用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日帶個仔去做聽力測試,好唔掂
go

[聽/語障] 今日帶個仔去做聽力測試,好唔掂 [複製鏈接]

我個仔巳經三歲半喇,一出世就測試到佢有輕度弱聽,點知一個月前再去覆診時,醫生話佢好嚴重,但係佢又無實際d既答覆,於是今日帶佢去中環既中建大廈睇耳鼻喉囉,睇完真係一肚氣,o個個所謂既聽力專家真係唔知o係邊度畢業架?無禮貌到死,做人亞媽咁一定會緊張架啦,我個仔又曳喎,唔專心做測試,又唔肯比人掂佢耳仔,但係個所謂專家,一d都無耐性囉,見做唔到就話佢應該係個中耳有事,叫我去睇鼻既專科,我問佢會唔會係胎水積住,佢又話唔識,枉佢心口掛住個牌叫「聽力專家」呀,跟住我又想問佢幾個問題,佢又唔答我,答左我第二樣野,真係唔知係我表達能力有問題,還是佢理解能力有問題呀,今次睇完好似無睇過咁,佢既服務水準及態度同我之前睇政府個d真係無乜分別囉。不過都有好既,我睇完聽力之後,要再去睇言語醫生,依個顧醫生都好好,檢查到我個仔好多耳垢,解釋比我知都會影響聽力,而個位「聽力專家」亦都有檢查我個仔既耳仔架,但係佢就話好乾淨,唉~~都唔知邊個o岩呀,好過顧醫生幾好,見我真係好擔心,佢都會安慰我,依家佢發現我個仔扁桃腺過大同埋鼻膜好脹,見議我個仔做扁桃腺既手術,做左依個之後再做聽力測試呀.
唉~~我依家都唔知點做呀,本來諗住幫佢check聽力,點知依家發現又多d野,唔知呀,好煩呀!你地有無d咁既經驗呀?有無去過依間耳鼻喉睇過呀?
   0    0    1    0

回覆 #1 loktung0903 的文章

I would suggest you to go to see Dr Hui Yau. He is expert for bb hearing problem. He has been working in Queen Mary's Hospital for long time. Very caring and good. Now he is in private practice. Quite expenisve but value for money.

His clinic tel : 2868 9333

For hearing test, you can go to PHONAK tel 2525 0269

I also went to a dr in Central Bldg.... so bad. May be the same one you visited la!

MRS MAK

岩岩先睇到呢個topic, 想講講我仔仔......

2歲幾先開始講野但唔正, 搵語言師學左幾堂, 但語言師建議睇耳鼻喉專科, 咁岩就係許由醫生做緊義診, 佢一睇就話仔仔鼻內腺樣體過大, 耳有積水, 另篇桃腺大, 故一次過做了3處手術, 現聽野清楚了所以發音清楚了, 真係好彩遇到佢, 之前都1516因唔識呢位醫生, 之後先知佢咁有來頭.

我囝囝今日去威記度check聽力測試,測出嚴重弱聽,請問你個醫生係邊度註診?
原文章由 IRON 於 07-11-25 23:57 硐表

2歲幾先開始講野但唔正, 搵語言師學左幾堂, 但語言師建議睇耳鼻喉專科, 咁岩就係許由醫生做緊義診, 佢一睇就話仔仔鼻內腺樣體過大, 耳有積水, 另篇桃腺大, 故一次過做了3 ...

To loktung 0903

My son is now 4.5 years old, has moderate to severe hearing loss above 70 db loss both ears,  his hearing loss is not  related to tonsils or ear structure problems. My son has seen Dr. Hui Yau while he was in QMH, he gave us good advices on hearing aids, speech therapy & speech training which helped us pass through the most difficult moment.
My son is now trained in Suen Mei and he is doing fine in all espects. Hope you can find the cause of your child's problem soon and start speech training earlier.

Nicolas ma

我講緊既就係幾位媽咪所講既許由醫生, 佢而家自己出黎做, 係中環畢打行7樓.

If you go to Phonex, mr kam is good. get the appointment for him la

原文章由 MRS.MAK 於 07-11-12 23:36 硐表
I would suggest you to go to see Dr Hui Yau. He is expert for bb hearing problem. He has been working in Queen Mary's Hospital for long time. Very caring and good. Now he is in private practice. Quite ...

請問佢收幾錢?電話幾號呢?
原文章由 IRON 於 07-11-27 11:40 硐表
我講緊既就係幾位媽咪所講既許由醫生, 佢而家自己出黎做, 係中環畢打行7樓.

收費約$800, 可打去問下.

joshuaalice,
請問 Mr Kam對小孩有耐性嗎?我兒現已2歲多了,仍未開口說話,只是不停發不同的音...所以想測測他聽力有無問題...Thank you very much.

or 其他媽咪有什麼好介紹,Thank you very much.

原文章由 joshuaalice 於 07-11-27 16:11 發表
If you go to Phonex, mr kam is good. get the appointment for him la

絕對有耐性.可以book下他.他會有方法去引導孩子.要不是你為什麼不去兒童評估中心check下,是聽力或是speech delay.

