 就要小心d啦, 你會唔會考慮搭校車呀? 如果搭校車, 呢兩個問題就無哂啦, 不過, 我就更驚佢搭校車啦~

係呢, 想請教下, 除左買白波鞋, 白皮鞋之外, 仲有無野要我地自己買架? 我驚唔記得呀!        

>12312,
我地8月開學, 都係今日先買咋, 我估10月開學果d, 未咁快呀, 如你想知, 可以打電話番學校問, 都得架~     

Dr. Kong 果度D返學鞋同波鞋而家買兩對8折﹐唔知點樣可以作會員啊﹖

我去做o左校服啦(其實唔係做﹐係買)﹐比左錢後就會比D已經做好D校服比你試(size 2,4,6,8......), 試好就拎走。同時果度都有白皮鞋同波鞋賣($90 & $70)﹐size 有的擇﹐個款就得一款。普普通通﹐唔算‘青見’。

8月12號開學﹐不過12&13兩日返一個鐘﹐16-18就返兩個鐘﹐19號開始就開始正常返3個鐘﹐唔知主流班係唔係一樣。

仲比o左張健康記錄表要比私家或健康院醫生幫小朋友作健康檢查後填返﹐不過唔晒急﹐可以開學後交返。

有冇媽咪決定比小朋友搭校車啊﹖我想知個路線係點。一開始我會自己接送﹐過多個零月如果校車路線OK﹐都會考慮轉搭校車。

wing530,

好似就得白鞋白襪要自己買。同埋講第一日最好幫佢帶個毛巾仔﹐驚佢D喊﹐要抹面啊 : 我覺得我女應該唔會喊﹐佢成日係有得玩就唔要我啦 不過我就驚佢見到其他好多小朋友喊玩埋一份﹐所以都係帶定先。

‹ 上一主題|下一主題