原文章由 gardenwoods 於 08-3-24 00:51 發表
joshuaalice,
請問 Mr Kam對小孩有耐性嗎?我兒現已2歲多了,仍未開口說話,只是不停發不同的音...所以想測測他聽力有無問題...Thank you very much.

or 其他媽咪有什麼好介紹,Thank you very much.

...

請問Mr Kam是在那中心呢?TST or Central or Tsuen Wan?? Thanks a lot.

原文章由 大鴨媽 於 08-3-25 13:51 發表
絕對有耐性.可以book下他.他會有方法去引導孩子.要不是你為什麼不去兒童評估中心check下,是聽力或是speech delay.

Mr Kam of Phonak

TST Tel 2311 2828
Central Tel 2525 0269

I only know that he will be in Central every wed. Call and ask la. Mr Kam is very good.

Thank you very much.

Happy to know he's available at TST centre!! Central is just to far to me....

原文章由 MRS.MAK 於 08-3-25 23:40 發表
Mr Kam of Phonak

TST Tel 2311 2828
Central Tel 2525 0269

I only know that he will be in Central every wed. Call and ask la. Mr Kam is very good.

yes i go to TST also

he help my son to get the 耳模, he is really nice.

and he has many experience in children la

原文章由 gardenwoods 於 08-3-26 00:19 發表
Thank you very much.

Happy to know he's available at TST centre!! Central is just to far to me....

原文章由 IRON 於 07-11-25 23:57 發表

2歲幾先開始講野但唔正, 搵語言師學左幾堂, 但語言師建議睇耳鼻喉專科, 咁岩就係許由醫生做緊義診, 佢一睇就話仔仔鼻內腺樣體過大, 耳有積水, 另篇桃腺大, 故一次過做了3 ...

我仔仔都有hearing loss, serious, 帶左耳機一年.  不過之前係耳鼻喉check既時候都講過鼻鼻既"增值體"偏大, 我想問下你仔仔 鼻內腺樣體過大 係點樣既?  
你仔仔應該吾需要帶耳機, right?
[url=[img][/url]

我個仔做第二次ot時都割了鼻的增值體,耳鼻喉科醫生說可減少鼻塞或可說是敏感.

之後我也去看中醫,現在肯好很少鼻敏感及暫再沒有耳朵積水.

兩隻耳都戴耳機.叫是中度弱聽對高頻是差的.
原文章由 SHRILEY 於 08-3-29 02:09 發表

我仔仔都有hearing loss, serious, 帶左耳機一年.  不過之前係耳鼻喉check既時候都講過鼻鼻既"增值體"偏大, 我想問下你仔仔 鼻內腺樣體過大 係點樣既?  
你仔仔應該吾需要帶耳機, right? ...

hi SHRILEY ,

未做手術前仔仔訓教時常好大聲, 講野好重低音(鼻音), 許醫生話係鼻腺樣體過大, 另偏桃腺都過大, 而因鼻腺樣體位置係耳管口, 因過大而令耳壓力唔同左, 所以耳有積水, 故一次過做晒3樣, 而家聽野ok, 但耳放左條管仲未脫落(會自然脫落), 所以仲有少少音頻阻礙, 應在今年內脫落, 不需用耳機.

做完後仔仔明顯講野音清晒, 高音左, 雖然有d音仲唔正(因之前已習慣要慢慢提醒), 佢自己都話聽野清楚晒, (醫生話之前係會好似係飛機上耳仔受壓咁); 見佢係學校拎到好成績, 真係好彩遇上許醫生.

your son is good la, after opeartion can cure the hearing
my son cannot la, he still hearing aid for both ears. but he is very okay with his hearing aid.  

he even tell others the hearing aid is his good friend.

原文章由 IRON 於 08-3-30 13:34 發表

未做手術前仔仔訓教時常好大聲, 講野好重低音(鼻音), 許醫生話係鼻腺樣體過大, 另偏桃腺都過大, 而因鼻腺樣體位置係耳管口, 因過大而令耳壓力唔同左, 所以耳有積水, 故一次過做晒3樣, 而家聽野ok, 但 ...

原文章由 IRON 於 08-3-30 13:34 發表

未做手術前仔仔訓教時常好大聲, 講野好重低音(鼻音), 許醫生話係鼻腺樣體過大, 另偏桃腺都過大, 而因鼻腺樣體位置係耳管口, 因過大而令耳壓力唔同左, 所以耳有積水, 故一次過做晒3樣, 而家聽野ok, 但 ...

我仔仔訓覺都好大聲, 好似大人d鼻"寒"聲咁.  經你地既推介, 我會去睇許醫生.  睇下有咩辦法改善到.  好鄧你開心, 做完operation就冇事, 我只係想科技越來越發達, 遲d有辦法可以醫弱聽.  就好似近視咁, 可以做laser改善到.  真的真的好希望有呢一日.
[url=[img][/url]
‹ 上一主題|下一主題